Szocpol átvezetése másik ingatlanra, tulajdoni hányad változással

Tisztelt Hitelnet!

2008-ban vettünk fel CHF alapú lakáskölcsönt, és igényeltük két gyermek után új építésű lakásra a szociálpolitikai támogatást. Szeretnénk a lakásunkat eladni, és a fennálló hitelünket végtörleszteni. Meg is találtuk már az ingatlant, amit meg szeretnénk vásárolni, viszont ennek megvásárlásához is hitelre van szükségünk. Kérdéseim a következők lennének:
1. Az új lakás vásárlására felvett 2400 Ft-ot át tudjuk-e vezettetni egy másik ingatlanra, ami használt lakás, anélkül, hogy letéti számlára kellene utalnunk ezt az összeget az Államkincstár számlájára,
2. A megvásárolni kívánt ingatlan a hitelfolyósítás feltételei miatt kizárólag 1/1 arányban az én nevemre kell hogy kerüljenek, a férjem tulajdonjoga nélkül. Ez akadályozza-e a szociálpolitikai támogatás átvitelét, illetve van-e ennek valamilyen adó vagy illeték kötelezettsége, hogy a jelenlegi lakásunk tulajdonjoga 1/2 eladásra kerül, és nem vásárol “papíron” másik ingatlant?
Köszönöm válaszát! Judit

Kedves Judit!

Amíg a vásárolni kívánt lakás megszerzése nem történik meg, addig nem jegyeztethető át a támogatás. Megoldás a kincstári felfüggesztő számla.
A támogatás átjegyezhetőségével kapcsolatos kérdését illetően a Magyar Államkincstár illetékes.
A felmerülő adó- és illetékfizetési kötelezettségről az adásvételi szerződést készítő ügyvéd tud teljes körű tájékoztatást adni.


Utolsó módosítás: 2013. június 29. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andi szerint:

2014-01-31 - 14:09

Érdeklődnék, hogy szocpol, amit közösen vettünk fel a férjemmel, átvihető-e olyan ingatlanra, ami csak az ő nevén van?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-31 - 16:58

Kedves Andi!
A szocpol átjegyzésével kapcsolatban az Államkincstár területileg illetékes hivatala tud Önnek pontos választ adni.

Éva szerint:

2014-01-17 - 15:07

2003-ban házasságkötéskor a fiamék használt ingatlant vettek fel, melyre jelenleg 1000 Ft tartozás van lakáskasszával. 2016-ban letelik. 3 gyermek született, így a lakásbővítéshez 2008-ban igénybe vették a szocpolt, 1.200.000 Ft-ot kaptak kézhez. 2013 április hóban a bővítést önerőből fizették. 2013. dec. 9-én elváltak. A feleség ki akarja fizetni a férjet, a férj majd lakást akar venni, de a pénzt nem tudja visszafizetni, mert akkor nem tud lakást venni. Kérdés: ha vesz lakást, átviheti-e a szocpol felét?

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-19 - 12:56

Kedves Éva!
Másik lakás vásárlása esetén a szocpol volt férjre eső része elvileg tovább vihető. További felvilágosításért ez ügyben a folyósító intézethez fordulhatnak!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések