További könnyítés: az 5%-os lakásáfa is visszaigényelhető lesz!

Múlt héten került bejelentésre, hogy 2022 végéig ismét 5% lesz az újépítésű lakások áfája. A miniszterelnök már akkor utalt rá, hogy nem ez lesz az egyetlen közeljövőben bevezetésre kerülő kedvezmény. Máris itt az újabb könnyítés: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy a CSOK-kal új lakást vásárlók számára az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz.

Újra 5% lesz a lakásépítések áfája!

Mint arról korábban beszámoltunk, az új otthonteremtési program pilléreként újra 5% lesz a lakásépítések áfája. Az erre vonatkozó kormányrendelet azonban még nem került kihirdetésre, ezért a pontos részletszabályok nem ismertek. Amit már most is tudni lehet: nem vonatkozik a kedvezmény minden újépítésű lakásra.

Az újépítésű lakás alapterületére vonatkozó korlátozás

Nem új szabályként kerül bevezetésre, már a korábban érvényben lévő 5% lakásáfa idején is érvényben volt a lakás alapterületére vonatkozó korlátozás. 5% áfakulcs abban az esetben lesz érvényesíthető, ha az újépítésű lakások alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, lakóingatlanok esetében pedig a 300 m2-t.

Visszaigényelhető lesz az 5%-os lakásáfa!

Ezzel a lehetőséggel azok a családok élhetnek majd, akik CSOK-kal vásárolnak újépítésű lakást. Számukra januártól a csökkentett, 5% áfatartalom is visszaigényelhető lesz.

Mit jelent ez konkrét számokban?

Egy nettó 30 millió forint értékű új lakás ára – a jelenlegi 27% áfa tartalom mellett – 38,1 millió forint. Január elseje után vásárolt új lakás esetén – 5% áfakulccsal számolva – 31,5 millió forint lesz a vételár. Ezzel 6,6 millió forintot takaríthatnak meg a családok. Ezen túlmenően a CSOK-kal történő vásárlás esetén visszaigényelhető 5% áfa további 1,5 millió forintos megtakarítást fog eredményezni számukra.

Nagyobb értékű ingatlan vásárlása ennél is nagyobb kedvezményt jelenthet. Nettó 50 millió forint értékű lakás ára jelenleg áfával együtt 63,5 millió forint. 5% áfa tartalom esetén a vételár 52,5 millió forint. Ez 11 millió forint megtakarítást jelenthet áfa visszaigénylés nélkül is. Az 5% áfa visszaigénylésével pedig további 2,5 millió forint marad a családnál.

Mikortól lesz érvényesíthető az 5%-os áfakulcs?

Az eddigi bejelentések alapján 2021. január elsejétől vásárolt újépítésű lakások, lakóingatlanok esetében lesz 5% a lakásáfa.

Hogyan fog működni az áfa visszaigénylés?

A családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők számára az 5% áfa utólag lesz visszaigényelhető. A vételár forrásösszetételének meghatározásánál tehát figyelni kell arra, hogy az 5% áfa tartalmat is meg kell finanszírozni.

Milyen lehetőségek vannak az újépítésű lakás vételárának finanszírozására?

Aki új lakás vételára több forrásból is származhat. Ezek az alábbiak lehetnek:

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

A témában felmerülő további kérdéseit Hitelszakértőinknek is felteheti! Otthonteremtés előtt állóknak Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. október 13. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Dániel szerint:

2020-10-14 - 12:19

Tisztelt Hitelnet,
Érdeklődnék, hogy a már megkezdett ház építésénél hogyan lehet visszaigényelni ezt az összeget, ha egyáltalán lehet.
Az ingatlant szeptember elején kezdtük el, jelenleg az alap van kész, ami számlázásra is került. A következő számlázás ideje január 1. utánra esne.
Köszönöm.
Dániel

Hitelnet.hu szerint:

2020-10-16 - 12:09

Kedves Dániel!
Mivel az 5%-os lakásáfára vonatkozó kormányrendelet még nem jelent meg, a részletek nem ismertek, kérdésére egyelőre nem tudunk válaszolni. Ha lesz friss információnk ezzel kapcsolatban, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések