Utólagos szocpolnál kell-e vizsgálni a meglévő lakástulajdont?

Tisztelt szakértő !

2006-ban vettünk fel jelzálog alapú lakáshitelt, és akkor 2 gyermekünk után a szocpolt is megigényeltük. Most ősszel jutott tudomásunkra, hogy a 2009-ben született gyermekünk után esetlegesen jogosultak vagyunk az utólagos szocpolra. A bankkal a kapcsolatot felvettük, minden feltételnek megfelelünk (méltányolható szobaszám, még élő hiteltartozás, stb), de egy bökkenő van. A feleségem öröklés útján 2/3-os tulajdont szerzett 2007-ben egy tanyában. A bank nem kéri a nyilatkozatot arról, hogy most van-e másik ingatlan valamelyikünk nevén (tehát a hitelfelvétel időpontját nézi, és akkor nem volt), a helyi önkormányzat jegyzője most viszont kér olyan igazolást, hogy nincs a nevünkön másik ingatlan. A szocpol felvételkor nem volt, most viszont van. Mi lehet ilyenkor a teendő?
Válaszát köszönöm.
Tamás

Kedves Tamás!

Lakástulajdonnak akkor minősül a tanya, ha a földrészleten lakóház van. A 2/3-os tulajdon kizáró okot akkor jelent, ha a jogosultság szempontjából a jelenlegi állapotot kell figyelembe venni. Erről a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatala tud pontos tájékoztatást adni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Éva szerint:

2012-04-02 - 20:35

Kedves Tamás!
Köszönöm válaszát, örülök, hogy sikerült, remélem nekünk is fog.
Üdvözlettel: Éva

Tamás szerint:

2012-04-02 - 06:13

Tiszteletem Éva !
Örömmel közlöm, hogy igen, ugyanis a hitelfelvétel időpontja a mérvadó a tulajdonlás szempontjából, a bank erről nem is nyilatkoztat. Viszont arra készülni kell, hogy az ügymenet lassú, mi most tartunk az utolsó stádiumnál, azaz azt várjuk, hogy a bank lehívja a támogatást. Remélem segítettem.
Üdv: Tamás

Éva szerint:

2012-03-31 - 10:40

Kedves Tamás!
Hasonló cipőben járok, mint ön. Végül kiadta a jegyző az igazolást, a lakástulajdonos nyilatkozat ellenére is?

Tamás szerint:

2011-11-03 - 12:46

Üdvözletem !

Az eredeti kérdésfeltevő vagyok, és csak tájékoztatni szeretném a fejleményekről azokat, akik ide vetődnek. Tehát a MÁK a válaszadást a hitelintézetre hárította, ahol viszont a jogász egyértelműen kimondta, hogy a kölcsönszerződés megkötésekor érvényes állapot a mérvadó az utólagos szocpolnál, tehát, ha akkor jogosultak voltunk (hiszen 2 gyermek után felvettük a szp-t), utólag nem is ellenőrzik ezt a feltételt. Érdekes, hogy a jegyzőnek csak a személyi feltételeket kellene igazolnia (gyermek megléte, illetve, hogy eleddig nem igényeltek utána ilyen támogatást), de ennek kiadásához mindenről nyilatkoztatnak. Szép napot mindenkinek: Tamás

Hitelnet szerint:

2011-11-03 - 15:31

Kedves Tamás!
Köszönjük, hogy megosztotta velünk ezt a sokak számára lényeges információt.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések