Tartozáscsökkentő támogatásnál számít az első gyermek születési ideje?

Kedves Hitelnet!

Ne legyen igazam, de mint a Babaváró hitelnél, ennél a jelzálogtörlő hitelnél is úgy fogalmaz a (már módosított) jogszabály, hogy:
(1) A támogatás összege
a) a második – 6. § (1) bekezdése szerinti – gyermek esetén 1 000 000 Ft,

6§. (1) A támogatásra való jogosultság feltétele az igénylőnek…… az e rendelet hatálybalépését követően (2018. január 1.) született vér szerinti gyermeke, stb.

Tehát a babaváró hitelnél elmondták, hogy csak a július 1. után született gyermek számít az elsőnek a hitel szempontjából, (tehát lehet előtte akármennyi, nem számít). Így a július 1. után (értelemszerűen ez legjobb esetben is július plusz 9-10 hónap) a másodikig, ahol elengedik a hitel 30%-át.

Ez a jogszabály a fent leírtak alapján ugyanígy fogalmaz. Tehát szerintem a 18 január 1. előtti gyerekek NEM számítanak bele a hiteltörlésbe. Ha nekem 19 decemberében születik a második, és az első mondjuk 17-ben született, akkor nem engednek el semmit a jelzálogból.

De várom a miért nem így van-ot, és veszem is fel a jelzáloghitelt, mert 2 hónapos az asszony, de az első gyerekem 2015-ben született. Szerintem a jogalkotó célja, mint a babavárónál, itt is a gyermektelenek ösztönzése.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
József

Kedves József!

A tartozáscsökkentő támogatás jogosultsági feltételeit a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Kormányrendelet tartalmazza.

A 2019. július elsejétő hatályos rendelet kimondja:

“7. § (1) * A támogatás összege
a) a második – 6. § (1) bekezdése szerinti – gyermek esetén 1 000 000 forint,
b) a harmadik vagy további – 6. § (1) bekezdése szerinti – gyermek esetén 4 000 000 forint,
c) a b) pont szerinti összegű támogatás igénybevételét követően született minden egyes további – 6. § (1) bekezdése szerinti – gyermek esetén 1 000 000 forint.”

Továbbá ugyanezen rendelet 29. §-a így szól:
“(1) Az egyes otthonteremtési tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 46/2019. (III. 12.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Módr.) megállapított 7. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti támogatási összeg a Módr. hatálybalépésének napján* és azt követően született vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, valamint a Módr. hatálybalépésének napján és azt követően benyújtott kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatra tekintettel igényelhető.”

*2019. július 1.

Tehát ebben az esetben az a lényeg, hogy azon gyermekek, akik után a támogatás jár (vagyis második, harmadik és további gyermekek) 2019. július elsején vagy azt követően született gyermekek legyenek. Az első gyermek születésére vonatkozó korlátozás nincsen. (Az első gyermek után nem is jár támogatás.)

A babaváró hitelnél más a helyzet. Mivel ott már az első gyermek után is jár kedvezmény (kamatmentesség), ezért ott már az első gyermeknek is meg kell felelni annak a feltételnek, hogy 2019. július elsején vagy azt követően született legyen.

A tartozáscsökkentő támogatásról további részleteket IDE, a babaváró hitelről IDE kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2019. május 28. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések