Magánszemély által elkezdett, de cég által befejezett új ház vásárlásához jár a CSOK? - Hitelnet.hu

Magánszemély által elkezdett, de cég által befejezett új ház vásárlásához jár a CSOK?

Utolsó módosítás: 2017. július 11. kedd

Tisztelt Hitelnet!

Jelenleg magánszemély tulajdonában lévő telken magánszemély épít ikerházat, amire használati megosztás van.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Ha kb. 70%-os készültségnél egy gazdálkodó szervezet megveszi a magánszemélytől az épülő ikerház egyik lakását, akkor én jogosult lehetek az új építésű lakás után járó csokra 10M Ft igénybevételére, ha a gazdálkodó szervezettől veszem meg az épülő lakást? (természetesen használatbavételi előtt)

Jelenthet az problémát, hogy magánszemély kezdte el építeni? (Én a kész lakásra szerződnék.)

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Mihály

Kedves Mihály!

Kérdésével összefüggésben a CSOK rendelet kimondja:
“Családi otthonteremtési kedvezmény vehető igénybe
a) a 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező, vagy
b) a kérelem benyújtásának időpontjában építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal, hatósági bizonyítvánnyal vagy az elektronikus építési napló üzemeltetője által előállított visszaigazolással rendelkező, de használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező
olyan új lakás vásárlásához, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben, természetes személy részére értékesítenek.”

Teljesülnie kell tehát azon feltételeknek, miszerint a lakás használatbavételi engedélye 2008. június 30. utáni, az eladó nem magánszemély és első alkalommal történik a lakás értékesítése.

Amennyiben az ikerház egyik, épülőfélben lévő lakásának tulajdonjogát a gazdálkodó szervezet még a használatbavételi engedély kiadása előtt megszerzi, s az adott cég fejezi be az építkezést, majd szerezi meg a használatbavételi engedélyt, akkor a mostani, Ön részére történő lakáseladás véleményünk szerint első ízben történő értékesítésnek fog minősülni, így ha Ön megfelel minden további jogosultsági feltételnek, igényelheti az új lakás vásárlására vonatkozó emelt összegű támogatást.

Ebben a témában további információkat ITT olvashat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Katalin szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Van egy családi ház, amelyet 2008-ban kezdtek el építeni (akkor magánszemély tulajdonában volt). A félkész házat (a telekkel) megvásárolta egy építőipari kft., azzal a céllal, hogy befejezze az építkezést, majd nekünk új lakásként eladja. Az engedély továbbépítésre szól.
  Ebben az esetben kaphatunk CSOK-ot új vagy használt lakásra? Kamattámogatott hitel jár a vásárlásra?
  Köszönöm.
  Üdvözlettel: Kati

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   A leírtak alapján úgy véljük, hogy miután a cég befejezi a lakást és megszerzi a használatbavételi engedélyt, a vásárláshoz jogosultak lehetnek az új lakásra vonatkozó CSOK-ra és támogatott hitelre, ha az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek. Erről a témáról bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink