Tulajdonrész kivásárlás esetén vissza kell fizetni a CSOK-ot? - Hitelnet.hu

Tulajdonrész kivásárlás esetén vissza kell fizetni a CSOK-ot?

Tisztelt Hitelnet!

Adott egy 50-50% tulajdonú ingatlan, melyre csokot igényeltünk. Az egyik fél kivásárolja a másikat 5 éven belül (válás).

Az eladó félnek vissza kell fizetni a csokot vagy továbbviheti új ingatlan vásárlására?
Milyen összegekkel számolhat?

Köszönöm.
Viki

Kedves Viki!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében házasság felbontása esetén, ha:
a) − a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján − az egyik fél a másik féltől megszerzi a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, és
b) a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján – a nagykorúvá vált gyermek kivételével – valamennyi gyermek lakóhelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad,
a tulajdoni hányadát elidegenítő felet visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Ekkor a volt házastársak az elidegenítést a hitelintézetnél bejelentik, és egyidejűleg kezdeményezik a CSOK igénybevételéről szóló szerződés módosítását. A hitelintézet a kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés módosításáról a járási hivatalt értesíti, amely ezt követően hozzájárul a lakás elidegenítéséhez.

Ha a gyermekek a támogatott lakásból a másik féllel költöznek, az illető a támogatás rá eső részét továbbviheti. Ennek feltétele, hogy új építésű lakást vásároljon vagy építsen a . (Használt lakás vásárlására a CSOK 5 éven belül nem vihető tovább. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.)

A támogatott személyre eső támogatás teljes összege akkor vihető tovább az új építési lakásra, ha annak hasznos alapterülete meghaladja a korábban támogatott lakás hasznos alapterületét. Feltétel az is, hogy a támogatott személy lakáselidegenítésből származó bevétele – figyelembe véve a csökkentő tételeket – teljes mértékben továbbforgatásra kerüljön az újabb lakás vételárába. Csökkentő tétel például a értékesítéséből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított összeg. Kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzése esetén az érték vagy hasznos alapterületet alapján számított CSOK különbözetet vissza kell fizetni.

Ha a megszerzett új lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt kisebb a családi otthonteremtési kedvezménnyel épített, illetve vásárolt lakás értékénél és hasznos alapterületénél, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetési kötelezettséggel érintett összege az érték vagy a hasznos alapterület alapján számított, nagyobb eltéréssel arányos összeg.

További pontos felvilágosítást a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek az ügyben.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 14. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések