2009. július 1. előtti kölcsönszerződés esetén jár az utólagos szocpol tartozáscsökkentésre? - Hitelnet.hu

2009. július 1. előtti kölcsönszerződés esetén jár az utólagos szocpol tartozáscsökkentésre?

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 12. kedd

Tisztelt Cím!

Köszönöm korábban feltett kérdésemre adott válaszát,- kérem szíveskedjen a vonatkozó törvény értelmezésében segítségünkre lenni!

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti – ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb – a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti – feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12-13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak.

Köszönettel: Laci és Éva

Kedves Laci és Éva!

Fenti pont értelmezéséhez tudni kell, hogy az adott kormányrendeletben rögzített támogatások 2009. július 1-től felfüggesztésre kerültek. Az Önök által hivatkozott pont szerint azok a támogatott személyek, akik kölcsönszerződés iránti kérelmüket fenti időpontig benyújtották, jogosultak lehetnek utólagos támogatásra akkor, ha a szerződéskötést követően születik gyermekük. Ebben az eseten a támogatás a “(2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott kölcsönből” még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

A (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célok a következők:
“(2) A kedvezmény a következő célokra nyújtható:
a) új lakás felépítése, a családi vagy ikerház emeletráépítésnek nem minősülő tetőtér-beépítésének a kivételével,
b) az értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlása”

Tehát fenti pont alapján 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönkérelem esetén azok a támogatott személyek tudnak élni azzal a lehetőséggel, hogy fennálló hiteltartozásuk csökkenthető utóbb született gyermekük után járó összeggel, akik a kölcsönt új lakóingatlan építésére vagy újépítésű lakóingatlan vásárlására vették fel. Azokra a személyekre, akik használt lakást vásároltak, ez a lehetőség sajnos nem vonatkozik.

A feliratkozás véglegesítéséhez egy emailt küldünk a megadott címre. A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Zsuzsanna szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Lakásomat 2005-ben vásároltam akkori párommal, született 2 gyermekünk, akik után eddig semmilyen lakástámogatási lehetőséget nem vettünk igénybe. Időközben 4 éve elváltunk, azóta egyedül nevelem a gyermekeket, a lakás 100%-ban az én tulajdonomban van, és a hitelt is a kezdetektől én fizettem. Jelenleg még 2,4 millió forint hiteltartozásom áll fenn.
  A kérdésem az lenne, hogy én igényelhetem a 2 gyermekem után járó kedvezményt a hitelösszegbe való beszámítás címén?
  Köszönettel:
  Zsuzsanna

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   Amennyiben használt lakást vásároltak, akkor a vonatkozó kormányrendelet alapján sajnos nincs lehetőség utóbb született gyermekei után igénybe venni a támogatást a fennálló tartozás csökkentésére.

 • Beáta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2008 májusában lakásépítési kölcsönt vettünk fel új ház építésére, amihez két gyerekre igényeltük meg a szocpolt. Ekkor az első gyermek már megvolt, a második gyerkőcre megelőlegező szocpolt kaptunk, de 2010-ben, mire az építkezést befejeztük, a második gyerkőc is megszületett, így a szocpolt is véglegessé jóváírták. Most 2018-ban útban van a harmadik gyermek, gondoltuk megigényelnénk rá utólagosan a harmadik gyerekre járó szocpol akkori összegét. Mivel sem építeni, sem új házat venni, sem bővíteni nem szeretnénk, hitelcsökkentésre gondoltunk.
  A hitelintézetnél, ahol a kölcsönt igényeltük anno és ami jelenleg is él és fizetjük, mindenféléről beszélnek, azt mondják, hogy már nincs szocpol, csok van helyette, de azt erre nem vehetjük igénybe, illetve hitelcsökkentésre csak a 2018. január 1-től az állam által harmadik gyerektől igényelhető egymillió forintos támogatás tudnánk igénybe venni, de szerintem azt össze sem lehet keverni a szocpollal vagy csokkal, mert az teljesen más. Igazából fel sem fogják, hogy mit szeretnék…
  Kérdésem az lenne, tényleg nincs lehetőségünk utólagos szocpol igénylésére hitelcsökkentés szempontjából ennyi idő után?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Beáta!
   Mint ahogy Ön is írja, igényelhető lesz 3. gyermekük megszületése után az utólagos szocpol fennálló lakásépítési kölcsöntartozásuk csökkentésére, ha az egyéb jogszabályi előírások is teljesülnek. A vonatkozó kormányrendet értelmében ugyanis: “A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti…” Minderről a lakáscélú állami támogatásokról 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 5.§ (7) bekezdése rendelkezik, erre tud hivatkozni a banknál.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink