Utóbb született gyermekeink után hitelkamat jóváírás is jár?

Tisztelt Hitelnet!

2007-ben vásároltunk használt lakást és az akkor már megszületett első gyermekünk után igénybe vettük a félszocpolt. Azóta született még két gyermek és idén beadtam a bank felé az utólagos szocpol miatt, mivel még a hitelem fennáll, és a tőkét szerettem volna csökkenteni.

A bank telefonos ügyfélszolgálatán, majd később a bankfiókban is azt a tájékoztatást kaptam, hogy a két gyerek után összesen 1.450.000 Ft támogatásra + az évek utáni kamatra vagyok jogosult. Ennek meg is örültem, mert az OTP-ben az ügyintéző ki is számolt nekem hirtelenjében 2 millió körüli összeget, hogy annyival csökken a tőke.

Ehhez képest ma megkaptam tőlük a levelet, melyben csak az 1.45 millió szerepel. Hívtam őket telefonon, de akivel most sikerült beszélnem azt mondta, ő nem tud semmilyen kamatról.

Kérdésem lenne, hogy akkor most jár, vagy nem jár a kamat az utólag igénybe vett szocpol után?
Vagy csak simán félretájékoztatott a bank kétszer is?

Mondjuk kicsit az is zokon esett, hogy az eddigi 7.4 millió után fizetett 67 ezer Ft törlesztő a levél szerint az utólagos szocpolnak köszönhetően 5.9 millióra, a törlesztő 59 ezer Ft-ra csökken. Tehát komoly 8 ezer Ft-al le fog csökkenni a törlesztőm……

Szabolcs

Kedves Szabolcs!

2007-ben kapott FOT (fiatalok otthonteremtési támogatása) esetén utóbb született gyermekeik után valóban jogosultak lehetnek az utólagos támogatásra, melynek összege az utóbb született 2. gyermek után 700.000 Ft, 3. gyermek után 750.000 Ft, azaz összesen 1.450.000 Ft.

Ami az utólagos hitelkamat jóváírásra való jogosultságot illeti, a kérdés az, hogy a 2007-ben felvett lakáshitelük állami kamattámogatású kölcsön vagy piaci kamatozású lakáshitel volt-e. A hitelfelvétel és a gyermekek születésének időpontja közötti időtartamra a kamatkedvezmény akkor érvényesíthető, ha kamattámogatott lakáshitelük van. Amennyiben piaci kamatozású lakáshitelt vettek fel, úgy hitelkamat sajnos nem írható jóvá, ekkor valóban a két gyermek után számított 1.450.000 Ft összegű utólagos támogatásra lehetnek jogosultak.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Katalin szerint:

2019-02-20 - 09:49

2015-ben használt lakás vásárlására vettük fel a csok-ot egy meglévő és egy vállalt gyermek után. A hírekben az új szabályok szerint a megszületendő gyermek után 1 millió forintot jóváírják a jelzáloghitelből.
Kérdésem az lenne, hogy ez ránk is vonatkozik, vagy csak azokra, akik most fogják igényelni.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-07 - 13:32

Kedves Katalin!
A tartozáscsökkentő támogatást – amennyiben a második gyermekük 2019. július 1. után születik – igénybe vehetik majd jelzáloghitel csökkentésre, amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések