TB jogviszonynak minősül a munkanélküli segély időtartama?

Üdvözlöm!

Több kérdésem lenne Önhöz!
3 gyermekünk van Férjemmel és a 10+10M forintos támogatást szeretnénk megigényelni.

1. Új építésű házban gondolkodunk Férjemmel. A házat kinéztük, de nem tudjuk mi a folyamata a CSOK igénylésének. Rendelkezünk önerővel, de nem tudjuk, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra. Van lehetőség arra, hogy ezt kiderítsük, és utána aláírni az adásvételi szerződést? Vagy ennek a folyamata mindenképp az, hogy először szerződés, majd az igény beadása?

2. Férjemnek megszűnt a munkaviszonya, kb. 30-35 napig nem volt bejelentve, de ez alatt az időszak alatt is volt alkalmi munkája bejelentve, illetve munkanélküli segélyt is kapott. Így is jogosultak lehetünk a TB jogviszonyra?

3. Amennyiben veszünk egy használt házat saját önerőből és építünk rá egy új szintet (új lakást), ebben az esetben is jogosultak lehetünk a 10+10M forintos támogatásra?

Előre is köszönöm a választ, szép napot kívánok, Márti

Kedves Márti!

Elsőként semmiképp sem az adásvételi szerződés megkötését, hanem az előzetes egyeztetést javasoljuk, ahogy Ön is írta. A CSOK jogosultsági feltételeiről részletes leírás olvasható honlapunkon újépítésű lakás vásárlására és új lakás építésére vonatkozóan egyaránt. Ebben Szakértőink is készséggel állnak rendelkezésükre a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodában. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább egyikük részéről minimum 2 éves TB jogviszony szükséges, amiben maximum 30 nap megszakítás lehet. Információink szerint az álláskeresési támogatás is keletkeztet TB jogviszonyt. Arról, hogy férjének adott esetben kiadható-e a 10 milliós CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás, a nyilvántartott adatok birtokában a területileg illetékes egészségbiztosító tud pontos tájékoztatást adni.

A használt lakáson megvalósuló új lakásépítésre a vonatkozó kormányrendelet értelmében nem vehető igénybe a 10 milliós CSOK. Akkor lenne igényelhető, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jönne létre. Ezek alapján az egylakásos lakóház tetőtér beépítése, illetve emeletráépítése – amennyiben külön külső bejáratot hoznak is létre, teljes külön lakóegységként társasházzá alakítva is, mindenféle kapcsolat nélküliség ellenére, mivel ott nem jön létre két új lakás, csak egy! – nem minősül új lakás építésének. Erről részletes leírást ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2018. május 04. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szilvia szerint:

2020-04-25 - 22:31

Azt szeretném megkérdezni, hogy a fiamnak van 2 iker babája és a csokot szeretnék igénybe venni, a lakástámogatást és most álláskeresésit fog kapni.
Az beleszámolódik-e a 180 napba, hogy igénybe tudja-e venni így a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 16:34

Kedves Szilvia!
Az álláskeresési támogatás TB jogviszonynak minősül. Amennyiben a további feltételek is fennállnak, jogosultak lehetnek CSOK-ra. Hitelfelvételnél azonban az álláskeresési támogatás nem vehető figyelembe. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést.

Istvan szerint:

2020-03-20 - 21:57

Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy falusi CSOK-ot szeretnénk igénybevenni 5+5 millióst használt lakásra. A tb jogviszonyom úgy van meg, hogy az utolsó 58 napban munkanélküli segélyben részesültem, így lenne még évvel együtt a két év TB jogviszonyom. Így megkaphatom a támogatásos falusi CSOK-ot?
Válaszát előre köszönöm
Üdvözlettel Pisti.

Hitelnet szerint:

2020-03-23 - 19:57

Kedves Pisti,
A Falusi CSOK igénylésének feltétele a legalább 2 éves TB jogviszony ideértve azt is, ha a biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van . A munkanélküli segélyben részesülők is a TB rendszerben biztosítottak, így a fent említettek alapján jogosult lehet Falusi CSOK-ra. A Falusi CSOK további feltételeiről IDE kattintva olvashat.
Irodáinkban kollégánk teljes körű, díjmentes ügyintézést vállalnak!

Anita szerint:

2019-03-09 - 22:27

Érdeklődnék, hogy a páromnak február 28.-án megszűnt a munkaviszonya, de munkanélküli járulékot fog kapni.
Így jogosult-e a 180 napos tb igazolásra, mert csokhoz lenne szükséges.
Nagyon szépen köszönöm, ha kapok választ.
Előre is köszönöm.
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-10 - 22:23

Kedves Anita!
Információink szerint álláskeresési támogatás esetén is fennáll a TB jogviszony. Pontos információt minderről a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önöknek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések