Tanya ebben az esetben finanszírozható CSOK-kal!

A családi otthonteremtési kedvezmény új és használt lakóingatlan vásárlásához egyaránt igénybe vehető. A jogosultság kérdése azonban nem olyan egyértelmű tanya esetében. Mutatjuk a CSOK-kal való finanszírozás lehetőségét tanyán történő lakóház építése, illetve használt tanya vásárlása esetén!

Állandó lakóhelyként használt ingatlan esetén is gyakran szembesülhetünk azzal, hogy az adott ingatlan a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban nem lakóházként szerepel. Előfordulhat ez üdülőövezetben álló épület esetén vagy tanyán lévő épületek esetében.

Kérdés, hogy jogosultak lehetünk-e ilyen helyzetben CSOK-ra?

Tanyára adható CSOK?

A családi otthonteremtési kedvezmény új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, valamint meglévő lakóingatlan bővítéséhez vehető igénybe. Mind az új, mind a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet rögzíti, hogy lakásnak az az ingatlan minősül CSOK szempontból, melyet az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel tartanak nyilván vagy ilyenként vár feltüntetésre.

CSOK tanyán megvalósuló új lakóház építésére

Az új lakásra vonatkozó CSOK rendelet kifejezetten utal arra, hogy olyan lakóingatlan építése is finanszírozható az emelt összegű kedvezménnyel, amely tanyán valósul meg, ha a lakóépület az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel, valamint elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles.

A tanyán építendő lakóingatlannak rendelkeznie kell:

  • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önállószellőzésű lakótérrel, térbővülettel – továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia-szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves

szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt  szennyvíztárolóban történik,

  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves

vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

CSOK tanya vásárlására, bővítésére?

Az ingatlan-nyilvántartás szerint tanya megnevezésű ingatlan vásárlására, bővítésére a vonatkozó kormányrendelet értelmében nem vehető igénybe CSOK.

A használt lakóingatlan vásárlására , illetve bővítésére  vonatkozó feltételekről honlapunkon tájékozódhat!


Utolsó módosítás: 2017. január 23. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tamás szerint:

2020-03-09 - 18:29

Üdvözlöm.
Tamás vagyok. Tanyán élünk, kettő családunk van. A tanyán a tetőcserép cserére, és a kívül, belüli festésre, garázs építésére, a háztáji bekerítésére, klíma fűtésre, biztonsági rendszerre igényelhető-e? Vagy ezek közül melyikekre, és mekkora összeg igényelhető?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-10 - 11:08

Kedves Tamás!
Klímaberendezés beszerelésére a falusi CSOK abban az esetben használható fel, ha a klíma a központi fűtési rendszer részét képezi. Biztonsági rendszerre a kedvezmény nem használható fel. A többi, Ön által említett munkálat támogatható.

Andrea szerint:

2019-03-05 - 20:30

A fentebbi információk jelenleg (2019. március) aktuálisak? 1 meglévő és 2 vállalt gyerekkel szeretnénk igénybe venni a falusi csokot, a tanyánk bővítésére. Művelési ága: tanya, szántó.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:09

Kedves Andrea!
Tanya támogatással történő bővítésére a falusi CSOK keretében lesz lehetőség 2019. július elsejétől. Bővebb információt minderről IDE kattintva olvashat.

Erika szerint:

2019-01-13 - 15:06

Négy gyermekünk van. Külföldön dolgozunk és élünk.
Tudjuk igényelni a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 10:17

Kedves Erika!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos – a 10M Ft-os CSOK esetén legalább 2 éves – TB jogviszony szükséges. EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható, de a támmogatott személynek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. A további feltételekről honlapunkon tájékozódhat.

Csilla szerint:

2018-10-24 - 11:33

Van egy 3600 nm-es tanyánk. Van négy gyerkőcünk. Bent lakunk egy 65 nm-es családi házban szép nagy telekkel. De a ház lassan kicsi lesz, mert egy szobában vannak 4-en. A másik szobában mi szülők. Nappali, étkező nincs, ami nagyon hiányzik. Gondoltunk a hozzáépítésre, egy kb. 50 nm-et és tetőtér beépítéssel együtt. Van 8 millió hitel a házon. Ehhez igényelhetnénk a CSOKot vagy a tanyára építkezésre? Ez a két lehetőség foglalkoztat, melyikre kapnánk meg nagyobb valószínűséggel a CSOKot?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 09:32

Kedves Csilla!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében csak lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan bővítéséhez igényelhető a CSOK. Ellenben új építés esetén a tanyán megvalósuló lakóépület is finanszírozható a kedvezménnyel.

Szilvia szerint:

2018-07-02 - 19:47

Vettem egy tanyát tavaly és ki kell javítani a tető egyik részét, mert beázik. Szeretném tudni, hogy erre van valami segítség?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-03 - 04:35

Kedves Szilvia!
Tetőcserére a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Az esetleges hitellehetőségekről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat!

Annamária szerint:

2018-04-09 - 05:45

Tanyát szeretnék venni. 42 éves.
Igényelhető-e a fél szocpol? Főállású őstermelő vagyok.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-09 - 05:57

Kedves Annamária!
A CSOK használt ingatlan esetében csak akkor igényelhető, ha az az ingatlan-nyilvántartás szerint lakóházként vagy lakásként van nyilvántartva.

Gergő szerint:

2018-02-24 - 11:20

Tisztelt cím!
Tanyán vagyunk albérletben. Két gyerek vállalása mellett Csok-ból vehetünk-e tanyát akár csok önerőként? Hogyan lehetséges?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-24 - 13:24

Kedves Gergő!
A CSOK tanya megnevezésű ingatlan vásárlásához sajnos nem vehető igénybe. A támogatás igénybevételével vásárolandó ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezése lakás vagy lakóház kell, hogy legyen.

Brigitta szerint:

2018-02-06 - 15:15

Üdvözlöm!
Vásároltunk 2016-ban egy tanyát 1,5 hektár földterülettel, ami 2017-ben került a tulajdonunkba. Fiatal házasok vagyunk, 2 gyermekünk van.
Lehet rá utólagosan CSOK-ot igényelni? Megvételkor nem volt az épületben fürdőszoba, mára az is kialakításra került.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 05:30

Kedves Brigitta!
Visszamenőleges CSOK igénylésre sajnos nincs lehetőség. Vásárláskor is csak abban az esetben igényelhető a támogatás, ha a célingatlan lakás vagy lakóház megnevezéssel szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. Tanyaként nyilvántartott használt ingatlan vásárlásához a CSOK nem vehető igénybe.

János szerint:

2017-03-12 - 16:38

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy már meglévő tanya tulajdonra lehetséges-e igényelni a 3 gyermek után 10 milliót új építésre, illetve ha nem szeretnénk hitelt igényelni hozzá, mennyi önerő szükséges az igényléshez?
Valamint érdekelne, hogy csak kizárólag tégla építésű lehet vagy esetleg könnyűszerkezetű épület is szóba jöhet?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: János

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-13 - 08:47

Kedves János!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében tanya megnevezésű ingatlanra is építhető lakóház CSOK igénybevételével. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat. Az építendő ingatlan szerkezetére vonatkozó megkötés nincs, tehát könnyűszerkezetes is lehet. Az igényléshez költségvetés szükséges, s ez alapján határozható meg a szükséges önerő összege. Konkrét tájékoztatást a további részletek ismeretében a hitelintézetek tudnak adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések