Új lakásra áthelyezhető a CSOK 5 éven belül is?

Tisztelt Cím!

Nagy gondban vagyunk, mert bárhova megyünk, kérdezünk mindenki mást mond. Értek ez alatt bankokat, különböző eseteket, vagy cikkeket…

Adott egy használt 72 m2-es családi ház, mely eladásra kerül a vásárlást követően 5 éven belül. Két gyermekre igényeltünk CSOK-ot. Egy teljesült csak eddig.

Szeretnénk új társasházi lakást venni, melyet egy építtető fog építeni. Várható átadási idő: 2019. vége. Úgy értesültünk eddig, hogy az Államkincstár számlájára át kell utalni ezt az összeget, amint eladtuk a házat és miután az új lakásra megkaptuk a lakhatási engedélyt, akkor fogják visszautalni a pénzt.

Van egy olyan információ, – amiről nem tudjuk, hogy valós-e -, hogy ez nem így van már. A probléma ott van, hogy 5 éven belül kerül eladásra a használt családi ház és így vissza kell fizetni a teljes igényelt CSOK összeget, amit újra sem lehet igényelni.
A kérdés az, hogy valós-e ez az információ? Amúgy ez megtörtént eset volt.

És van még egy kérdés: szintén úgy olvastuk, hogy az is probléma lehet még, hogy az új lakás, ahova mennénk majd, az kisebb, mint az előző használt családi ház. 60,5 m2. És ezért kell visszafizetni a teljes CSOK összeget.

Szóval nem tudjuk, hogy mi a valóság. A jogszabályt nem ismerjük pontosan, nem tudjuk védeni a saját érdekeinket és nem is tudjuk bizonyítani azokat.

Válaszukat nagyon megköszönnénk!
Üdv.
Rita

Kedves Rita!

Amennyiben a CSOK igénybevételével vásároltak használt lakást, amelyet most értékesíteni kívánnak, hogy helyette másik, új építésű lakást vásároljanak, akkor ezt 5 éven belül is megtehetik, mivel nem használt, hanem új építésű ingatlant szereznek. A lakáseladást az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül be kell jelenteniük a területileg illetékes járási hivatalnál, majd a kapott támogatás összegét 60 napon belül befizetni a kincstár letéti számlájára. A CSOK visszafizetésével kapcsolatos kötelezettség vásárlási szándék esetében 1 évig felfüggeszthető. A felfüggesztés időtartama egy alkalommal legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. A támogatást a lakhatási engedély megszerzése után a kincstár a vételár részeként folyósítja újra.

A teljes összeg visszautalásának feltétele, hogy az újabb lakás hasznos alapterülete meghaladja a CSOK-kal korábban vásárolt lakás hasznos alapterületét. Kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzése esetén a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár különbözetével arányos része visszafizetett családi otthonteremtési kedvezménynek minősül.

Ha a megszerzett újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt kisebb a CSOK-kal vásárolt lakás értékénél és hasznos alapterületénél, a CSOK visszafizetési kötelezettséggel érintett összege az érték vagy a hasznos alapterület alapján számított, nagyobb eltéréssel arányos összeg.

További pontos tájékoztatást az ügy részleteinek ismeretében a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önöknek.

A témában további információ ITT olvasható.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 12. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Judit szerint:

2019-03-03 - 23:00

Tiszzel Cím!
Tavaly ősszel vásároltunk egy használt házrészt Budapesten önerő+hitel+csok segítségével. Több a felújítandó rajta mint vártuk és inkább eladnánk és újat vennénk helyette.
A kérdés, hogy igénybe tudjuk-e venni 10+15-ös csok+hitelt hozzá? Milyen feltételekkel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-03 - 23:10

Kedves Judit!
Új építésű lakás vásárlása esetén CSOK különbözetre és a maximum 15 millió forint összegű kedvezményes kölcsönre jogosultak lehetnek. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Franciska szerint:

2019-02-12 - 21:18

Jó estét kívánok!
Azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy adott egy 100 m-es használt családi ház, melyet 2016-ban vásároltunk. Csokot vettünk igénybe, 1 meglévő gyermekünkhöz 1-et még vállaltuk. Azonban az élethelyzetünk változott munka szempontjából is, és a meglévő ingatlanunkat eladnánk és másik használt tehermentes ingatlant vennénk nagyobb alapterülettel. Viszont a 2. gyermek nem született meg. 2020ban járna le a határidő, de mivel eladjuk az ingatlanunkat, vissza kellene fizetni. A CSOK feltételeit azonban szeretnénk teljesíteni és szándékunktól nem állnánk el.
Szeretném megkérdezni, hogy lenne rá esély a visszafizetés elkerülése végett?
Választát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Franciska

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-18 - 10:07

Kedves Franciska!
Ha 5 éven belül eladják a CSOK-kal vásárolt lakást és helyette nem új építésűt, hanem használtat vásárolnak, akkor CSOK tekintetében sajnos visszafizetési kötelezettségük keletkezik.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések