Vályogházra milyen feltételekkel adható CSOK?

Tisztelt szakértő!

Szeretném megtudni, hogy jogos-e a bank állásfoglalása az alábbi esetben. Ezt el kell fogadnom vagy pedig van lehetőségem (van-e értelme) ezt fellebbezni, felülvizsgálatot kérni.

A történet a következő: használt lakást szerettem volna CSOK-kal vásárolni. Négy gyermek után vettem volna igénybe. A ház egy régi építésű parasztház, 90 nm hasznos alapterületű, vályog építésű, fürdőszobával rendelkezik. Természetesen villany, víz, vezetékes gáz a házba be van vezetve.

Az első meglepetés akkor ért mikor az értékbecslő felhívta a figyelmem, hogy nincs meg egy helyiségben sem a 2,50 m belmagasság (2 X 2,47m 2 X 2,33m). Az úriember a szemle során azt mondta, hogy véleménye szerint minden rendben lesz, csak a belmagasság okozhat problémát.

A bank ma hívott, hogy CSOK igénylésre nem alkalmas a ház, mivel nem rendelkezik vízszigeteléssel vagy szilárd (tégla, beton) alappal, valamint vizes a homlokfal és nincs ellátva csapadékvíz védelemmel. A fal valóban nedves, de csak kívülről, a fal belső fele száraz. Egyébként nincsenek repedések, omlások, szerkezeti hibák, a ház lakhatásra teljesen alkalmas.

A kérdésem, hogy ilyen indokkal valóban visszautasíthatják a kérelmem, van erre valami konkrét hivatkozás? Továbbá az is érdekelne, hogy helyesen jártak-e el? Mikor az értékbecslést kértem, akkor kiemelten felhívtam a banki ügyintéző figyelmét arra, hogy vályogfalazatú az épület. Ő ekkor nem hívta fel a figyelmem sem arra, hogy 2,50 m belmagasság szükséges legalább egy helységben, továbbá arra sem, hogy vízszigeteléssel kell rendelkezzen, valamint beton vagy tégla alappal. Szerintem ez nem volt korrekt eljárás, hogy ezt akkor hozták a tudtunkra miután kifizettem az értékbecslési díjat.

Pontosan mik a konkrét elvárások egy házzal kapcsolatban aminek meg kell felelni?

Kérem amennyiben módjában áll válaszolja meg a kérdéseimet.
Köszönettel.
Tamás

Kedves Tamás!

Jóllehet a CSOK rendelet ezt nem tartalmazza, de vályogházra a támogatás csak abban az esetben vehető igénybe, ha a háznak van vízszigetelése, a ház körül van járda és csapadékvíz elvezetés. Ami a belmagasságot illeti, alapfeltétel, hogy legalább egy, nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiség legyen, ahol megvan a 2,5 méteres belmagasság. Mindezekről részletes leírást IDE kattintva olvashat.

Amennyiben a banki tájékoztatás minőségét kifogásolja, panaszával elsődlegesen az érintett bankfiókhoz vagy az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gyula szerint:

2020-03-30 - 08:03

Vályogház vásárlásakor, milyen feltételeknek kell megfelelni-e az ingatlannak? Ha esetleg nem felel meg az ingatlan, feltételek utólagosan pótolhatok-e? Vályogházra igényelhető az 5+5 millió Ft?

Válaszát előre is köszönöm!
Gyula

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 14:06

Kedves Gyula,
Vályogházra a támogatás csak abban az esetben vehető igénybe, ha a háznak van vízszigetelése, a ház körül van járda és csapadékvíz elvezetés. Ami a belmagasságot illeti, alapfeltétel, hogy legalább egy, nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiség legyen, ahol megvan a 2,5 méteres belmagasság. További feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Ádám szerint:

2020-03-20 - 23:35

Vàlyoghàzra szeretnènk igènybe venni a tàmogatàst

Hitelnet szerint:

2020-03-21 - 16:31

Kedves Ádám,
Vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés. További információkról IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések