A 10+10M támogatás hitel része későbbi lakásvásárláshoz is felhasználható? - Hitelnet.hu

A 10+10M támogatás hitel része későbbi lakásvásárláshoz is felhasználható?

Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy kb. két hónap múlva beköltözünk egy új építésű lakásba, amire felvesszük a 3 gyerek után járó csokot, ami ugye 10.000.000 Ft és 2,5 millió Ft hitelt, a többi önerő.

Szeretnénk családi házat. Ha 5 éven belül eladnánk és új családi házat vennénk lehetséges-e? Vagy mindenképp 5 év után lehet értékesíteni? Ha eladnánk a lakást, annak az árából kifizetnénk a maradék hitelt és ha kell az adót. A többit beleforgatnánk az új lakásba. A következő lakásra áttennék a csokot?

Ha a másik lakáshoz hitelre lenne szükség, azt lehet-e a plusz 10.000.000-ból felvenni vagy csak lakáshitelre lehetne?

Előre is köszönöm tájékoztatásukat.
Üdvözlettel.
Adrienn

Kedves Adrienn!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében amennyiben új építésű lakóingatlan vásárlására kaptak támogatást, amit szeretnének eladni és helyette családi házat vásárolni, akkor ezt 5 éven belül abban az esetben tehetik meg, ha a vásárolandó családi ház is új építésű.

Használt családi házra 5 év eltelte után vihető át a támogatás. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Mindkét esetben további előírás, hogy a lakásigény kielégítését szolgáló újabb lakás hasznos alapterülete meghaladja a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt új lakás hasznos alapterületét. Valamint a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt tovább kell forgatni az új lakás vételárába. Csökkentő tételként az alábbiak vehetők figyelembe:
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összege,
b) az az összeg, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeg, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Az újabb lakás vásárlásához a 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó legfeljebb 10 millió forint összegű kamattámogatott kölcsönt vagy annak különbözetét már sajnos nem fogják tudni igénybe venni. Az újabb lakásszerzéshez – jelenleg – a 341/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet szerinti otthonteremtési keretében igényelhető támogatott , mely esetén a kamattámogatás a futamidő első 5 évében biztosított. Ezekről ITT olvasható részletes leírás. Ezen túlmenően piaci kamatozású lakáshitelt tudnának igényelni.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. június 14. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések