Van beforgatási kötelezettség új lakásvásárláshoz igényelt CSOK esetén?

Tiszteletem!

Meglévő, 2 gyerekes szocpollal bíró házunkat cseréljük 3 gyerekes, új építésű csok-os ingatlanra. A házat 11,2 millióért adjuk el, a banki tartozásunk 7 millió. Ennek kifizetése után 4,2 milliót kell beforgatnunk az új ingatlan árába.

Kérdéseim:
1. Az új ingatlanba foglalóként befizettünk 900 000 forintot (ez kevesebb, mint a vételár 10%-a). A befizetés kevesebb, mint 3 hónappal az új lakás adásvételi szerződése előtt történt. Ugye jól értelmeztem és a foglaló beleszámít a beforgatott összegbe, vagy ha úgy tetszik, csökkenti a beforgatási kötelezettségünket?

2. A vevőnktől a vételárból egy millió forintot csak a birtokbavételkor kapunk meg. Ez nagyjából egy időben lesz az új házba történő beköltözésünkkel. Amennyiben ezt a pénzt a vételár utolsó részleteként utaljuk el a házat építő vállalkozónak, akkor ezt az egy millió forintot bele lehet-e számítani a beforgatott összegbe, és ha igen, akkor technikailag hogyan lehet ezt kivitelezni? Vagy úgy is kérdezhetném: ha utólag fizetjük ki ezt a vállalkozónak, de ezt az adásvételi szerződésben feltüntetjük, akkor beleszámít-e a beforgatási kötelezettségbe?

Válaszukat előre is köszönöm.
László

Kedves László!

Új építésű lakóingatlan vásárlásához vagy új lakóház építéséhez igényelt családi otthonteremtési kedvezmény esetén nincsen beforgatási kötelezettség az 5 éven belül eladott lakástulajdon vonatkozásában. Ez a szabályozás 2016. február 11-től van érvényben az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet alapján.

Így az új lakásra vonatkozó CSOK kérelemben nem kell nyilatkozniuk az 5 éven belüli lakáseladásról és a lakásért kapott teljes eladási árat sem szükséges továbbforgatniuk a jogosultsághoz.

Továbbforgatási kötelezettség jelenleg akkor áll fenn, ha a támogatott személyek nem új, hanem használt lakóingatlant vásárolnak vagy meglévő lakóházat bővítenek CSOK igénybevételével.

Az új lakás vásárlása esetén előírt további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Diána szerint:

2019-01-03 - 10:12

Tisztelt Szakértő!
Új építésű lakás vásárlására szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. 10.000.000. Ft vissza nem térítendő és 15.000.000 Ft kedvező kamattal. Lakóingatlannal rendelkezünk, szeretnénk megtartani. Négy gyermekünkkel lakunk itt, három gyermekünk 25 év alatti – van aki 2019 augusztusban tölti be a 25. életévét.
Első kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e ezekkel a paraméterekkel a CSOK igénybevételére?
Második kérdésem:
2017 év elején férjem és testvére eladták kettőjük közös ingatlanát. A férjem ingatlanrészéért kapott összegből jelenleg a gyermekeink tanulását támogatjuk. Amit a férjem ebből az ingatlaneladásból kapott, ezt teljes mértékben be kell forgatni a CSOK igénybevételénél, vagy elég a vásárolni kívánt üj építésű lakás vételárának a 10 százalékára használni?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Diána

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 10:37

Kedves Diána!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek a kedvezményre. Az új építésű lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
Az 5 éven belül eladott lakástulajdont illetően nincsen továbbforgatási kötelezettség, tehát férje ingatlaneladásából származó bevételétt, illetve annak valamekkora részét egyáltalán nem szükésges továbbforgatni.

Dusán szerint:

2018-11-28 - 08:55

Tisztelt Szakértő!
Az iránt érdeklődnék, hogy ha eladjuk saját lakásunk 35 millió forintért, amit 9 milliós hitel terhel, amit kifizetünk belőle, 50-50%-os tulajdoni hányaddal nekem és feleségemnek rajta, akkor hogyan alakulna a beforgatás új ház vétele esetén? Ehhez kapcsolódik szorosan, hogy 2 meglévő gyerekkel, és 1 tervezett gyermek mellett CSOK 10 + 10 hitellel vennénk meg az új házat, de egyéb nem lakóingatlan törleszteni valónk is akad sajnos, így az 50%-os tulajdoni hányad után 13 millió/fő jut mindkettőnkre. Így a csok igénylésnél van-e lehetőség egyikünk 13 millió összegét felhasználni csak úgy, hogy 10 + 10-et felvennénk, a 33 milliós ház megvételére?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Dusán

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-28 - 09:02

Kedves Dusán!
Új lakóingatlan vásárlása és építése esetén nincsen továbbforgatási kötelezettség az 5 éven belül eladott lakóingatlan vonatkozásában!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések