Utólagos szocpolnál honnan kell számolni a 10 éves elidegenítési tilalmat?

Kedves címzett!

2007-ben vettem fel egy 8,7 millió forintos lakáscélú kölcsönt lakás építésére. Akkoriban még nem voltam jogosult szocpolra. De azóta már született egy kislányom 5 éve. És megnősültem. Így elméletileg az önök cikke alapján 900 ezer Ft utólagos támogatásra vagyok jogosult.

Ha bemegyek az OTP-be ezt intézni, akkor milyen hivatalos törvényre/rendelkezésre/cikkelyre kell hivatkoznom, hogy komolyan vegyenek.
Elméletileg a bank hatásköre eldönteni, hogy megkapom-e?
Akkor is elutasíthat, ha minden feltételnek megfelelek?
Feltétel-e az, hogy a lakásban a feleségemnek is tulajdonrésze legyen? Amennyiben igen, elegendő-e, az ha az összhányadban kb. 5%-os tulajdonrésze van.
Amennyiben megkapom a támogatást, itt is el kell magam köteleznem 10 évre? Ha igen, akkor a tíz év honnan számít? A használatbavételi engedély dátumától? Az első hitelrészlet folyósítás dátumától? A gyermekem születésétől vagy pedig a támogatás kiutalásától?

Válaszát előre is köszönöm.
Sándor

Kedves Sándor!

Az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultság kérdésében a kölcsönszerződés megkötésekor hatályos kormányrendelet előírásai érvényesek, vagyis adott esetben a 2007-es rendelkezések. Ezt a lakáscélú állami támogatásokról 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet tartalmazza. E rendelet 5.§ (7) bekezdése szerint:

“A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti – ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb – a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti – feltételeket.”

A jogosultság megállapítása a bank hatásköre. Amennyiben az előírt feltételek teljesülnek, úgy a bank nem utasíthatja el támogatási kérelmét. A feltételekről az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Információink szerint 2011. december 14. után megkötött utólagos támogatási szerződések esetében a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időtartama a támogatási szerződés megkötésének dátumától számít.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések