Új, CSOK-os lakás vásárlásánál kell igazolni, hogy az eladó ingatlanforgalmazással foglalkozik? - Hitelnet.hu

Új, CSOK-os lakás vásárlásánál kell igazolni, hogy az eladó ingatlanforgalmazással foglalkozik?

Utolsó módosítás: 2017. október 07. szombat

Üdvözlöm!

Az alábbi ingatlannal kapcsolatosan lenne néhány kérdésem:
Kinéztünk a férjemmel egy 168 nm-es családi házat (pince is van, hasznos lakóterület 135 nm). Az építtető (magánszemély) vásárolta a telket, majd a fiának ajándékozta, ez azóta is a fia nevén van. A fia is magánszemély, bár vállalkozó, de nem ingatlanforgalmazással foglalkozik. Az ingatlan üdülőterületen van. A házat 45 millió Ft-ra tartják, még nincs használatbavételi engedély, kb. 70%-os készültségben van, várható befejezés jövő év tavasza.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Érdeklődni szeretnék, hogy:
1. 10+10-es CSOK igénybe vehető-e az ingatlanra, úgy, hogy magánszemély az építtető? A rendelet szerint:
“olyan lakóingatlan, amelyet gazdálkodó szervezet – ideértve az egyéni vállalkozót is – természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek.”
Hogyan kell, illetve kell-e igazolni, hogy az egyéni vállalkozó ingatlanforgalmazással foglalkozik?

2. Üdülőövezetben található ingatlanra igénybe vehető CSOK?
3. Használt CSOK igénybe vehető-e rá?
4. Használt CSOK ugyanezekkel a paraméterekkel 35 M Ft-os ingatlanra igénybe vehető-e? (ha esetleg sikerülne az árat lealkudni).
5. Él-e még olyan szabály (én nem találtam a rendeletben), hogy az építkezést az elkezdéstől kezdve 5 éven belül be kell fejezni?

Köszönettel,
Nikoletta

Kedves Nikoletta!

1. Fenti ingatlan vásárlásához sajnos nem vehető igénybe az új lakásra vonatkozó CSOK, mert az eladó magánszemély és nem gazdálkodó szervezet. Az eladónak számlát kell kiállítani, melyen szerepel a tevékenységi köre, amiből látszik, hogy ingatlanforgalmazással foglalkozik-e vagy sem.

2-3. Amennyiben az ingatlan felépültét követően nem lakóház megnevezéssel kerül feltüntetésre az ingatlan-nyilvántartásban, úgy CSOK nem igényelhető. Ha lakóház megnevezésű lesz, úgy a használt lakásra vonatkozó támogatási összeg vehető igénybe, amennyiben minden egyéb jogosultsági feltétel is teljesül. Ebben a kérdésben a területileg illetékes építési hatóság lehet segítségükre. (Információink szerint, ha üdülőövezeti besorolású a telek, üdülőként kerül majd feltüntetésre az ingatlan, ami kizárja a CSOK igénylés lehetőségét.)

4. Alapfeltétel, hogy a használt lakóingatlan vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot, továbbá a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

5. Az új lakás építésére vonatkozó CSOK rendelet kimondja:
“49. § (1) Új lakás építése esetén a hitelintézet felmondja a támogatási szerződést, ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének alapját képező építési munkák elvégzését a támogatási szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb az építés megkezdésétől számított öt éven belül – vagy ha építési engedélyhez kötött munkálatok esetén az építtető támogatott személy az építésügyi hatósági engedély hatálya meghosszabbítását a hitelintézet részére igazolja, az építési engedély meghosszabbított hatályának lejártáig – a támogatott személy használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal, illetve az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal a hitelintézet részére nem igazolja.’

Fenti rendelkezés azonban nem az új lakás vásárlásának esetére vonatkozik, hanem arra, ha a támogatott személy épít új lakóingatlant vagy szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát még a használatbavételi engedély kiadása előtt és ezt követően igényli a támogatást az építkezés befejezéséhez.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink