Utólagos CSOK új lakásra nem vehető igénybe?

Tisztelt Hitelnet Szakértők!

2 gyermek után vettünk fel 3 éve CSOK-ot (akkor még csak 1 volt), építkeztünk, hitelt is vettünk fel hozzá. A hitelt a mai napig is törlesztjük. Úgy alakult, hogy 2. gyermeknek ikreink születtek, tehát 3 gyermekünk lett végül.

Azt már látjuk, hogy igencsak pórul jártunk, mert úgy tudjuk, hiába a 3 gyermek, utólag már nem tudjuk a 10MFt-os CSOK-ot sem megkapni, se a CSOK-os kedvezőbb kamatozású hitelt.

Amiről tudunk, hogy gyermekenként (jelenleg akkor a 2 vállalthoz képest +1 révén) 400e Ft-ot kaphatnánk utólagos CSOK címén.
!!! Ami a legfőbb kérdésem lenne: van bármi törvényi megkötés arra vonatkozóan, hogy ezt CSAK HASZNÁLT lakás esetén, vagy új lakás építése esetén is igényelhetjük?

Ugyanis, az OTP-ből azzal zavartak el, hogy (központi információjuk alapján) ezt csak használt lakás esetén igényelhetjük! Viszont én erről semmi információt nem találtam a neten, és egyelőre telefonon sem tudtam érdeklődni a témához értő intézménytől.

Ezenkívül ami még kérdésem lenne, hogy ha ezt esetleg mégiscsak igényelhetnénk, és később lenne új lakáscélunk vagy esetleg bővítenénk, akkor a 2 és a 3 gyermekes CSOK közti különbözet akkor is megilletne minket, ha ezt a 400e-et most végül is mégis megkapnánk? Vagy teljesen elbuknánk akkor majd azt a különbözetet is? Vagy inkább csak levonnák a különbözetből, mondván, hogy 400-et már kaptunk a 3. gyermekre? (Utóbbira tippelek, de erről sem találtam egyértelmű információt sehol.)

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Dezső

Kedves Dezső!

A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket a 17/2016. (II.10.), az új lakásra vonatkozó CSOK előírásokat a 16/2016. (II.10.) kormányrendelet rögzíti. Míg az előbbi rendelet tartalmazza az utóbb született gyermekre adható támogatás lehetőségét, addig az utóbbi nem tartalmaz ilyen támogatási formát.

Fentiek alapján – egyetértve az OTP álláspontjával – úgy véljük, hogy új építésű lakás esetében valóban nincs lehetőség az utóbb született gyermek utáni támogatás igénylésére. Minderről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

A 10 milliós CSOK különbözet igénybevételére újabb lakáscél esetén – új lakóingatlan építése vagy új építésű lakóingatlan vásárlása – nyílna lehetőségük. Ehhez kapcsolódóan igényelhető lenne a 3% kamatú támogatott lakáshitel is.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. szeptember 15. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Pál szerint:

2020-09-22 - 20:58

Üdv!
Van már saját házunk, de 5 éve született egy fiúnk és nemrég ikreink lettek.
Felvehetem a csokot új ház vásárlására úgy, hogy megtartom a régi házamat?

Hitelnet szerint:

2020-09-24 - 18:47

Kedves Pál!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.
Kérjük, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek.
Díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések