Van beforgatási kötelezettség, ha a CSOK kérelem benyújtása után adom el a lakásomat?

Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, mi a helyzet akkor, ha a nevünkön van a férjemmel egy lakás 50-50%-ban és már megkötöttük az adásvételi szerződést a leendő, nagyobb lakásunkra. Elvben hitelképesek vagyunk így is és szeretnénk teljes mértékben igényelni, igénybe venni a CSOK-ot a megvásárolandó lakásra (két gyermek után 1.430.000,-).

Van egy vevőjelölt a mostani lakásunkra, aki 500.000 Ft-tal drágábban venné meg a mostanit, mint amennyiért szerződtünk a leendő lakásunkra. Azonban végleges adásvételi szerződést csak jövőre kötnénk. Jelenleg csak előszerződés és foglalózás várható.
Be kell jelentenünk a pénzintézet felé, ahol a hitelt és a CSOK-ot igényeljük, hogy előszerződés köttetik és várhatóan el lesz adva?
Mi a helyzet ilyenkor a beforgatási kötelezettséggel? Ha nem forgatjuk be, milyen adót, illetéket kell fizetnünk utána, hány százalékot?
5 év türelmi idő van a beforgatásra ez esetben is vagy ha már pozitív a CSOK elbírálása, akkor mindegy, mi lesz a jelenlegi lakással, senki nem fog utánajárni.

Kérem, segítsenek kicsit tisztábban látni a lehetőségeinket. Nem szeretnénk, hogy az eladandó és a vásárolt lakás ára közötti különbözet miatt alacsonyabb összegű CSOK-ot kapjunk. Megoldás lehet, ha a különbözet összegével magasabb önerőt adunk a megvásárolandó ingatlan hiteligénylése során? Vagy nincs jelentősége a beforgatásnak, ha később adjuk el a mostani lakásunkat?

Köszönöm.
Judit

Kedves Judit!

A CSOK feltételeinek való megfelelést a bankok a kérelem benyújtásakor fennálló feltételek alapján vizsgálják. Amennyiben a CSOK kérelem benyújtásakor Önöknek nincsen folyamatban lévő lakáseladásuk – vagyis nem rendelkeznek adásvételi szerződéssel – úgy nincsen 5 éven belül eladott lakóingatlan vonatkozásában továbbforgatási kötelezettségük sem.

Javasoljuk, hogy először adják be CSOK kérelmüket a vásárolandó lakásra. A támogatott személyeknek nyilatkozniuk kell a meglévő lakástulajdonukról. Az 50-50%-os lakástulajdon nem zárja ki a jogosultságot, de ezt tulajdoni lappal igazolni kell, amit a hitelintézetek lekérnek a TAKARNET rendszerből. Ha ez megtörténik, utána a bankok már nem vizsgálják a meglévő lakás tulajdoni viszonyait. Az ezt követően kötött adásvételi szerződés már nem jelent problémát.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Balázs szerint:

2018-03-18 - 18:28

Tisztelt Szakértő!
Ha felveszem a Csok-ot 10+10 milliót és UTÁNA eladom a nevem levő régi lakásomat, akkor az eladott vételárat be kell forgatnom a felvett hitelbe? A régi lakáson édesapámnak van haszonélvezeti joga.
Köszönettel: Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 18:37

Kedves Balázs!
A 10+10 milliós CSOK igénylésénél egyáltalán nincsen továbbforgatási kötelezettség! (Mivel utóbb adja el a szóban forgó lakást, ezért eleve nem is lehetne továbbforgatási kötelezettség.)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések