Tetőtér-beépítésre mely esetben igényelhető a 10 milliós CSOK?

Tisztelt Hitelnet!

Cél: 10 millió felvétele tetőtér beépítésre

Én 43, feleségem 41 éves. Vidéken egy 120 nm-es családi házban lakunk. 3 gyermekünk van, közülük a nagy fiam 20 éves, aki épp főiskolán tanul, nappali tagozaton. A lányom 18, a kisfiam 11 éves. 2006-ban használt lakás vásárlásához már igénybe vettem a 3 gyerek után járó, akkori nevén szocpol támogatást, ez 1,9 millió Ft-ban volt maximalizálva. Jelenleg is jelzálog van a házra bejegyezve, a folyamatban lévő lakáshitel szerződés miatt, még hátravan 10 év. Teljes körű lakásbiztosítással rendelkezik az ingatlan. Én a KHR negatív listán rajt vagyok, feleségem nem. (nem a lakástörlesztés miatt kerültem fel a negatív listára)

Kívülről a házam úgy néz ki, mintha lenne tetőtér beépítés (erkély, erkélyajtó), de valójába egy normális lépcső se vezet fel oda.
Célom, hogy a lakószint átalakítása után (lépcsőház kialakítása, normális feljáróval) a födém felett megemelném az oldalfalat 1 méterrel, vagy ha nem szükséges, akkor nem, és egy új tetőt rakatnék. Ezt saját költségen, (ez is volt a terv a CSOK előtt), pontosabban Fundamenta előtakarékosságból.

A további munkálatokra lenne szükségem a 10 milliós CSOK-ra. Természetesen külön konyha, raktár, hálószoba, fürdő, nappali lenne a tetőtérben. Az 1 méteres oldalfalemelés a hasznos nm függvénye lenne.

1. Véleményük szerint, van esély az igényem pozitív elbírálására?
2. Ha a válaszuk igen, akkor pontosan mit nevezünk lépcsőháznak?
3. Jól értelmezem ha azt írom, hogy a tetőtér beépítés teljes költsége tervek alapján például 8 millió Ft, akkor ebben az esetben 4 millióra vagyok jogosult (független a 10 milliótól), de 5,6 millióról (70%) kell számlát bemutatnom?

Köszönöm előre is a válaszukat!
Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!

1. Az új CSOK rendelet tartalmazza, hogy a tetőtér-beépítés mely esetben minősül új lakásépítésnek, melyre 3 gyermek után a 10 milliós CSOK, illetve a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözete igénybe vehető. Tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor minősül új lakásnak, ha a tetőtér-beépítés révén két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre, mely egyéb tekintetben is megfelel az új lakás fogalmának és legalább 60 m2 hasznos alapterületű. Amennyiben az Önök által tervezettek megfelelnek ennek a feltételnek, jogosultak lehetnek a kedvezményre.

2. A lépcsőház meghatározását illetően az ebben illetékes építési hatóság tud tájékoztatást adni.

3. Új lakásépítésnek minősülő tetőtér-beépítés esetén a 10 milliós CSOK-ot a korábban kapott szocpol összegével (1,9M Ft) csökkentett mértékben (8,1M Ft) vehetik igénybe. (A CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.) Bővítésnek minősülő tetőtér-beépítés esetén 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető, de ebből szintén le kell vonni a korábban kapott támogatási összeget. Bővítésnél előírás, hogy a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének (70%) 50%-át.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Imre szerint:

2016-06-02 - 10:51

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy a három 20 év alatti gyermekeim közül 1. általános iskolás, 2. most végez a szakmunkás iskolában, nem folytatja tanulmányait, 3. nem jár iskolába. Ez kizáró ok a csoknál? Ha nappali suliba kell járniuk akkor, mi számít nappali tagozatnak? Például: levelező?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-24 - 15:23

Kedves Imre!
Ha a 20 év alatti gyermekek annak ellenére, hogy nem járnak iskolába, az Ön eltartottjai, akkor jogosult lehet utánuk CSOK-ra.

Imre szerint:

2016-05-30 - 10:17

Tisztelt hitelnet!
Mi 2006-ban felvettük építésre a régi szocpolt, 3.800.000 Ft-ot. Van 3 20 év alatti gyerekünk, ő reájuk kaptuk meg a támogatást.
Kérdésem az lenne, hogy a 10 millió csokot vagy annak különbözetét megkaphatjuk-e új lakás építésére?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-30 - 10:26

Kedves Imre!
Amennyiben az új lakóingatlan építéséhez adható CSOK további feltételeinek is megfelelnek, jogosultak lehetnek a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére, 6,2M Ft összegű kedvezményre.

Krisztián szerint:

2016-05-04 - 10:26

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy kétlakásos lakóház esetén, már meglévő két gyermekre felvehető-e a CSOK, amennyiben a lakás mérete 74 m2, és korábban nem kaptunk a gyermekek után lakásépítésre/bővítésre támogatást. Valós-e az az információ, hogy ebben az esetben szükséges társasházzá alakulni.
Előre is köszönöm a választ.
Szép napot kívánok.
Üdvözlettel!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-06 - 08:46

Kedves Krisztián!
Fenti esetben valóban társasházzá alakítás után lehetséges a CSOK-kal való finanszírozás.

Imre szerint:

2016-04-01 - 11:25

Tisztelt hitelnet!
Nekünk 3 gyermekünk van. 1 fiú 18. évét tölti 7. hóban és idén végez a szakmunkás suliban, a lányom 18 éves, ő nem jár semmilyen suliba, a kisebbik lányom ő általános iskolás. Mind3 gyereknél kaptam szocpolt 10 éve lesz augusztusban. Szeretnék tetőtér beépítést külön lépcsős megoldással, tehát jogosult lehetek-e a 10 milliós csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-19 - 14:50

Kedves Imre!
Tetőtér-beépítés esetén csak abban az esetben igényelhető az új lakásra vonatkozó CSOK, ha a tetőtérben két új lakás jön létre. Erről bővebben ITT olvashat.

Sándor szerint:

2016-02-15 - 18:50

Tisztelt Hitelnet! Segítséget szeretnék kérni önöktől a CSOK-kal kapcsolatosan. Az én életkorom 51 év, a feleségem 41 éves, van 3 kiskorú gyermekünk. 2014-ben OTP kölcsönből vásároltunk egy használt lakást, amire semmilyen támogatást nem tudtunk igényben venni.
Kérdésünk pedig az lenne, hogy a mostani támogatást igényben tudnánk-e venni lakásbővítésre? Ha igen, akkor a feltételekre lennénk kíváncsiak. Köszönjük előre is válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-17 - 13:04

Kedves Sándor!
A leírtak alapján meglévő lakóház bővítéséhez igényelhetik a CSOK-ot, melynek összege 3 gyermek után 2,2 millió forint figyelembe véve azt az előírást, miszerint a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Minderről bővebb információt ITT talál.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések