Mi a menete a CSOK igénylésnek új lakás vásárlása esetén?

Üdvözlöm.

Családommal szeretnénk egy új építésű lakást venni, de nem tudom hogyan zajlik az egész menet. Van 2 gyermekem és vállalnánk egy 3.-at. Van egy lakásom, amit szeretnénk eladni.

Mit kell először intéznem?
Mikor folyósítja a bank a CSOK-ot és mennyi ideig tarthat ez az egész ügyintézés?

Köszönöm válaszát előre is.
Tamás

Kedves Tamás!

Ha vállalt gyermek után is igényelnék a kedvezményt, akkor feltétel a házastársi kapcsolat. A magzat a betöltött 12. terhességi hetet követően már meglévő gyermeknek számít, ettől kezdve már akkor is igényelhető a támogatás, ha esetleg nem házasok.

Elsőként az új építésű lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételeket kell megismerniük. Erről részletes leírást IDE kattintva olvashatnak. A feltételeket illetően a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is van egy tájékoztató anyaga, amely a hitelintézeteknél és online egyaránt elérhető.

A CSOK kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról ITT tájékozódhatnak. A támogatási kérelem benyújtásához már szükség van az adásvételi szerződésre. Ezt viszont csak akkor célszerű megkötni, ha valamennyi CSOK feltételnek megfelelnek.

A hitelintézet a CSOK-ot – a 10+10 milliós támogatás esetén a CSOK-ot és a lakáshitelt – egyaránt a vételár utolsó részeként folyósítja az eladó által az adásvételi szerződésben megadott bankszámlára, a szükséges saját erő megfizetését követően. Ha menet közben a meglévő lakásukat értékesítik, arra kell figyelni a vételár ütemezésénél, hogy Önök időben megkapják a lakásértékesítésből azt az összeget, ami az új lakás vásárlásához önerőként szolgál. Az 5 éven belül eladott lakástulajdon vonatkozásában továbbforgatási kötelezettségük nincsen, tehát az értékesítésre kerülő lakás árával nem kell elszámolni a hitelintézet felé a CSOK-os új lakásvásárlás során.

Szintén fontos megjegyezni, hogy a hitelintézet csak akkor folyósít, ha az új lakás rendelkezik már használatbavételi engedéllyel és létrejöttek az elbetétek is. Amennyiben nem, úgy az adásvételi szerződés megkötését és a támogatási kérelem benyújtását úgy kellene időzíteni, hogy a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül kiadásra kerüljön a használatbavételi engedély és meglegyenek az önálló helyrajzi számok. Erről bővebben ITT és ITT olvashatnak.

A CSOK bírálata lakásvásárlás esetén 30 nap. Maga az ügyintézés időtartama attól is függ, hogy mikor áll az Önök rendelkezésére a szükséges önerő, illetve olyan új lakást vásárolnak-e ami már rendelkezik használatbavételi engedéllyel, vagy ami még építés alatt áll.

Arról, hogy a 10+10 milliós támogatás jelenleg mely hitelintézeténél érhető el a legkedvezőbb járulékos költséggel, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket online adatlapunk kitöltése után! Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 27. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések