Utóbb született gyermek utáni szocpol devizahitel kiváltó hitelből leírható-e?

Január hónapban születendő gyermek után járna a 900.000,- Ft lakásépítési kedvezmény, amit a lakáscélú kölcsönből lehetne leírni.
Ha a lakáscélú devizahitelemet a gyermek megszületése előtt kiváltom, a másik banknál felvett devizahitel kiváltó hitelből a szocpol összege leírható-e?
Irén

Kedves Irén!

A hitelkiváltást követően véleményünk szerint nem járna az utóbb született gyermek utáni támogatás. Célszerű volna azonban ennek a kérdésnek a Magyar Államkincstár illetékes hivatalában is utánajárni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gyöngyi szerint:

2012-02-03 - 00:32

1984-ben új lakás építésére két gyermekre kaptunk szocpolt. Azóta férjem elhalálozott, de született egy gyermekem 2005-ben. Kérdésem, hogy a kicsire megkaphatom-e a szocpolt, esetlegesen meglévő ingatlan fedezetes hitelembe bele lehet-e “törleszteni”?

Hitelnet szerint:

2012-02-03 - 22:22

Kedves Gyöngyi!
Az utóbb született gyermek utáni szocpol akkor igényelhető, ha az építési hitel jelenleg is fennáll, s a felvételekor érvényben lévő szabályozás tartalmazta az utólagos szocpol igénylésének lehetőségét. A jogosultság megállapítását az építési hitelt folyósító banknál kell kérni.

S. Gáborné szerint:

2012-01-31 - 22:02

2 gyermeket egyedül nevelek, deviza alapú jelzáloghitelem van.
Kérdésem, hogy van-e rá lehetőség, hogy valamilyen formában ki tudjam használni a szocpolt a devizahitelem csökkentése érdekében? Esetleg be lehetne-e számítani a hitelbe? Illetve milyen megoldások lehetségesek a számomra a szocpollal kapcsolatban, 1/2 rész tulajdonnal rendelkezem, van-e mód arra, hogy a másik 1/2 tulajdon részt megvásároljam szocpollal?
Köszönettel 🙂

Hitelnet szerint:

2012-02-01 - 00:07

Kedves Asszonyom!
A leírtakból nem derül ki, hogy jelzáloghitelét milyen célra vette fel. Amennyiben használt lakás vásárlására, akkor az utóbb született gyermek utáni támogatásra csak akkor lehet jogosult, ha már a vételár finanszírozásához is megkapta a támogatást az akkor meglévő legalább 1 gyermek után.
A szocpol tulajdonrész megvásárlására nem igényelhető. A támogatásra az a személy lehet jogosult, aki új lakóházat épít vagy újépítésű lakást vásárol.

Andi szerint:

2012-01-21 - 12:58

Tisztelt szakértő!
2002-ben vettünk fel 2 gyermekre szocpolt és hozzá hitelt. 2007-ben Fundamentán keresztül CHF szabad felhasználású hitellel kiváltottuk a takarékszövetkezetnél a hitelünket. 2010-ben született a harmadik gyerekünk. Meg szeretném kérdezni, hogy a szocpolt hitelbe bele lehet-e törleszteni?
Köszönettel: Andi

Hitelnet szerint:

2012-01-21 - 13:02

Kedves Andi!
Mivel a támogatással megvalósult lakáscélhoz felvett kölcsön már nem áll fenn a takarékszövetkezet általi hitelkiváltás miatt, így véleményünk szerint nem jogosult az utóbb született gyermek utáni szocpolra. A jogosultság megállapításával kapcsolatban esetleg a takarékszövetkezethez fordulhat, de valószínűleg ott is ezt a választ tudják adni.

Cintia szerint:

2012-01-12 - 12:40

Kedves Szakértő!

2011 szeptemberében vásároltunk egy használt ingatlant, forint alapú lakáshitellel kiegészítve az önrészt. Van egy másfél éves gyermekünk, férjemmel mindketten 35 év alattiak vagyunk.
Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e visszamenőleg a meglévő egy gyermekünk után a szocpolra? Ami mondjuk levonásra kerülhet a hitel összegéből, így csökkentve a havi törlesztőrészletet.
Köszönöm válaszát.

Hitelnet szerint:

2012-01-12 - 15:16

Kedves Cintia!
Visszamenőleges szocpolra sajnos nincs lehetőség.
A jelenlegi támogatást nem lehet igénybe venni sem korábbi, sem jövőbeni használt lakás vásárlásához. A szocpol csak újépítésű lakóingatlan megszerzéséhez vagy új lakóház építéséhez kérhető.
1 meglévő gyermek esetén csak akkor jár, ha a támogatott személyek vállalják további minimum 1 gyermek 4 éven belüli “teljesítését”. Erre fenti hitelcélok esetén akkor van lehetőség, ha házasok és életkoruk nem haladja meg a 40. életévet.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések