Jár az új lakásra adható CSOK, ha banktól vásároljuk a lakást?

Tisztelt Hitelnet!

Segítségüket szeretném kérni abban, hogy az általunk megvásárolni kívánt ingatlan megfelel-e a Csok 10+10 feltételeinek.

Van 3 gyermekünk, önerővel rendelkezünk, megfelelő bejelentett jövedelmünk van, tartozásunk nincs, így kérdések a kinézett házzal kapcsolatban merültek fel. 2009-ben, lakóparkként épült ikerházak egyikét szeretnénk megvásárolni, melynek jelenlegi tulajdonosa egy Bank, ami fedezetként visszavette az ingatlant az építtetőtől. Így a Bank értékesíti. A ház 90%-ban kész van, de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkezik. Nem a befejezésre szeretnénk a Csok-ot, hanem új lakás vásárlására. Természetes személy nem volt tulajdonosa.

A kérdésünk a következő: Így a Banktól, és nem vállalkozótól megvásárolva, igénybe vehető-e a Csok 10+10?

Válaszukat előre is köszönöm!
Petra

Kedves Petra!

A hatályos kormányrendelet értelmében az új lakásra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény 2008.06.30. után kiállított használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező olyan új lakás vásárlásához vehető igénybe, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek.

A jelenleg 90%-ban kész ingatlan vásárlásához véleményünk szerint akkor igényelhető a kedvezmény, ha a hitelintézet fejezi be az építést és szerzi meg a használatbavételi engedélyt. Ez esetben teljesülne az a feltétel is, miszerint első ízben természetes személy részére történik az értékesítés. A támogatás iránti kérelem már a használatbavételi engedély megszerzése előtt is benyújtható, de folyósítási feltétel a használatbavételi engedély.

Ha a bank nem fejezi be az építést és az ingatlant a jelenlegi készültségen kívánja értékesíteni, akkor a 90%-ban kész ingatlan vételárának kiegyenlítéséhez a 10+10 milliós támogatást nem fogják tudni igénybe venni.

Utolsó módosítás: 2017. január 17. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tamás szerint:

2017-02-25 - 16:58

Tisztelt Cím,
3 gyermekünk van. A csok segítségével szeretnénk egy új lakást építeni. A legidősebb gyermekünk 1 hónap múlva betölti a felső korhatárt, amikor még utána érvényesíthető a támogatás. Jelenleg azonban az adott városban csak tervezőasztalról lehetne lekötni lakást. Amit jelenleg lefoglalóztunk. Viszont a lakás használatba vételi engedélye várhatóan 1 év múlva várható.
Mi a megoldás ebben az esetben? Csak a használatbavételi engedély után kapható a támogatás vagy részletekben is utalható?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-25 - 23:25

Kedves Tamás!
Új lakás vásárlása esetén a CSOK kérelem már a használatbavételi engedély kiadása előtt is benyújtható, s mivel a jogosultság megállapítását a befogadáskor fennálló feltételek alapján végzik a hitelintézetek, ezért ha gyermekük 25 éves kora előtt beadásra kerül a kérelem, jogosultak lehetnek a támogatásra. A CSOK folyósítása azonban a használatbavételi engedély megszerzése után lehetséges. A tervezőasztalról történő lakásvásárlásról bővebben ITT olvashat.

András szerint:

2017-01-23 - 10:02

Magánszemély által, 2009-ben kiadott építési engedély alapján épített és 2016-os használatbavételi engedéllyel rendelkező házat szeretnénk vásárolni.
Új lakásnak számít-e és igényelhető-e rá a CSOK, miután nem gazdálkodó szervezet értékesíti az ingatlant, hanem magánszemély?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-23 - 10:51

Kedves András!
A magánszemély által értékesítendő lakás CSOK szempontból nem minősül újnak akkor sem, ha 2016-ban kapott használatbavételi engedélyt és még nem lakott senki az ingatlanban. Ehhez a vásárláshoz a használt lakásra vonatkozó CSOK összeg vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések