Várható, hogy használt lakásnál is eltörlik a továbbforgatási kötelezettséget?

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék, hogy Önök szerint van-e esély rá, hogy feloldják az alábbi korlátozást használt ingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetében? Az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a vételárát. Ha Önök nem tudják, tudnak tanácsot adni, hogy ez kideríthető-e valahogy? Takarékszövetkezetnél dolgozó személy szerint az is lehet, hogy a februárban kiadott közlönyből egyszerűen kimaradt ez a rész.

Két éve volt egy ingatlan eladásunk (minimális összeg, 50 %-os tulajdonrész volt csak és nem tudjuk sajnos beforgatni az egész összeget már ingatlanvásárlásba.

Üdvözlettel,
Eszter

Kedves Eszter!

A CSOK rendelet februári módosítása kizárólag új építésű lakóingatlanok esetében törölte el a meglévő lakástulajdonra és az 5 éven belül értékesített lakóingatlan eladási árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettséget. Használt lakások esetében ez a két feltétel továbbra is fennáll. Ez azt jelenti, hogy amennyiben Önök használt lakást vásárolnak és volt 5 éven belül eladott lakás tulajdoni hányaduk, akkor annak árát kötelező továbbforgatni a CSOK-kal finanszírozni kívánt lakás vételárába.

Vannak azonban bizonyos tételek, melyekkel a továbbforgatandó eladási ár csökkenthető. Ezek az alábbiak:
– az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,
– a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
– az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett,
– a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
– az adásvételre tekintettel megfizetett közteher
összege.

Ha például ingatlanközvetítőn keresztül történt az értékesítés vagy az eladás után adófizetési kötelezettségük merült fel, akkor ezek összege levonható a továbbforgatandó összegből.

Ahhoz, hogy jogosultak legyenek a CSOK-ra, legalább annyi saját erő szükséges a vásárláshoz, mint amennyi az eladási árból a csökkentő tételek alapján levonásra kerülő összeg. Arról sajnos nincs információnk, hogy a jövőben várható-e ezen feltételek megszüntetése. A februári módosítás némileg változtatott az eladási árat csökkentő tételeken, de véleményünk szerint – jogalkotói szándék alapján – ez a korlátozás továbbra is érvényben marad használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelt CSOK esetén.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsóka szerint:

2016-04-20 - 19:05

Tisztelt Hitelnet!
Élettársammal (össze fogunk házasodni, de kicsit előbb jött a baba) most várjuk első gyermekünket, betöltöttem a 24. hetet. Mindketten elmúltunk 37 évesek, páromnak jelenleg van lakása, de hármunknak kicsi, ezért megalkudtunk egy nagyobb alapterületű használt lakásra, ami 75 m2. A nagyobb lakást a megtakarított pénzünkből és szülői kölcsönből kívánjuk megvásárolni és beköltözés után a jelenlegit el fogjuk adni, amiből a szülőknek visszafizetjük a kölcsönt. Így hitelt nem szeretnénk felvenni. CSOK-ra így jogosultak vagyunk-e, hol igényelhetjük meg, a vételárként az eladónak utalják-e, vagy mi kapjuk meg? Kertes házat szeretnénk vásárolni a későbbiekben amikor annyi pénzt összegyűjtünk, ez amennyiben 5 éven belül történne lehetőségünk lesz-e rá?
Megtisztelő válaszukat köszönettel várom!
Zsóka

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-21 - 11:59

Kedves Zsóka!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a jogosultság feltétele, hogy az igénylőnek más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet. Ha párja 1/1-ben tulajdonosa a lakásnak és az ingatlant haszonélvezeti jog nem terheli, akkor sajnos nem jogosultak a kedvezményre. Amennyiben a későbbiekben használt családi házat szeretnének vásárolni CSOK igénybevételével, az 5 éven belül eladott lakás(ok) árának továbbforgatásával lesz erre lehetőség. A további feltételekről részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések