Utólag is van beforgatási kötelezettség használt lakásra igényelt CSOK esetén?

Tisztelt Hitelnet!

2016. évben használt családi házat vásároltunk 13,5 millió Ft-ért, melyhez két gyermekünk után jogosultak voltunk és megkaptuk a csokot és a kért hitelt. 2017 márciusában sikerült eladni lakásunkat 5 millió Ft-ért. Harmadik gyermekünk 2017 áprilisában született. Benyújtottuk kérelmünket az utóbb született gyermek utáni csokra, melyet a bank elutasított, azzal, hogy a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belüli lakáseladásból származó bevételt nem a jogszabályban részletezett célokra használtuk fel, azaz a 17/2016.(II.10) Korm.rendelet 14-18. paragrafusa szerint

Nem értjük, hogy lehet beforgatni a 2016. évben csokkal vásárolt ingatlanba az utólag eladott ingatlan vételárát.
Jogos volt-e az elutasítás?

Tisztelttel:
Gyula

Kedves Gyula!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében “lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. A kedvezmény lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére vehető igénybe az utóbb született gyermek után, – a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában már meglévő gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől eltekintve – a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos jogszabályi feltételek mellett.”

Közvetlenül a használt lakásvásárláshoz igényelt támogatás esetén valóban van beforgatási kötelezettség az 5 éven belül értékesített lakóingatlan eladási árának vonatkozásában. Ám az Önök esetében nem erről van szó, hiszen lakáseladásuk nem a vásárlást megelőző 5 éven belül, hanem az adásvételt követően történt. Így – véleményünk szerint – fel sem merülhet a továbbforgatás teljesítésének lehetősége. Olyan rendelkezést pedig, miszerint egy később eladott lakás árát a már fennálló lakáscélú hitel előtörlesztésére kellene fordítani utóbb született gyermek után igényelt támogatás esetén, a rendelet nem tartalmaz.

Fenitek alapján úgy véljük, hogy nem volt jogos a hitelintézet elutasítása. Javasoljuk, hogy a jogosultság megállapítása érdekében forduljanak a területileg illetékes járási hivatalhoz. Ezt az írásbeli elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet megtenni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések