Teljesítettnek tekinthető a gyermekvállalás, ha újabb kapcsolatból született gyermekem?

Tisztelt Hitelnet!

A helyzet hasonló, viszont a mi esetünkben 2004-ben megszületett az első gyermekem, nyolcszázezer forint támogatást kaptunk rá, bevállaltuk a 2-at egymillió kettőszáz ezer forint támogatásért, felépítettük a házat, aztán elváltunk. Az első gyermek az édesanyjánál lett elhelyezve. A megelőlegező kölcsön hitellé minősült, én maradtam a házban, én fizettem a hiteleket tovább. Az új kapcsolatból született 2 gyermek 2010-ben és 2012-ben. Mindkét gyermekre jóváírattuk a szocpolt, kétszer egymillió kettőt plusz kamatokat kaptunk.

Ebben az esetben sem számít teljesítettnek a gyermekvállalás? Szerintem túl is lett teljesítve mivel nem kettő, hanem három gyermek után kaptunk szocpolt a házra, amiben most is élünk!

Ha ezek után sem jár, lenne még két kérdésem. Az első, hogy a tudomása szerint várható-e ebben az esetben valami pozitív változás? Tizenötödikére ígértek módosítást, de úgy hallom még nincs kihirdetve.
A második, ha a feleségem a 3. közös gyermekkel betölti a 12 hetes terhességet, akkor elvileg kérelmezhetjük a csokot? Ebben az esetben mennyi támogatás fog nekünk járni?

Köszönöm.
Sándor

Kedves Sándor!

Úgy tudjuk, hogy az Ön által leírt esetben sem számít teljesítettnek sajnos a gyermekvállalás. A február 15-ére ígért rendeletmódosítás nem történt meg. A várható változásokról egyelőre még a Magyar Közlönyben sem lehetett olvasni, így nem tudjuk megmondani, hogy pontosan hogyan fognak változni az előírások. Nincs egyelőre olyan előzetes információnk, miszerint a korábbi megelőlegező támogatás nem teljesítésével összefüggésben várható lenne változás. Ha mégis változni fog a rendelet ezen pontja, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük, addig is kövesse új bejegyzéseinket!

Korábbi megelőlegező támogatás nem teljesülése esetén újabb gyermekvállalást megelőlegező kedvezmény igénybevételére ugyan nincs lehetőség, de más a helyzet, ha ugyanezen személy már meglévő gyermekek után kívánja igénybe venni a CSOK-ot. Ennek nincsen akadálya. A 12. terhességi hetet betöltött magzat már meglévő gyermeknek számít a CSOK rendelet értelmében, így jogosultak lehetnek új lakás építése vagy vásárlása esetén az emelt összegű támogatásra. A korábbi házasságban kapott támogatás felével (1M Ft) azonban csökkenteni kell a CSOK összegét akkor is, ha az időközben visszafizetésre került, így 9M Ft CSOK különbözetet vehetnek igénybe, amennyiben a további feltételek is teljesülnek. Erről bővebben ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések