Új lakásra áthelyezhető a CSOK 5 éven belül is? - Hitelnet.hu

Új lakásra áthelyezhető a CSOK 5 éven belül is?

Tisztelt Cím!

Nagy gondban vagyunk, mert bárhova megyünk, kérdezünk mindenki mást mond. Értek ez alatt bankokat, különböző eseteket, vagy cikkeket…

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Adott egy használt 72 m2-es családi ház, mely eladásra kerül a vásárlást követően 5 éven belül. Két gyermekre igényeltünk CSOK-ot. Egy teljesült csak eddig.

Szeretnénk új társasházi lakást venni, melyet egy építtető fog építeni. Várható átadási idő: 2019. vége. Úgy értesültünk eddig, hogy az Államkincstár számlájára át kell utalni ezt az összeget, amint eladtuk a házat és miután az új lakásra megkaptuk a lakhatási engedélyt, akkor fogják visszautalni a pénzt.

Van egy olyan információ, – amiről nem tudjuk, hogy valós-e -, hogy ez nem így van már. A probléma ott van, hogy 5 éven belül kerül eladásra a használt családi ház és így vissza kell fizetni a teljes igényelt CSOK összeget, amit újra sem lehet igényelni.
A kérdés az, hogy valós-e ez az információ? Amúgy ez megtörtént eset volt.

És van még egy kérdés: szintén úgy olvastuk, hogy az is probléma lehet még, hogy az új lakás, ahova mennénk majd, az kisebb, mint az előző használt családi ház. 60,5 m2. És ezért kell visszafizetni a teljes CSOK összeget.

Szóval nem tudjuk, hogy mi a valóság. A jogszabályt nem ismerjük pontosan, nem tudjuk védeni a saját érdekeinket és nem is tudjuk bizonyítani azokat.

Válaszukat nagyon megköszönnénk!
Üdv.
Rita

Kedves Rita!

Amennyiben a CSOK igénybevételével vásároltak használt lakást, amelyet most értékesíteni kívánnak, hogy helyette másik, új építésű lakást vásároljanak, akkor ezt 5 éven belül is megtehetik, mivel nem használt, hanem új építésű ingatlant szereznek. A lakáseladást az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül be kell jelenteniük a területileg illetékes járási hivatalnál, majd a kapott támogatás összegét 60 napon belül befizetni a kincstár letéti számlájára. A CSOK visszafizetésével kapcsolatos kötelezettség vásárlási szándék esetében 1 évig felfüggeszthető. A felfüggesztés időtartama egy alkalommal legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. A támogatást a lakhatási engedély megszerzése után a kincstár a vételár részeként folyósítja újra.

A teljes összeg visszautalásának feltétele, hogy az újabb lakás hasznos alapterülete meghaladja a CSOK-kal korábban vásárolt lakás hasznos alapterületét. Kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzése esetén a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár különbözetével arányos része visszafizetett családi otthonteremtési kedvezménynek minősül.

Ha a megszerzett újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt kisebb a CSOK-kal vásárolt lakás értékénél és hasznos alapterületénél, a CSOK visszafizetési kötelezettséggel érintett összege az érték vagy a hasznos alapterület alapján számított, nagyobb eltéréssel arányos összeg.

További pontos tájékoztatást az ügy részleteinek ismeretében a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önöknek.

A témában további információ ITT olvasható.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 12. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Judit szerint:

2019-03-03 - 23:00

Tiszzel Cím!
Tavaly ősszel vásároltunk egy használt házrészt Budapesten önerő+hitel+csok segítségével. Több a felújítandó rajta mint vártuk és inkább eladnánk és újat vennénk helyette.
A kérdés, hogy igénybe tudjuk-e venni 10+15-ös csok+hitelt hozzá? Milyen feltételekkel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-03 - 23:10

Kedves Judit!
Új építésű lakás vásárlása esetén CSOK különbözetre és a maximum 15 millió forint összegű kedvezményes kölcsönre jogosultak lehetnek. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Franciska szerint:

2019-02-12 - 21:18

Jó estét kívánok!
Azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy adott egy 100 m-es használt családi ház, melyet 2016-ban vásároltunk. Csokot vettünk igénybe, 1 meglévő gyermekünkhöz 1-et még vállaltuk. Azonban az élethelyzetünk változott munka szempontjából is, és a meglévő ingatlanunkat eladnánk és másik használt tehermentes ingatlant vennénk nagyobb alapterülettel. Viszont a 2. gyermek nem született meg. 2020ban járna le a határidő, de mivel eladjuk az ingatlanunkat, vissza kellene fizetni. A CSOK feltételeit azonban szeretnénk teljesíteni és szándékunktól nem állnánk el.
Szeretném megkérdezni, hogy lenne rá esély a visszafizetés elkerülése végett?
Választát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Franciska

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-18 - 10:07

Kedves Franciska!
Ha 5 éven belül eladják a CSOK-kal vásárolt lakást és helyette nem új építésűt, hanem használtat vásárolnak, akkor CSOK tekintetében sajnos visszafizetési kötelezettségük keletkezik.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések