Újraigényelhető a CSOK új lakáscélra, ha nem történt folyósítás? - Hitelnet.hu

Újraigényelhető a CSOK új lakáscélra, ha nem történt folyósítás?

Tisztelt Szakértő

2018 májusában építési céllal kaptunk csokot 3 meglévő gyermek után. Aláírtuk a bankban a szerződést (10+10 csok és támogatott hitel). A projekt azonban nem sokkal ezt követően megállt, mert a telekben a tulajdonostársaink meggondolták magukat és visszaléptek az ikerház építésétől. Most a telekrészüket el szeretnék adni, így viszont nem indulhat el az ikerház építése.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A bankban mindeddig nem tudtak válaszolni arra, hogy a csokot más hitelcélra tudjuk-e igényelni. Eddig folyósítás nem történt, arra csak az önerő fizetését követően került volna sor, de még azt sem fizettük ki a vállalkozónak a fenti okok miatt. Az idő elteltével egyre csökken annak az esélye, hogy megépül a ház, ezért inkább máshol keresnénk magunknak új otthont.

Van erre a csokkal még lehetőségünk?

Válaszát előre is nagyon köszönöm, Zsóka

Kedves Zsóka!

A leírtak alapján a CSOK igénybevétele valójában nem történt meg, hiszen a támogatási szerződést ugyan aláírták, de a CSOK folyósítására sem került sor. Úgy véljük tehát, hogy a támogatásra jogosultak lehetnek másik lakáscél megvalósítása esetén is, de nem automatikusan. Ehhez véleményünk szerint fel kellene bontani a családi otthonteremtési kedvezmény nyújtására már megkötött támogatási szerződést, valamint kölcsönszerződést és a CSOK- és hitelkérelmet újra be kellene adni, ha megtalálták a megfelelő ingatlant.

Az újbóli CSOK igénylésre azért lenne szükség, mert más ingatlan lenne az, amire a 10+10 milliós támogatást fel szeretnék használni. A CSOK jogosultságot pedig nagyban befolyásolja a célingatlan típusa, hasznos alapterülete, stb. A bírálatot tehát a banknak az újabb ingatlan alapján is el kell végezni. Más ingatlanra lenne bejegyezve a támogatást és kölcsönt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom, és a kölcsön- és támogatási szerződésnek is ennek megfelelően kell létrejönnie.

Az új lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Mindezt célszerű lenne az érintett hitelintézettel részletesen átbeszélni. Ha a bank nem tud tájékoztatást adni a jelen esetben alkalmazható eljárásól, akkor a hitelintézet központja az NGM álláspontját, szakmai iránymutatását kérheti az ügyben.

Utolsó módosítás: 2018. július 27. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Katalin szerint:

2018-08-04 - 18:36

Üdvözlöm!
Új lakás vásárlása esetén igénybe vehető-e a csok, ha 1/1-es tulajdoni hányadban szeretnénk szerződést kötni, vagy csak két fél tulajdoni hányadában igényelhető a CSOK? Új lakás vásárlásáról van szó!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-05 - 08:25

Kedves Katalin!
Amennyiben élettársa van vagy házas, úgy kizárólag együttesen igényelhető a CSOK, s mindkettejüknek tulajdonrészt kell szerezni a célingatlanban. Nem feltétel az 50-50%, lehet akár 90-10% is.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések