Igényelhető CSOK kiskorúak tulajdonszerzése esetén? - Hitelnet.hu

Igényelhető CSOK kiskorúak tulajdonszerzése esetén?

Tisztelt Szakértő!

Új lakás megvételéhez szeretnék 2 gyermek után, 2,6M Ft CSOK-ot igényelni. Az Unicredit Bank, ahol hitelt is veszek fel, elutasította az igénylésemet azzal az indokkal, hogy mivel a kiskorú gyermekeim is tulajdonosok és a gyermekek nem örökléssel, hanem ajándékozással szerezték a vagyonukat, ezért nem vagyok jogosult a felvételre.

Korábban a bank azt mondta, hogy nem vagyok jogosult, mert nem vagyok egyedüli tulajdonos a lakásban. Aztán mikor megváltozott a törvény március 15-ével, azt mondták, hogy kaphatok (sajnos erről nincsen írásbeli dokumentumom, csak szóban értesítettek). Ennek megfelelően módosítottam az eredeti adásvételi szerződésünket, amelyet aztán a Gyámhivatal is határozatával jóváhagyott.

Ezek után mikor már minden dokumentumot beadtam, azt mondják nem kaphatok.ű

Kérdezném, hogy van-e lehetőségem valami egyedi méltányossági elbírálásra, hiszen nem mindegy, hogy a gyermekek örökölték vagy ajándékozással kapták az édesapjuktól a válásunk során a régi házunkból a tulajdonjogot, melyet értékesítettem és a gyámi számlára került a pénzük? 2 kiskorú gyermeket egyedül nevelő anya vagyok, miért vagyok kizárva így a CSOKból?

Köszönettel,
Krisztina

Kedves Krisztina!

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet kimondja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel megvásárolt új lakásban csak a támogatott személyek – jelen esetben Ön – szerezhetnek tulajdont. Ez alól kivételt az alábbi eset jelent:

“Ha a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő, a gyám vagy az örökbefogadó szülő a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével új lakást épít vagy vásárol, a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban – a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben – a mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.”

A rendelkezés szerint tehát kiskorú gyermek csak abban az esetben szerezhet tulajdonjogot a támogatott ingatlanban, ha korábban az elhunyt szülő után örökléssel szerzett tulajdona miatt szükséges, hogy a gyámhivatal előírása alapján a célingatlanban is tulajdonrészt szerezzen.

Mivel az Ön kiskorú gyermekeinek nem öröklés, hanem korábbi ajándékozás miatt van tulajdonszerzési kötelezettségük, ezért CSOK-ra fentiek értelmében sajnos nem lehetnek jogosultak.

Minderről bővebben ITT olvashat.

Egyedi méltányossági elbírálásra információink szerint nincs lehetőség. Ez ügyben további tájékoztatást az ebben illetékes járási hivatal (kincstár) tud adni Önnek.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. június 01. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések