Hány m2-es lakást kell venni a CSOK-os lakás helyett?

Tisztelt Szakértő!

Áprilisban vásároltunk 28.670.000 Ft-ért egy újépítésű, 81 m2-es kulcsrakész sorházi lakást! Úgy alakult, hogy féleségem édesanyja nagyon megbetegedett és vissza szeretnénk költözni Szegedre.

Az ingatlanárak az egekben vannak ott jelenleg. A feleségem megkért egy ingatlanügynököt, hogy értékesítse a lakást. 38M Ft-ért vinnék is jelenleg.

Azt mondta az bank, hogy csak a jelenlegi lakásnál nagyobb alapterületű és drágább újépítésű ingatlanba lehet tovább menni, ha 5 éven belüli értékesítjük. Illetve ha ki van nézve a lakás, nem kell az Államkincstár számlájára elutalni a csok osszegét, hanem egyből átruházható a kinézett lakásra.

Kérdésem az lenne, hogy ha mondjuk 70 m2-es a kiszemelt ingatlan, arra nem lehet átruházni az összeget? Mert ugye 60 m2 a szükséges alapterület, ha 3 gyereke van az embernek. Vagy mindenképp minimum 81 alapterületű ingatlant kell keressünk? Loggia, vagy terasz bármilyen formában beleszámolható a kiszemelt ingatlanba? Ha 37M Ft-ért elkelne a lakásunk, akkor a 28 és 37M különbözetet ugye az új ingatlanba kellene befekteti, ami nem lenne nehéz, mert Szegeden most egy újépítésű társasházi lakás 40 millió körül van szerkezetkészen.

Következő kérdésem, ha kivárom az 5 évet, akkor is érvényes használt lakásra a minimum 81 m2-es alapterület és magasabb vételár?

Várom tiszteletre méltó válaszát.
T

Kedves Tibor!

Az 5 éves időtartamnak akkor van jelentősége, ha valaki a CSOK igénybevételével vásárolt új lakás helyett használtat szeretne venni. Ezt csak 5 év elteltével tudja megtenni. Ha azonban a CSOK igénybevételével vásárolt új lakás helyett szintén új építésűt vásárol, akkor nincs jelentősége az 5 évnek, ezt korábban is meg lehet tenni.

Az 5 éves időtartamtól függetlenül azonban minden esetben feltétel, hogy a lakásigény kielégítését szolgáló újabb lakás hasznos alapterülete meghaladja a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt új lakás hasznos alapterületét.

Ha a támogatott személy eladó a CSOK-kal vásárolt új lakás elidegenítéséből származó bevételnek csak egy részét fordította az újabb lakás megszerzésére, vagy az újabb lakás hasznos alapterülete nem haladja meg az elidegenített lakás hasznos alapterületét, úgy a CSOK-nak az új lakás elidegenítéséből származó bevétel és a vételár, illetve a hasznos alapterület különbözetével arányos részét vissza kell fizetnie.

A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Ahhoz tehát, hogy a CSOK teljes összegét tovább tudják vinni, 81 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű lakást kell vásárolniuk. A loggia, terasz alapterülete sajnos nem számítható be a haszos alapterületbe.

Amennyiben az újabb lakás vásárlásához kölcsönt is szeretnének felvenni, kérjék Szakértőink személyre szóló, díjmentes tájékoztatását! Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges.

Utolsó módosítás: 2019. július 22. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ferenc szerint:

2019-09-03 - 09:03

Új lakás vásárlása esetén (úgy, hogy rendelkezem lakástulajdonnal, a még általunk fel nem vett CSOK-ot igénybe véve) a lakástulajdon megosztható-e a CSOK-ot igénylő – jelen esetben – én és a feleségem és a velünk lakó 25 év alatti gyermekeimmel? CSOk hitellel érintett új építésű ingatlan esetében, pl: 24%-os tulajdonrészre vehető-e fel egyéb, esetleg jelzáloghitel a 25 év alatti gyermek által? (A hitelképesség növelése céljából?)

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-03 - 14:32

Kedves Ferenc!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban adott esetben csak Ön és felesége szerezhetnek tulajdonjogot. A 25 év alatti gyermek, ha utána is igénybe veszik a támogatást, nem szerepelhet a hitelügyletben. Ha hitelképesség növelése céljából az ő keresete is figyelembe vehető, akkor ő nem minősül eltartottnak és nem igényelhető utána a CSOK.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések