Másik házasságból született gyerekre 2009 előtt kötött hitelszerződésre jár az utólagos szocpol? - Hitelnet.hu

Másik házasságból született gyerekre 2009 előtt kötött hitelszerződésre jár az utólagos szocpol?

Utolsó módosítás: 2014. május 03. szombat

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Szeretnék érdeklődni, hogy mi 2004-ben új lakásra bevállaltunk szocpolt két gyerek után. Az első megvolt már, de a beköltözés után elváltunk és a lakásban én maradtam a gyerekkel, azóta újra megnősültem és született egy gyermekem. A három év lejárt és most törlesztem az addig meg nem született gyermek után a szocpolt. A most született gyereket be lehet számítani?

Kedves Érdeklődő!

Mivel 2009. július 1. előtt kötött hitelszerződésről, s új lakóingatlanról van szó, ezért elvileg járhat az utólagos támogatás. Erről azonban a hitelfolyósító tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Mónika szerint:

  Tisztelt Cím!
  2006 októberében vettünk fel CHF lakáshitelt használt ingatlan vásárlásához. A hitelt édesanyám vette fel nekünk. Édesanyám (adós); én és a férjem (adóstársak) közjegyzői okiratba foglaltattuk és a banknál is aláírtuk a szükséges nyomtatványokat ehhez. Két gyermekünk után megkaptuk a lakáshitelhez a FOT támogatást.
  Azóta már elváltam. Megszületett idén harmadik gyermekem. Jogosult vagyok a harmadik gyermek után utólagos szocpolra, félszocpolra a meglévő lakáshitelemnél?
  Köszönöttel:
  Móni

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Móni!
   Az utóbb született FOT-ra való jogosultságról a hitelnyújtó bank tud Önnek tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében. Az érintett bank felkeresését javasoljuk.

 • Làszlò szerint:

  Tisztelt Cím!
  2007-ben vásároltunk párommal egy használt ingatlant. Akkor a bankban azt mondták nem kaphatunk semmilyen támogatást, hisz fiam még nem született meg. Azóta van egy kislányunk is.
  Kérdezném: most tudok-e valamilyen támogatást szerezni a meglévő lakáshitelemre,í gy utólag?
  Köszönettel.
  László

  • Hitelnet szerint:

   Kedves László!
   Mivel a használt lakás vásárlásakor nem tudták igénybe venni a támogatást, hiszen még nem volt gyermekük, így sajnos a később született gyermekek után sem igényelhetik. Utólagos támogatásra ugyanis azok a 2009. július 1. előtt használt lakást vásárlók lehetnek jogosultak, akik a vásárláskor legalább 1 gyermek után megkapták a támogatást.

 • András szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2006-ban építkeztünk, felvettünk szocpolt 2 gyerekre (egy gyerekünk volt, a második 2007-ben született), 2007-ben a második gyerekem születése után be is fejeződött az építkezés, az ügyet lezártuk.
  Bevállaltunk egy 3. gyereket is, aki rögtön iker lett, tavaly nyáron megszülettek a babák. Mivel 4 gyereknek már kicsit kicsi a ház, ezért kibővítenénk.
  Sajnos számomra nem egyértelmű ez a szocpol dolog, mert talán az “új” szocpol nem járna, hiszen bővítünk, de mivel a régi szocpol alanyai vagyunk, az újabb gyerek után talán azután járna valami, bár a ház ugye közben elkészült…
  Tudna e tanácsot adni?
  Köszönettel:
  András

  • Hitelnet szerint:

   Kedves András!
   Az “új” szocpol szerint valóban nem jár bővítésre a támogatás. Ha azonban az építkezéskor építési hitelt is vettek fel, s az jelenleg is fennáll, akkor jogosultak lehetnek az utóbb született gyermekek utáni szocpolra, amely a fennálló tartozás csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítását a hitelfolyósító banktól kell kérni.

 • Béla szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Még az eltörölt rendszerben 2 gyermek után kaptunk szocpolt (2 millió forintot összesen, ha jól emlékszem) egy új építésű házra. A házon jelenleg is hitel van + fundamentát fizetünk hozzá. A házunk 150m2 (+ építettünk hozzá egy 62 m2-es garázst). 4 hónapja született meg a harmadik gyermekünk. 35 és 38 évesek vagyunk a feleségemmel. Kérdésem, hogy jár-e a szocpol utána és ha igen mennyi ennek összege.
  Köszönettel: Béla

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Béla!
   A leírtak alapján jogosultak lehetnek a 3. gyermek után járó szocpolra, ha a méltányolható lakásigény feltételei is teljesülnek. Ha 2005. február elseje után kapták a támogatást, akkor a 3. gyermek után járó szocpol összege 1.400.000.- Ft.
   A jogosultság megállapítását a hitelfolyósító banknál kérheti.

 • Ági szerint:

  10 évvel ezelőtt felvett szocpolt 2 gyermek után, most ki lehet-e egészíteni a 2011-ben született harmadik gyermek után járó összeggel?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ági!
   Ha az akkor érvényben lévő rendelet tartalmazta az utóbb született gyermek utáni támogatás igénylésének lehetőségét, akkor elvileg jogosult lehet az utólagos szocpolra. Ehhez szükséges az is, hogy az előírt feltételeknek (például: méltányolható lakásigény) megfeleljen. A támogatás a fennálló hiteltartozás csökkentésére használható fel. A jogosultság megállapítását a hitelfolyósítónál kérheti.

 • Zoli szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Ha jól értem az előzőekből, a 2008-ban vásárolt használt ingatlan hitelből való vásárlásánál nem jár szocpol az utólag született, illetve születendő gyerekek után? Félszocpol sem?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zoli!
   Ez esetben csak akkor járhat a fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT), ha vásárláskor a vételár kiegyenlítéséhez is igénybe vették legalább 1 gyermek után a támogatást. Ha igen, akkor jogosultak lehetnek az utóbb született gyermek után járó “félszocpolra”. Amennyiben a használt lakás vásárlásakor még nem volt gyermekük, akkor sajnos utólag sem kérhető a támogatás.

 • Andrea szerint:

  Új építésű családi házunkra lakáshitelünk lejárt. illetve kiváltottuk szabad felhasználásúval. Az első gyermekre felvehettük a szocpolt, akkor még a hitelösszegből jóváírták. A második gyermeknél már a bank véleménye szerint nem jár, mivel nincs lakáshitelünk. Valóban csak lakáshiteleseknek jár a szocpol?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Andrea!
   Az utóbb született gyermek után járó támogatás a hitelcél megvalósításához felvett lakáshitel fennálló tartozásának csökkentésére fordítható. Ha ez a lakáshitel kiváltásra került, akkor sajnos valóban nem jár az utólagos szocpol, hiszen az a hitel, amiből jóváírható lenne, megszűnt.

 • Margit szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A fiamék 2007-ben vettek fel svájci frank alapú hitelt új családi ház vásárlására. Mivel akkor már volt két gyermekük , igénybe vették a szocpol támogatást 2,4 millió forintot . Menyem a napokban várja a harmadik baba születését.
  Kérdésem, hogy a harmadik gyermek születése után jogosultak -e szocpol felvételére. Ha igen, hova kell az igényt bejelenteni?
  Válaszukat köszönettel várom.
  Margit

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Margit!
   A fent leírtak alapján a fia és a menye jogosult lehet a 3. gyermek után járó szocpol igénylésére, hiszen 2009. július 1. előtt – új lakóingatlan vásárlására – kötöttek hitelszerződést. Ha a méltányolható lakásigény feltételei is teljesülnek, akkor az utóbb született gyermek után járó támogatással csökkenthető a fennálló hiteltartozás. A gyermek születését követően a hitelfolyósító bankkal kellene felvenni a kapcsolatot.

 • Barbara szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  2004-ben vettem lakást egyedülállóként. 2004-ben született gyermekem. Jelenleg is egyedülállóként nevelem. Meglévő ingatlanomra gyermekem után igénybe tudom-e venni a szocpolt?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Barbara!
   Ha használt lakást vásárolt, akkor nem jogosult az utóbb született gyermek utáni támogatás igénylésére. Amennyiben új építésű lakás vásárlásáról van szó, akkor jogosult lehet az utólagos szocpol igénylésére, ha a vételárat 2009. július 1. előtt felvett lakáshitel segítségével finanszírozta. Az utólagos szocpol a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. A jogosultság vizsgálata miatt keresse fel a hitelfolyósító bankot!

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Cím,
  2008-ban vásároltunk új lakást, akkor 2 gyermekünkre igényeltük a szocpolt. 2010-ben megszületett a 3. gyerkőc. Igényelhetek-e utána valamilyen formában és valamilyen címen támogatást? Mit enged a törvénytervezet?
  Köszönettel.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Andrea!
   Véleményünk szerint jogosult lehet a 3. gyermek után járó szocpolra, de nem a bevezetésre váró támogatás alapján, hanem a jelenlegi is érvényben lévő, lakáscélú állami támogatásokról szóló törvény alapján, mely rendelkezik az utóbb született gyermekek után igényelhető támogatás igénybevételének lehetőségéről. Utóbb született gyermek után az lehet jogosult az utólagos szocpolra, aki 2009. július 1. előtt – új lakás megszerzéséhez – felvett lakáshitellel rendelkezik. Javasoljuk, hogy keresse fel ez ügyben a folyósító bankot!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink