Több adóstárs esetén nem jár a hitelelengedés? - Hitelnet.hu

Több adóstárs esetén nem jár a hitelelengedés?

T.Cím!

A fenti tájékoztatásból kiindulva szeretném a következőket kérdezni: Ki lehet a tartozáscsökkentő támogatás igénylője? Itt azt mondják, hogy a jelzáloghitel adósa és házastársa, – élettársa, és, hogy együttesen igényelhetik, valamint, hogy amennyiben a hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya, ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a hitelszerződésben nem szerepelhet. Ezt több helyen is így olvastam, és ez szerepel a rendelet 6 § (3) bekezdésében is szó szerint.

A gyakorlatban viszont ez nem így történik. A rendelet 9.§ (3) bekezdés és ab pontjában amikor a járási hivatal a pénzügyi intézménytől kikéri az igazolást, ott másként szól a rendelet szövege. Az igénylő, illetve együttes igénylés esetén legalább az igénylők egyike a kölcsönszerződés adósa, és a kölcsönszerződésben más adós nem szerepel. Tehát itt már a más adós akkor is kizáró ok, ha mindketten alanyai a hitelszerződésnek.

A mi esetünkben a fiam és felesége lennének az igénylők. Mindketten adósok a hitelszerződésben, de engem és a férjemet is bevonta az OTP kezesség miatt adósnak. Ebből az okból a támogatási kérelmüket a Járási Hivatal visszautasította. Kérdésünkre azt mondták, hogy amennyiben a pénzügyi intézmény kezesként tüntetne fel bennünket, akkor nem volna akadálya a támogatásnak. Az OTP viszont nem alkalmazza a “kezes” státust, csak az “adós”-t.

A rendeletben érzésem szerint pontatlan a fogalmazás a 9. §.-ban, nem következetesen ismétli meg a 6.-ik §. szövegét, holott abban csak azt fejti ki mit igazoljon a pénzügyi intézmény feléjük. Ha fellebbezünk (ennek illetéke 40.000 Ft) és a Fővárosi Kormányhivatal is a rendelet szó szerinti értelmezéssel vizsgálja a kérelmet, ugyancsak elutasítja, úgy érzem hiába lépnénk meg a fellebbezést.

Ön szerint a járási hivatalok helyesen járnak el ilyen esetekben? Azt hiszem, nagyon szűk réteg élhet ezzel a támogatással, csak azok, akiknek jó magas jövedelmük, és nem volt szükség kezesre a hitelszerződésben.

Köszönettel.
Borbála

Kedves Borbála!

A vonatkozó kormányrendelet valóban arról rendelkezik, hogy ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az
igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepel. A gyakorlatban azonban mi is az Ön által leírt eljárással találkoztunk.

Mivel jogi ügyekben irodánk nem illetékes, ezért kérdésvel kapcsolatban sajnos nem tudunk tanácsot adni.

A támogatásról bővebb információ ITT olvasható.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. április 15. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések