Utóbb született gyermek után mennyi támogatást kaphatunk, ha 2006-ban vettünk új lakást? - Hitelnet.hu

Utóbb született gyermek után mennyi támogatást kaphatunk, ha 2006-ban vettünk új lakást?

Tisztelt Hitelnet!

2006 májusában új építésű lakásvásárlásra vettünk fel állami kamattámogatású kölcsönt, és vállaltunk 2 gyermeket. Így 2.400.000,- Ft megelőlegező kölcsönt kaptunk. Mivel a második gyermek a vállalt határidőn (2013.12.31.) belül nem született meg, a meg nem született gyermekre eső részt, 1.500.000,- hitellé alakították. Valamint az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a bank részére megfizetett összeg kiegészítő kamattámogatással csökkentett díját, 793.000,- elkezdtük visszafizetni.

2018. januárjában megszületett második gyermekünk.

a) Ebben az esetben a cikkben, „Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén” rész táblázatában lévő, 1.500.000,- Ft igényelhető? Mert az OTP Bank ügyintézője, 400.000,- Ft ot említett. (milyen rendeletre, törvényre hivatkozzunk?)
b) az utólagos hitelkamat jóváírásra jogosultak vagyunk?
( – gyermek születése közt; 2006. május – 2018. január). (milyen rendeletre, törvényre hivatkozzunk?)

Válaszát Előre is Köszönöm!
Attila

Kedves Attila!

Az Önök esetében az utóbb született gyermek utáni támogatás vonatkozásában A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni, mivel a kölcsönszerződés megkötésekor, nem pedig a gyermek születésének időpontjában hatályos rendelkezések szerint kell eljárni a támogatásra való jogosultság megállapításánál. 2006-ban pedig a fent említett kormányrendelet volt érvényben.

Ezen kormányrendelet 5.§ (7) bekezdése kimondja:

A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti – számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő gyermekeiket, személyi és egyéb – a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti – feltételeket. A kedvezmény a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

Továbbá jelzáloglevéllel finanszírozott vagy állami kamattámogatású kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni.

Fentiek alapján tehát e rendelkezés szerinti összegre lehetnek jogosultak. A kedvezmény összegét ugyanezen paragrafus (4) bekezdése rögzíti:
A kedvezmény összege értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlása esetén az első gyermek után kilencszázezer forint, a második gyermek után egymillió-ötszázezer forint, a harmadik gyermek után egymillió-négyszázezer forint, a negyedik gyermek után nyolcszázezer forint, minden további gyermek esetében kettőszázezer forint.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. február 02. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Judit szerint:

2019-03-23 - 04:20

Tisztelt Hitelnet!
2018 júliusában megszületett ikergyermekeim után igénybe vehető kamatkedvezmény 2015-ben felvett jelzáloghitelem csökkentésére?
Köszönettel.
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 23:37

Kedves Judit!
A leírtak alapján úgy véljük, sajnos nincs lehetőség utólagos támogatás érvényesítésére adott esetben.

Szilvia szerint:

2018-03-19 - 18:49

Tisztelt Hitelnet!
2013. 05. hóban vettünk használt lakást hitelre, ami jelenleg is élő szerződés. Ekkor volt kettő (16-12 éves) nem közös gyermek, de közösen nevelünk. Nem vettünk fel semmilyen gyerek után járó támogatást sem még soha. Azóta született 2017. 01. hóban egy közös harmadik gyermek.
Tudunk-e csok-ot felvenni és utólagosan beforgatni a meglévő lakáshitelbe? Illetve ha igen, akkor mennyi az összege?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 03:51

Kedves Szilvia!
Visszamenőlegesen sajnos nem érvényesíthető a támogatás. CSOK-ra újabb lakáscél megvalósítása esetén lehetnének jogosultak.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések