Régi félszocpol átvihető a CSOK-os lakásra? - Hitelnet.hu

Régi félszocpol átvihető a CSOK-os lakásra?

Kedves Szerkesztő!

Az alábbi ügyben kérném véleményüket.
2009 júniusában tetőtér-beépítéshez vettünk igénybe két gyermekre fél-szocpolt, 1.200.000 Ft összegben.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Idén vásároltunk egy új családi házat, amelyre – most már három gyermekünkre tekintettel – 10+10 CSOK konstrukciót vettünk igénybe azzal, hogy a korábban kapott 1.200.000 Ft levonásra került, azaz ténylegesen 8.800.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaptunk. Az ingatlanba már be is költöztünk.

Most értékesíteni szeretnénk a korábbi tetőteres lakásunkat, azonban a 10 év 2019 nyarán jár le. Én azt gondolnám, hogy ez esetben értékesíthető az ingatlan, és vissza kell fizetnünk valamekkora összeget, de nem teljes egészében, hanem csak részarányosan, de kérném szíves segítségüket, illetve véleményüket, hogy mi a teendőm ez esetben.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Ibolya

Kedves Ibolya!

A 2009-ben kapott félszocpol átjegyzésével kapcsolatban a 12/2001. (I.31.) kormányrendelet előírásai iránymutatóak. A vonatkozó kormányrendelet 21.§ (12) bekezdése a következőkről rendelkezik:

Ha a a kedvezmény igénybevételével bővített lakásnak az elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül történő elidegenítését legfeljebb 1 naptári évvel megelőzően – a 21/A. § (9) bekezdés b) pontjában foglaltak figyelembevételével –
a) a lakásigényét másik lakás építése vagy vásárlása útján elégítette ki és
b) az újabb lakás megszerzését adásvételi szerződés, használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány bemutatásával igazolja,
– a 21/A. § (10) bekezdése szerinti ellenőrzést követően – a járási hivatal intézkedik a kedvezmény visszafizetését biztosító jelzálogjognak valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való közvetlen átjegyzése iránt.

A korábban bővített lakásuk eladására vonatkozó adásvételi szerződés keltétől számított 30 napon belül az eladás tényét majd be kell jelenteniük a területileg illetékes járási hivatalnál. Ezt követően a fentiek alapján – az előírt feltételek teljesítése esetén – a félszocpol átjegyeztethető az idén vásárolt lakásukra. Az egyéb teljesítendő feltételekről a területileg illetékes járási hivatal tud Önöknek pontos felvilágosítást adni. A feltételek teljesülése esetén az elidegenítési és terhelési tilalom az eredeti határidő lejáratáig terheli az ingatlant. Nem keletkezne tehát visszafizetési kötelezettségük. A félszpcolt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 2019 nyarán végleg töröltethető lenne.

További bejegyzés ebben a témában ITT olvasható.

Utolsó módosítás: 2018. november 08. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések