Milyen illetékkedvezmény jár CSOK-os új lakás vásárlásakor?

Tisztelt Címzett!

Kérdésem a következő lenne:
36 millió forintos ingatlan esetén, ha történt 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás felvétele, az ingatlan illeték alapja 26 millióra csökken. Ekkor az illeték alap 30 millió forintnál már kisebb. Ekkor igénybe lehet-e venni a “35. életévét be nem töltött fiatalként az első lakástulajdon, tulajdoni hányad” megszerzése után járó kedvezményt, ami csak 30 millió alatt érvényes?

Konkrét példa:
Ingatlan 36 millió forint.
CSOK 10 millió forint.
Ingatlan alap így 26 millió forint.

Mennyi a fizetendő illeték?
26 millió forint 4%-a, vagy az első lakástulajdonra vonatkozó kedvezményt is figyelembe véve, 15 millió forintig illetékmentesség esetén (26 millió – 15 millió)-nak a négy százaléka?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Gergely

Kedves Gergely!

A 35 év alatti, első lakástulajdont szerzők illetékkedvezményre akkor lehetnek jogosultak, ha a tulajdon egészének értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Az Önök adásvételénél nem erről az esetről van szó.

A 10 milliós CSOK igénybevételéből adódóan Önök biztosan új építésű lakóingatlant vásároltak közvetlenül az építési vállalkozótó. Ebben az esetben a következő illetékszabályokat kell figyelembe venni:
– Ha az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor a vagyonszerzés illetékmentes.
– Amennyiben a lakóingatlan forgalmi értéke meghaladja a 15 millió forintot, de nem több 30 millió forintnál, úgy a lakásszerzés 15 millió forint forgalmi értékig szintén illetékmentes, a 15 és 30 millió forint közötti értékre pedig meg kell fizetni a 4%-os mértékű illetéket.
– 30 millió forintos forgalmi értéket meghaladó lakóingatlan esetén – így adott esetben – nem érvényesíthető ez a fajta illetékkedvezmény. A kedvezményre való jogosultság szempontjából ugyanis nem az illetékalap, hanem az ingatlan forgalmi értéke a meghatározó.

Az Önök esetében a 36 millió forintos ingatlanérték csökkenthető a családi otthonteremtési kedvezmény 10 millió forintos összegével. Így az illetékalap 26 millió forint lesz. Mivel további kedvezmény sajnos nem érvényesíthető, ezért ennek a 26 millió forintos összegnek a 4%-a fizetendő illetékként, ami 1.040.000 Ft.

Minderről bővebben ITT tájékozódhat.

Utolsó módosítás: 2018. július 05. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések