Így működhet a CSOK-kal, tervezőasztalról történő lakásvásárlás! - Hitelnet.hu

Így működhet a CSOK-kal, tervezőasztalról történő lakásvásárlás!

Aki 2016. szeptember 16. előtt vásárolt új lakást, CSOK kérelmét csak akkor nyújthatta be a hitelintézethez – az akkor hatályos CSOK rendelet értelmében – ha a lakás felépült és használatbavételi engedélyt kapott. Ez némileg bonyolította a CSOK igénybevételét. Ezen változtatott az elmúlt év őszén hatályba lépett rendelkezés, amely most már lehetővé teszi a tervezőasztalról történő lakásvásárlást.

Mit jelent a tervezőasztalról történő lakásvásárlás?

A tervezőasztalról történő lakásvásárlás azt jelenti, hogy a megvásárolni kívánt új ingatlan még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, nem épült fel, esetleg most kezdik építeni, s így a vásárlás a rendelkezésre álló tervek alapján – „tervezőasztalról” történik.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

CSOK – tervezőasztalról történő lakásvásárlás

Tervezőasztalról történő lakásvásárlás esetén a CSOK kérelem alapfeltételei változatlanok, ugyanazoknak jogszabályi és banki feltételeknek kell megfelelni, mint használatbavételi engedéllyel és albetétesített tulajdoni lappal rendelkező lakás vásárlása esetén.

CSOK rendelkezés használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező új lakás vásárlásakor

A CSOK kérelem benyújtásának időpontjában építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal, hatósági bizonyítvánnyal vagy az elektronikus építési napló üzemeltetője által előállított visszaigazolással rendelkező, de használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező,  új lakás vásárlása esetén – amennyiben a lakást gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára építi vagy építteti, és első ízben, természetes személy részére értékesíti –

a támogatási szerződés megköthető, azonban a CSOK összegének folyósítására kizárólag a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatását követően, egy összegben kerülhet sor.

CSOK igénylés banki gyakorlata tervezőasztalról történő vásárlás esetén

A lakásvásárlónak végleges adásvételi szerződést kell kötnie, majd a támogatáshoz szükséges valamennyi dokumentum csatolásával nyújtható be a CSOK kérelem.

A vásárolandó lakás értékének megállapítása két lépcsőben történik:

  1. A kérelem benyújtását követően várható forgalmi érték megállapítása
  2. A lakás felépítését és jogi rendezettségének igazolását (használatbavételi engedély, albetétes tulajdoni lap) követően – de még a szerződéskötés előtt – aktuális forgalmi érték megállapítása

Az ingatlan várható forgalmi értékének megállapítását követően a bank elbírálja a CSOK kérelmet. A pozitív döntés 90 napig érvényes. Amennyiben 90 napon belül nem állnak rendelkezésre az ingatlan jogi rendezettségét igazoló dokumentumok (használatbavételi engedély, albetétes tulajdoni lap), a végleges jóváhagyáshoz az alábbi feltételek teljesítése szükséges:

  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás benyújtása
  • újbóli lekérdezés

Szerződéskötési feltételek:

  • Érvényes döntés (az utolsó döntés óta nem telt el 90 nap)
  • Az ingatlan rendelkezik használatbavételi engedéllyel/tudomásulvétellel
  • Az ingatlan jogilag rendezett (létrejött a társasházi albetét)
  • Az értékbecslés alapján az ingatlan megfelel a jogszabályi feltételeknek

CSOK igénylés folyamata

Utolsó módosítás: 2017. február 16. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Balázs szerint:

2017-02-20 - 11:00

Jó napot kívánok!
Következő lenne a kérdésem, ha jól értelmezem, akkor nem szabad sietni a végleges adás-vételi szerződéssel, hiszen van a 120 napos beadási határidő és ezek után pozitív elbírálás után van egy 90 napos határidő, hogy meglegyen a használatbavételi.
Kérdés mi történik, hogy ha ezen a bizonyos 3 hónapos korláton kicsúszik a vevő, mert a vállalkozó késik a használatbavételivel?
Előre is köszönöm szíves válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-21 - 13:49

Kedves Balázs!
Ebben az esetben ismét be kell nyújtani egy 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást, mely alapján ellenőrzi a bank, hogy az igénylő továbbra is megfelel a jövedelmi elvárásoknak, valamint újbóli KHR lekérdezés történik, ellenőrizve, hogy az igénylők adatai negatív információval továbbra sem szerepelnek a rendszerben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések