Átvihető a CSOK használt lakásról új építésűre 1 év után? - Hitelnet.hu

Átvihető a CSOK használt lakásról új építésűre 1 év után?

Üdv!

2017 nyarán egyedülállóként vásároltam egy használt ingatlant 14.600.000 forintért, a 2 gyermekem után járó 1,46 millió forint támogatással és 8,5 millió forint hitel felvételével. A ház teljes felújításon esett át, így jelenleg kb. 28 millió forint körüli összegért értékesíthető. Lehetőségem adódna egy új építésű ingatlan megvételére, amely 17.800.000 forint lenne.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

1.Jól gondolom, hogy a 15%-os SZJA az eladás során felmerülő különbözet (a 2017-es vételi és az idei eladási ár teljes összegére számítandó? Vagy csak az eladott, és az új ingatlan közötti vételár különbözete az alap?

2. Átvihető-e a CSOK az új ingatlanra, illetve lehetőség van-e ebben az esetben az új ingatlan vásárlása esetén járó 2,6 millió támogatás felvételére?

Köszönettel várom a választ!
Éva

Kedves Éva!

1. SZJA kérdésben irodánk ugyan nem illetékes, de információink szerint a 2017-es vételi és az idei eladási ár különbözete után szükséges megfizetni, meghatározott mértékben. Erről pontos felvilágosítást tud adni Önnek az adásvételi szerződést készítő ügyvéd.

2. A használt lakás vásárlására felvett CSOK új építésű lakóingatlan vásárlásakor átvihető az újabb ingatlanra, valamint igénybe vehető a CSOK különbözet is. (Új építésű lakás vásárlása esetén nincsen 5 éven belül eladott lakás árára vonatkozó továbbforgatási kötelezettség.)

A lakáseladást az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül be kell jelenteni a területileg illetékes járási hivatalnál (kincstár), majd a bejelentést követő 60 napon belül a támogatás összegét be kell fizetni egy kincstári felfüggesztő számlára. Vásárlási szándék esetén a visszafizetési kötelezettség felfüggesztése 1 évre kérhető.

Fontos, hogy a lakásigény kielégítését szolgáló újabb lakás hasznos alapterülete meghaladja a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt korábbi lakás hasznos alapterületét.

Továbbá a lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt – számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan- az újabb lakás megszerzésére szükséges fordítani. A továbbforgatási kötelezettség az alábbi tételekkel csökkenthető:
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Az új lakás vásárlásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Utolsó módosítás: 2018. június 19. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések