Tetőtér-beépítéshez igényelt CSOK-hoz milyen építésügyi iratokkal kell rendelkezni?

Tisztelt Hitelnet!

3 gyermekkel szeretnénk tetőtér-beépítéssel megvalósuló CsOK kedvezményt igényelni (bővítésre). A ház 2007-ben kapott építési engedély alapján épült; de a tetőtér-beépítés elmaradt.

A kérdésem: jogosult vagyok-e a kedvezményre; illetőleg milyen – építésügyi – dokumentumok szükségesek az igényléshez; mi az eljárás menete?

Köszönöm: Krisztián

Kedves Krisztián!

Véleményünk szerint igényelhető a CSOK a meglévő lakóház tetőtér-beépítéssel történő bővítéséhez, amennyiben az ehhez szükséges érvényes dokumentumok rendelkezésre állnak és a bővítésre vonatkozó valamennyi CSOK feltétel teljesül, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

2017. január 01-től engedélyezett, 300 négyzetmétert meg nem haladó hasznos alapterületre történő bővítés esetén az alábbi dokumentumok benyújtása szükséges CSOK igénylés esetén:

– a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendelet szerint a készenlétbe helyezett elektronikus építési napló PDF formátumú, letölthető visszaigazolása, és
– az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció PDF/A formátumban (Aláírólap tervjegyzékkel, Helyszínrajz, Kitűzési helyszínrajz, Utcakép, Eltérő szintek alaprajzai, Metszetek, Homlokzatok, Tartószerkezeti tervek, Épület műszaki berendezéseinek rendszerterve, Műszaki leírás, költségvetési kiírás), és
– tervezői szerződés (az építtető és az építész tervező között tervezői művezetésre létrejött szerződés)
– az igénylőnek a bejelentés megtörténtét követő 15 nap elteltével tett nyilatkozatának becsatolása, mely szerint az bővítési tevékenységet megkezdheti és a hitelintézet részére benyújtott a 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendelet alapján készenlétbe helyezett elektronikus építési napló PDF formátumú, letölthető visszaigazolása és az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció megegyeznek az építésügyi hatóság részére benyújtottakkal (banki formanyomtatvány)
– Építtető teljes bizonyító erejű magánokiratban tett nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy természetes személy és az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi.

Ha megfelelnek a fent hivatkozott oldalon található CSOK személyi és egyéb feltételeinek, akkor elsőként a területileg illetékes építési hatósággal kellene egyeztetni a bővítésre vonatkozó fenti dokumentumokkal kapcsolatban.

Fontos, hogy a kedvezményre csak akkor lehetnek jogosultak, ha a bővítési munkálatokat nem kezdik meg a CSOK kérelem benyújtása előtt. A benyújtott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni, s ezen összeg 50%-át nem haladhatja meg a CSOK összege.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések