Valóban vissza kell fizetnünk a támogatást, ha 10 éven belül elköltöztünk a szocpolos házból?

Tisztelt Címzett!

Kérem, tájékoztasson arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a határozott idejű (10 év) jelzálog törléséhez, a tíz év letelte után! Lakásépítési kedvezményt (200.000 Ft) és adó-visszatérítési támogatást (400.000) vettünk igénybe. 2005 novemberi a használatbavételi engedélyünk.

Mivel szeretnénk eladni az ingatlant, elmentünk a Mák-hoz elindítani a folyamatot. Ott viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel életvitelszerűen nem az érintett ingatlanban élünk (2013-ban másik házba költöztünk), és az ott élést sem a lakcímkártyánk sem a szomszédok nem támasztják alá, így fizessük vissza önként a támogatást, vagy eljárás keretében lefolytatják a vizsgálatot és kamattal, egyéb költségekkel kiegészítve kell visszafizetnünk az összeget. Az ingatlant nem idegenítettük el, nem bontottuk, nem használtuk másra (üresen állt az elmúlt években).

Az ügyintéző hölgy tájékoztatott arról, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít. A szerződésünk nem tartalmaz erre vonatkozó információt. Valóban van olyan törvény, rendelet, amely leszabályozza, hogy a határidő leteltéig ott kell élni?

Válaszát előre is köszönve, üdvözlettel:
Anikó

Kedves Anikó!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) kormányrendelet 21.§ (3) bekezdése értelmében ha a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül a lakásépítési kedvezmény és az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített,

a) lakást lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé -,
b) a lakást elidegenítik – kivéve, ha az elidegenítés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény rendelkezései szerint az állam nevében eljáró Nemzeti Eszközkezelő Zrt. részére történik -,
c) lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál,
d) lakás használatát harmadik személynek átengedik, vagy
e) lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják,

a támogatott személy köteles ennek tényét bejelenteni és a támogatás folyósított összegét visszafizetni. A visszafizetési kötelezettség érvényesítése iránt a kormányhivatal intézkedik.

Fentiek értelmében tehát amennyiben a 10 éves időszak lejárata előtt elköltöztek a támogatás igénybevételével finanszírozott lakásból, akkor úgy véljük, valóban felmerül a lakásépítési kedvezmény és az adó-visszatérítési támogatás visszafizetésének kötelezettsége.


Utolsó módosítás: 2016. július 13. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések