Jár az utólagos FOT 2009. június 30-át követően aláírt hitelszerződés esetén? - Hitelnet.hu

Jár az utólagos FOT 2009. június 30-át követően aláírt hitelszerződés esetén?

Utolsó módosítás: 2014. január 23. csütörtök

Tisztelt Szakértő!

Lakáshitel szerződésünk, mely Fiatalok Otthonteremtési támogatásával kombinált volt, 2009. július 3.-án került aláírásra (adásvételi szerződés 2009. május., ebben már rögzítésre került a hitelkonstrukció, amit már megigényeltünk a banknál). Mivel akkor volt az utolsó lehetőség az ilyen támogatások igénylésére, a szerződések megkötését engedélyezték 2009. július 30-ig.

Viszont most mindenhol azt olvasom, hogy Utólagos FOT abban az esetben igényelhető utóbb született gyermekek után, ha 2009. július 1. előtt született a szerződés.

Kérdésem az lenne, hogy esetünkben mire lehet számítani? Ugye, ha most keresgélem a jogszabályokat, mindenhol csak azt találom, hogy amikor mi aláírtunk hivatalosan már nem is volt FOT. Mivel a hitel felvételénél megkaptuk a FOT-ot megkapjuk az utóbb született gyermek(ek) után is? (fennálló lakáshitelünk előtörlesztésébe)

Várom válaszukat!
Üdvözlettel, Ede

Kedves Ede!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Azzal, hogy a lakáshitel felvételénél megkapták a Fiatalok Otthonteremtési Támogatását (FOT), sajnos még nem szereztek jogosultságot arra, hogy a később született gyermek után is automatikusan megkapják. Ilyen esetben a hitelintézeteknek vizsgálniuk kell, hogy mikor lett aláírva a kölcsönszerződés. Az, hogy a 2009. június 30-át követően aláírt hitelszerződés esetén nem igényelhető az utólagos FOT, a vonatkozó jogszabály rendelkezéséből következik.

Az utólagos FOT nyújtását a lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet szabályozza, melynek 5.§ (7) szerint “A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti”.

A kölcsönszerződés megkötésének időpontja az Önök esetében 2009. július 3. Ebben az időpontban érvényes rendelkezések azonban nem teszik lehetővé e támogatás igénybevételét, melyet ugyanezen kormányrendelet 1/A. § rögzít. Ezért sajnos utóbb született gyermekük után nem vehetik igénybe az utólagos FOT-ot a fennálló tartozás csökkentésére. Ha a szerződéskötésre 2009. július 1. előtt került volna sor – mivel akkor még érvényben volt a FOT – és a méltányolható lakásigény feltételeinek is megfelelnek, jogosultak lehettek volna a támogatás igénylésére.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Gréta szerint:

  Kedves Ede!
  Mi hasonló cipőben járunk, csak mi 2009.07.02-án írtuk alá a szerződést. Ön lépett valamit az ügyben? Próbálkozott méltányossággal valahol? A Magyar Államkincstár már elutasított.
  Gréta

 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A párommal 2009. decemberében vásároltunk egy családi házat, amire lakáscélú hitelt vettünk fel. Sajnos nagyobb hitelösszeget kellett felvennünk, mivel ebben az időben már nem volt szocpol. 1 gyerekünk van jelenleg. Kérdésem, hogy utólag lehet e a jelenlegi hitelünk tőkerészét csökkentenünk a szocpollal, illetve egyáltalán lehet e igényelni a mi esetünkben?
  Köszönettel:
  Krisztina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az utóbb született gyermek utáni szocpol igénybevételére adott lakáshitelhez kapcsolódóan sajnos nem lesz lehetőségük sem a jelenleg, sem a 2015 július 1-től hatályos rendelkezések értelmében.

 • Ikova szerint:

  2012-ben kaptunk lakhatási engedélyt a felépített családi házunkra, akkor született gyermekünk is. A hitelt 2011-ben vettük fel. Jár-e a szocpol, mert csak azt látom, hogy 2009. előtt, illetve 2012. után kötött szerződés esetén vannak lehetőségek.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ikova!
   A 2011-ben felvett építési hitelhez kapcsolódóan szocpolt, utólagos szocpolt a leírtak alapján sajnos nem tudnak igénybe venni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink