Jár nekünk az utólagos szocpol? - Hitelnet.hu

Jár nekünk az utólagos szocpol?

Utolsó módosítás: 2013. június 21. péntek

Tisztelt Hitelnet!

2009. június 24-én jelzálog fedezetű hitelkérelmet nyújtottunk be az UniCredit Bankhoz, melyben két gyermekünk után 2.400.000 Ft lakásépítési kedvezményt igényeltünk. A pozitív hitelbírálat után 2009. július 29-én kötöttük meg a Bankkal a lakásépítési célra igényelt deviza alapú kölcsönszerződést.
A kölcsön és a lakásépítési kedvezmény folyósításának feltételeit maradéktalanul teljesítettük, így a Bank a teljes összeget a rendelkezésünkre bocsátotta.

2012.06.29-én megszületett harmadik gyermekünk, ezért 1.400.000 Ft összegű utólagos szocpolt igényeltünk a Banktól, amelyet elutasítottak arra hivatkozva, hogy a szerződéskötés 2009.július 1 után történt.

A Rendelet szövegét olvasva nem egyértelmű számomra, hogy az utólagos szocpolnál a hitelkérelem benyújtásának az időpontja vagy a szerződéskötés számít-e.

Köszönettel.
Réka

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Kedves Réka!

Az akkor hatályos rendelkezések szerint Önöket meglévő gyermekeik után megillette a lakásépítési kedvezmény, mivel ez iránti kérelmüket 2009. július 1-ig benyújtották. A később született gyermek után azonban a támogatott személyek csak akkor igényelhetnek utólagos lakásépítési kedvezményt, ha szerződésüket 2009. július 1-ig alá is írták. Mivel Önök 2009. július 29-én szerződtek, ezért a 2012-ben született gyermekük után sajnos nem illeti meg Önöket az utólagos támogatás.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy az utólagos szocpolra való jogosultság vizsgálatakor az érintett pénzintézet a vonatkozó szabályozásnak megfelelően  járt el, amikor elutasította utólagos szocpol igényüket.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Zoltán szerint:

  Meglévő devizahitelünkbe bele lehet-e fordítani a 2 gyerek után járó szocpolt?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zoltán!
   Később született gyermekek után járó támogatás csak akkor érvényesíthető, ha 2009. július 1. előtt kötöttek új lakás vásárlására vagy építésére kölcsönszerződést, s a hitel még jelenleg is fennáll, illetve ha ugyanezen időpont előtt vettek fel használt lakás vásárlására kölcsönt, amihez legalább 1 gyermek után akkor megkapták a támogatást.

 • Zoltán szerint:

  Nagyon köszönöm a gyors választ!
  Reméljük a legjobbakat 🙂

 • Zoltán szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Már hallani mindenfelől, hogy kedvezően módosulnak a szocpol feltételek, értem alatta, hogy emelkednek az igényelhető összegek. Mi 2012 decemberében írtuk alá az FHB banknál a szocpol szerződésünket, 1 meglévő és két vállalt gyerekre, új lakás építésére. Az építkezés tavaly óta folyik, de a szocpol összegét (mivel önerőből és egyéb hitelből építkezünk) csak 90 %-os készültségi fok után, tehát idén ősszel kapnánk meg. Lehet, hogy még korai a kérdés, de van rá esély, hogy az újabb emelt összeget kapjuk? A különbség elég jelentős, mintegy 1,7 M forint.
  Esetleg szükség lehet valami szerződésmódosításra?
  Köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zoltán!
   Sajnos egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy a tervezett változás a szocpolszerződéssel már rendelkező, de a szocpolfolyósítás előtt álló támogatott személyeket is érinteni fogja-e. Erre pontos válasz csak a vonatkozó törvényjavaslat kihirdetése után adható.

 • Joci szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Az utólag finanszírozott szocpol felújításra nem igényelhető? Felújítás alatt értem pl.: homlokzat színezés v. hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Joci!
   Az utólagos szocpol felújításhoz, korszerűsítéshez sajnos nem vehető igénybe.

 • Róbert szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Szeretnénk az 50% tulajdonunkban lévő családi házon tető héjazat cserét+tetőtér beépítést (kb. 30-40 m2). Két gyermekünk van, mindketten 40 év alattiak vagyunk, milyen támogatásban részesülhetnénk?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Róbert!
   A leírtak alapján kamattámogatásban részesülhetnének tetőtér-beépítés esetén. Meglévő lakóház tetőtérrel történő bővítéséhez ugyanis a szocpol nem jár, de az állami kamattámogatású lakáshitel igen. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

 • Joci szerint:

  Tisztelt szakértő.
  Érdeklődnék az utólag igényelhető szocpolról szabad felhasználású devizahitel birtokában. A lakásunkat (40 m2) 2006-ban vásároltuk úgynevezett félszocpollal akkor már meglévő gyermekünkre. 2009 őszére kibővítettük (101 m2 kazánházzal együtt, ami 21 m2) lakhatási engedéllyel. 2011-ben született 2 gyermekünk. Mindketten 35 év alattiak vagyunk.
  Milyen formában tudnánk igénybe venni ezt a fajta támogatást?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Joci

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Joci!
   Az utólagos szocpol – a 2006-ban félszocpol igénybevételével vásárolt használt lakáshoz kapcsolódóan – csak a vásárláshoz felvett lakáshitel csökkentésére vehető igénybe, a szabad felhasználású hitelből nem írható jóvá, így sajnos nem tudják érvényesíteni az utólagos támogatást.

 • Gitta szerint:

  Vettem egy használt laskást hitelre és közben állapotos lettem. A gyerekre nem jár-e szocpol, amit beszámítanának a házhitelbe?

 • Szilvia szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2007-ben vásároltam egy használt társasházi lakást hitelből, amit a mai napig fizetek. Egy éve született meg az első gyermekem. Járna nekem az utólagos szocpol?

 • Ildi szerint:

  Kedves Szakértő!
  Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e szocpolra.
  Paramétereink a következőek:
  – 2 gyermekünk van (születési idejük: 2010.10. és 2012.04.)
  – volt egy lakáshitelünk, amit 2003-ban vettünk fel (kamattámogatásos) és most 2012-ben fizettük vissza, mert sikerült eladni a kislakást
  – 2011-ben vettünk egy használt lakást, amire vettünk fel hitelt
  – 35 év alattiak vagyunk és házasok
  – a férjemnek egy másik ingatlanban van 25%-os tulajdonrésze
  Köszönettel, Ildi

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ildi!
   A szocpol új lakás vásárlásához és új ház építéséhez jár. Amennyiben ez lenne a cél, akkor a nevükön lévő lakástulajdontól meg kellene válni.

 • Szilvia szerint:

  Azt szeretnem megtudni, hogy a 2007-ben felvett lakásvásárlási hitelünkre akkor nem kaptuk meg a szocpolt 1 gyermekre, mert az akkori férjem elmúlt 35 éves. Én azóta elváltam, újra férjhez mentem. A korunk most nem akadály és a hitelt továbbra is én fizetem mint adóstárs. A mostani férjemtől született egy másik gyermekem. A lakás fél tulajdonjoga az enyém, a másik fele a mostani férjemé. Azt szeretném megtudni, jogosultak vagyunk-e utólag is szocpolt igényelni valamilyen formájában??
  Köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Szilvia!
   A leírtak alapján sajnos nem jogosultak utólagos szocpol igénybevételére egyik gyermeke után sem.

 • Petra szerint:

  Tisztelt Cím!
  2008 tavaszán vásároltunk hitelre egy lakást, majd 2008 őszén megszületett gyermekünk, aki után nem vettük igénybe a félszocpolt.
  Van-e lehetőség arra, hogy most utólag a hitelünkbe beleszámíttassuk, akár méltányosságból? 3 éve egyedülállóként nevelem gyermekem, aki tartósan beteg (tüdő-asthmás).
  Köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Petra!
   Az utólagos szocpolra vonatkozó rendelet szerint a leírtak alapján sajnos nem jogosult a támogatás igénybevételére.
   Méltányossági kérésével a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához fordulhat.

 • Gabriella szerint:

  Az lenne a kérdésem, hogy én 2002-ben vásároltam egy panel lakást. Lányaim 1993-ban születtek és nekem mindig azt mondták, hogy nem vehetem igénybe a szocpolt, mert egyedülálló vagyok és használt lakást vettem. Ez igaz??? Így utólag se vehetem igénybe, mert azóta 2011-ben megint született 1 lányom. Devizahiteles lakásom van. ”Lehet, hogy már nem sokig”.
  Várom mielőbbi válaszukat.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gabriella!
   Azt, hogy 2002-ben jogosult lett volna-e félszocpolra, utólag, ennyi információ alapján nem tudjuk megmondani.
   A leírtak alapján később született gyermeke után sem jogosult sajnos a támogatás igénybevételére.

 • Miklós szerint:

  Kedves Szakértő!
  Köszönöm a gyors válaszát.
  Vettünk igénybe kölcsönt 2007-ben, és az még most is fennáll, így akkor elvileg jogosultak vagyunk.
  Még egy kérdésem lenne viszont a témával kapcsolatban. Van-e a gyermek születési időpontjától számított valamilyen jogvesztő határidő az utólagos igénylés beadására? (Kislányunk december 20-án lesz 1 éves.)
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Miklós!
   A jogosultsághoz a méltányolható lakásigény feltételeinek is meg kell felelni. Javasoljuk, hogy keressék fel a hitelfolyósító bankot!
   A gyermek születési időpontjától számított jogvesztő határidőről nincs információnk.

 • Miklós szerint:

  Kedves Szakértő!
  2008-ban kaptunk használatbavételi engedélyt az új építésű házunkra. Az építkezés során igénybe vettük a szocpolt 2 gyermek után. 2012 decemberében született meg a 3. gyermekünk. Tudtommal, ha a régi szabályozó rendszer lenne érvényben, akkor utólag is lehetne igényelni a 3. gyermek után járó szocpol összegét.
  Kérdésem, hogy a jelenlegi rendszer biztosítja-e ugyanezt a lehetőséget, azaz igényelhetem-e visszamenőlegesen a harmadik gyermekre járó összeget? Ha igen, akkor mennyi lenne az?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Miklós!
   Utóbb született gyermek után akkor lehetnek jogosultak szocpolra, ha 2008-ban az építkezéshez lakáshitelt is felvettek. A jogosultságra vonatkozóan az akkori szabályok érvényesek. Ha az építkezéshez nem vettek igénybe kölcsönt, akkor a támogatásra sajnos nem lehetnek jogosultak. Ha az akkor felvett lakáshitelük jelenleg is fennáll, akkor az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

 • Árpád szerint:

  T. Hitelnet!
  Két gyermekre igényeltünk megelőlegező szocpolt 2006-ban, értékesítési céllal, újonnan épített lakás vásárlására felvett CHF hitelhez. Meg is kaptuk, a lakás a méltányolható kategóriába belefért.
  2012-ben ikreink születtek, igényeltük az utólagos szocpolt, és ugyanaz a lakás most nem méltányolható – “vételár túl magas a szobák számához mérten”.
  Az önök nyitólapján szereplő összefoglalók szerint ebben az esetben a lakás vételára nem befolyásolja az elbírálást, az született gyermekenként 400’000.- HUF, ami a fennálló hiteltartozás tőketörlesztésére használható.
  Van-e lehetősége a hitelintézetnek az idézett indokkal elutasítani a kérelmet?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Árpád!
   A nyitólapunkon szereplő összefoglaló szerint:
   “Az utólagos szocpolkérelem elbírálásakor az új lakás építésére kötött kölcsönszerződés időpontjában – jelen esetben a 2006-ban – hatályos kormányrendelet az irányadó.” E szerint figyelembe kell venni a méltányolható lakásigényre vonatkozó szabályokat.
   Az Ön által olvasottak az új lakás építésére 2012-ben kötött hitelszerződésekre vonatkozóan tartalmazzák az utólagos szocpol igénybevételének lehetőségét.

 • Brigitta szerint:

  Üdvözlöm!
  2005-ben vettünk fel lakáshitelt új ingatlanra és 2 gyermekre a szocpolt. Jelenleg is ebben az ingatlanban élünk és szeretnék érdeklődni, ha lenne még 1 gyermekünk kaphatnék-e szocpolt rá és mennyit?
  Válaszát köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Brigitta!
   Ha az új lakás vásárlásához felvett lakáshitelük a harmadik gyermek születésekor is fennáll és a méltányolható lakásigény feltételeinek is megfelelnek, akkor a leírtak alapján elvileg jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kell kérni a gyermek megszületése után.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink