Szocpol visszafizetése

Meddig áll fenn a visszafizetési kötelezettség?

A szocpol igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét illetve lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírását követő 10 évre a Magyar Állam javára jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Ezen időszak alatt az adott ingatlan nem adható el.

Milyen esetben kell visszafizetni a kapott támogatást?

Ha a támogatás felhasználásával vásárolt vagy épített lakóingatlant fenti időszakon belül:

  • lebontják, kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé,
  • eladják,
  • az nem a támogatott személy és eltartott gyermekeinek lakóhelyéül szolgál,
  • a lakás használatát harmadik személynek átengedik,
  • a lakáscéltól eltérően használják, illetőleg
  • a támogatott személy a szocpol folyósítását vagy építés esetén az utolsó részfolyósítást követő egy éven belül nem mutatja be a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

A érintő változást a támogatott személynek 30 (bizonyos esetekben 45) napon belül be kell jelentenie a területileg illetékes Kincstárnál az ezekre vonatozó iratok csatolásával együtt.
Ha a támogatott személy a bejelentési kötelezettségének késve, vagy nem tesz eleget, akkor a visszafizetési kötelezettség a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve az adásvételi szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. 301. § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten terheli.

A visszafizetést a Kincstár „Lakástámogatások visszafizetése bevételi számla” számlájára kell teljesíteni. A visszafizetést követően a Kincstár intézkedik a szocpol visszafizetését biztosító jelzálogjognak valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak a földhivatalnál történő törléséről.

Mekkora összeget kell visszafizetni tulajdoni hányad eladása esetén?

Amennyiben a lakásnak csak egy részét adja el a támogatott személy, akkor a szocpol összegének csak az értékesítésre kerülő tulajdoni hányadára jutó arányos részét kell visszafizetni.

Mi lesz a szocpollal válás esetén?

Házasság felbontása és a közös lakás eladása esetén a volt házastársakat a visszafizetési kötelezettség az elidegenítésből származó bevétel bírósági határozat szerinti vagy a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban terheli.

A házasságfelbontás tényét az erre vonatkozó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül be kell jelenteni a Kincstár területileg illetékes hivatalában.

Mely esetben nem kell eleget tenni a visszafizetési kötelezettségnek?

Ha a lakás elidegenítését követően a támogatott személy másik lakást vásárol vagy épít, akkor a visszafizetési kötelezettség felfüggeszthető. A támogatás összegét ez esetben Kincstári letéti számlára kell befizetni. A felfüggesztési idő vásárlás esetén 1 év, építés esetén 3 év. Ez az időtartam egy alkalommal maximum 1 évvel meghosszabbítható.

Ha a támogatott személy a másik lakás megszerzését megfelelő módon igazolja, akkor a Kincstár intézkedik a támogatás másik lakásra történő bejegyeztetéséről. Amennyiben a felfüggesztés időtartama alatt nem sikerül igazolni a másik lakás megszerzését, akkor az eladási és vételár különbözetével arányos rész visszafizetett támogatásnak minősül.

Mennyit kell visszafizetni kisebb értékű lakás vásárlásakor?

Ha a támogatott személy kisebb értékű lakást vásárol/épít, akkor az eladási és vételár/bekerülési költség különbözetével arányos összegű visszafizetési kötelezettség terheli.


Utolsó módosítás: 2014. február 26. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Hanna szerint:

2020-05-16 - 17:03

A szocpol felvételét 10 éven belüli válás esetén, ha a lakóingatlan nem kerül eladásra, a gyerekek a lakóingatlanban maradnak, de az egyik támogatott szülő elköltözik, és lemond minden tulajdonáról az ingatlanban maradt szülő részére, kell-e a MÁK felé visszafizetést teljesíteni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-18 - 17:00

Kedves Hanna!
Fenti esetben nincsen visszafizetési kötelezettség.

Erzsébet szerint:

2020-04-29 - 14:31

Tisztel cím!
Kérdésem az lenne, hogy férjemmel szocpolra építkeztünk 2008-ban, amit 2009 januárjában átvettek. Azóta semmilyen papírt nem kaptunk a banktól, egészen 2018 szeptemberig, amin szerepelt a szocpol összege mint hiteltartozás, de nem visszafizetendő összegként. Ma 2020.04.29-én megint jött a banktól férjem nevére egy papír, amin fennálló tartozásként a szocpol összege szerepel. Abban az esetben, ha férjem állandó lakcíme ugyanaz mint a ház, de tartózkodási helynek egy másik cím van bejegyezve kb. 2 éve, akkor vissza kell fizetnünk a szocpol összegét?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 15:47

Kedves Erzsébet!
Az ügyben irodánk nem illetékes. Javasoljuk az érintett bankfiók, illetve területileg illetékes járási hivatal felkeresését.

István szerint:

2020-04-11 - 09:42

Szép napot!
A kérdésem a következő lenne, ház eladásakor a 2 gyermek után járó szocpolt letéti számlára visszafizettük. Az új ház építése elhúzódott, ezért lejárt a 10 év és nem kell jelzálogjogot terhelni az új házra. Az új ház nagyobb és jobb mint a régi eladott, ellenben hétvégi házként szerepel a terveken mert üdülőövezetben van.
Visszakapható e így a letéti számlán lévő szocpol?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet szerint:

2020-04-15 - 07:58

Kedves István,
Miután a Kincstári számlára visszafizették a pénzt, a felfüggesztési idő építés esetén 3 évig tarthat, hogy a támogatást visszakapják.
Kizáró ok viszont, hogy hétvégi házként van bejegyezve az ingatlan. Ha nem is telt le a 3 év, mivel hétvégi házként szerepel az ingatlan, így nem igényelhető vissza a CSOK.

Kálmán szerint:

2020-02-07 - 05:00

Üdv.
1 vállalt gyerekre vettük föl a megelőlegező szocpolt, használt lakás vásárlására, amely 840.000 Ft, amelynek teljesítésére 4 év lett adva, mivel van 1 meglévő gyerek is. Jövőre telík le ez az időszak, de nem fog teljesülni a gyerekvállalás.
Az lenne a kérdésem, hogy ez esetben mennyit kell visszafizetni, és hogy van-e lehetőség, részletfizetést vagy esetleg halasztást kérni a visszafizetésre, stb.
Várom szíves válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 13:56

Kedves Kálmán!
A visszafizetendő összegről és az esetleges méltányossági lehetőségről a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud pontos tájékoztatást adni az adott támogatási szerződés részleteinek ismeretében.

Mihály szerint:

2019-09-08 - 14:07

Jó Napot!
Szeretnék kérdezni szocpollal kapcsolatban! 2006-ban 2 gyerekre szocpolt vettünk igénybe használt lakásra, akkor 1.200.000 Ft volt! 2008-ban egy cég felvásárolta a társasházban a lakásokat. A szocpol visszafizetésre került!
A kérdésem az lenne, a mostani csok-ot használt lakásra teljes összegben (2.200.000 Ft) felvehetem-e vagy sem!
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 09:26

Kedves Mihály!
A leírt esetben a 2006-ban kapott szocpollal csökkentett támogatási összeg vehető igénybe használt lakás vásárlásához.

Rózsa szerint:

2019-08-04 - 16:04

Szép napot!
Az lenne a kérdésem, hogy 1 éve vettünk házat szocpolra és a kapcsolatunk megromlott, így szeretnék albérletbe menni.
Ilyen esetben is vissza kell fizetni a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-07 - 13:05

Kedves Rózsa!
Ha 10 éven belül elköltöznek a támogatott ingatlanból, akkor vissza kell fizetni a támogatást.

Róbert szerint:

2019-06-13 - 03:58

Jó reggelt kívánok tisztelt Hitelnet.
Az lenne a kérdésem, hogy mi 2018 nyarán igényeltük a szocpolt, de a volt feleségem megcsalt, ami ugyanis házasságtörésnek nyilvánult meg! Volt tárgyalásunk is! Tárgyalásunk folyamán,el is váltunk és jogerősen a gyerekeket is nekem ítélték, én nevelem őket.
Ilyenkor mi a teendő? Szerződésmódosításra volna-e esély ebben az esetben?
Előre is köszönöm segítségüket.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-13 - 07:44

Kedves Róbert!
A volt házastársak a házasságfelbontás tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a járási hivatalnak bejelenteni. Ha ezt még nem tették meg, elősként be kellene jelenteni a házasságfelbontást. A járási hivatal a részletek ismeretében további pontos tájékoztatást tud adni Önnek a lehetőségekről.

Sándor szerint:

2019-06-12 - 12:20

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék. 2 gyerekre felvettem a szocpolt. Vettünk egy kisebb családi házat, de mostanra kinőttük, jön a 3. gyerek. Ha visszafizetnénk a szocpolt, ami akkor 1.200.000 Ft volt, akkor most igényelhetnénk a csokot bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-12 - 12:54

Kedves Sándor!
Ha 2011. december 31. előtt vették igénybe a támogatást, akkor annak visszafizetése esetén is csökkenteni kellene az igényelhető CSOK összegét a kapott támogatással, így csak különbözetre lehetnek jogosultak. 3 gyermek után bővítésre jelenleg 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető, mely összegből le kellene vonni a korábban kapott 1,2M Ft-ot akkor is, ha azt időközben visszafizetik.

Mónika szerint:

2019-05-02 - 01:02

Az lenne a kérdésem, ha valaki nem a szocpolos ingatlanba lakik, hanem másnak adta oda, hogy lakja, ezt megengedi a törvény?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 13:18

Kedves Mónika!
Ez esetben a támogatott személynek visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

Gizella szerint:

2019-04-10 - 16:06

Jó napot kívánok, kérdésem a következő:
Öt éven belül használt lakást cseréltünk használt lakásra. A 2.2M Ft-os (3 gyermek) CSOK-ot vissza kellet fizetni. (Ami egyébként a költségek levonásával csak 2.1M Ft.) Egy évig éltünk az első lakásban. A 2.2M Ft időarányos részét miért nem kaphatjuk vissza?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-12 - 10:35

Kedves Gizella!
A vonatkozó kormányrendelet ezt sajnos nem teszi lehetővé.

Judit szerint:

2019-03-26 - 00:26

2007-ben két gyermekre felvett szocpolt vissza kell fizetni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 14:18

Kedves Judit!
Ennyi információ alapján sajnos nem tudunk válaszolni kérdésére.

Katalin szerint:

2019-03-25 - 14:17

Tisztelt Uram!
Válással kapcsolatban lenne kérdésem. Lányunk első házasságát 2002-ben bontotta fel. Ebből a házasságból két gyermek született 1994-ben és 1996-ban. 2004-ben új házasságot kötött, 2006-ban ebből a házasságból is született egy gyermek. Ebben az évben az új férj anyjának házára ráépítési engedélyt kértek és ide építkeztek. A lányunk saját gyermekeire és a közös gyermekre vették fel a szocpolt. Most válnak a férj többszöri bántalmazása miatt.
Kérdésem az lenne, vissza kell-e fizetni a szocpolt, ha eladják a házat? Ha esetleg a volt férj nem egyezik bele az eladásba, kinek mennyit kell visszafizetni? A lányunk mielőbb szeretne elköltözni, illetve lakást vásárolni, ha módjában áll.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-25 - 14:20

Kedves Katalin!
Amennyiben az épített lakás használatbavételi engedélyének kiadása óta eltelt már 10 év, úgy a támogatás töröltethető az ingatlanról és eladás esetén egyik felet sem terheli visszafizetési kötelezettség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések