2009. július 1. előtti kölcsönszerződés esetén jár az utólagos szocpol tartozáscsökkentésre? - Hitelnet.hu

2009. július 1. előtti kölcsönszerződés esetén jár az utólagos szocpol tartozáscsökkentésre?

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 12. kedd

Tisztelt Cím!

Köszönöm korábban feltett kérdésemre adott válaszát,- kérem szíveskedjen a vonatkozó törvény értelmezésében segítségünkre lenni!

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti – ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb – a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti – feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12-13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak.

Köszönettel: Laci és Éva

Kedves Laci és Éva!

Fenti pont értelmezéséhez tudni kell, hogy az adott kormányrendeletben rögzített támogatások 2009. július 1-től felfüggesztésre kerültek. Az Önök által hivatkozott pont szerint azok a támogatott személyek, akik kölcsönszerződés iránti kérelmüket fenti időpontig benyújtották, jogosultak lehetnek utólagos támogatásra akkor, ha a szerződéskötést követően születik gyermekük. Ebben az eseten a támogatás a “(2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott kölcsönből” még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

A (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célok a következők:
“(2) A kedvezmény a következő célokra nyújtható:
a) új lakás felépítése, a családi vagy ikerház emeletráépítésnek nem minősülő tetőtér-beépítésének a kivételével,
b) az értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlása”

Tehát fenti pont alapján 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönkérelem esetén azok a támogatott személyek tudnak élni azzal a lehetőséggel, hogy fennálló hiteltartozásuk csökkenthető utóbb született gyermekük után járó összeggel, akik a kölcsönt új lakóingatlan építésére vagy újépítésű lakóingatlan vásárlására vették fel. Azokra a személyekre, akik használt lakást vásároltak, ez a lehetőség sajnos nem vonatkozik.


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket