Új lakás építésére igényelhető a CSOK, ha az engedélyt lakásbővítésre adták ki?

Tisztelt Hitelnet!

Építkezni szeretnénk. A telken van már egy meglévő házunk, 50-50%-os tulajdoni hányadban a férjemmel közösen, ami az ő nagyszülei részéről került át ajándékozással a tulajdonunkba. (A férjem részére 2014-ben lett átírva 100%-ban az ingatlan, ennek az 50%-a került most át az én nevemre + a nagyszülők lemondtak a haszonélvezeti jogukról). 2 meglévő gyermek mellé vállalnánk egy harmadikat is.

A nagyszülők bent laknak a házban, ezért e mellé építenének egy új épületet úgy, hogy megmaradjon a régi ház is. A baj az, hogy telket a nagysága miatt nem lehet kétfelé osztani. A telken a helyi építési szabályzat szerint építhető két lakás, de valamilyen módon össze kell, hogy érjenek. Az önkormányzat ezért csak bővítésre akarja kiadni az építési engedélyt. Azt mondták a rendelkező részben tudják megadni, hogy külön épületre szól az építési engedély.

A kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e így a 10M-os CSOK-ra és a kedvezményes hitelre?
Ha másképp nem, esetleg társasházzá alakítással vagy más megoldással működhet-e a dolog?
Jogosultak lehetünk-e ez alapján akkor az ÁFA visszaigénylésre is?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Marcsi

Kedves Marcsi!

Lakásbővítésre kiadott engedéllyel alapesetben nem igényelhető az új lakásra vonatkozó emelt összegű CSOK. Ha azonban ténylegesen megállapítható, hogy teljesen külön lakás jön létre, külön mérőórákkal, valamint az így kialakításra kerülő lakóegység megfelel a CSOK jogszabályi követelményeinek is, úgy információink szerint működhet az új lakás építésére adható családi otthonteremtési támogatás igénybevétele. Az új lakás építésére vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Mivel a már meglévő lakóháznak is Önök a tulajdonosai, ezért adott esetben használati megállapodás nem fogadható el. Ebben az esetben a társasház alapítás lehet megoldás.

A jogosultság kérdésében pontos válasz a szükséges dokumentumok ismeretében adható. Egyeztetéshez kérjük, keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát. Jogosultság esetén igényelhető az adó-visszatérítési támogatás is, amennyiben az erre vonatkozó feltételek is teljesülnek. Ebben a témában bővebb információt ITT talál.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

András szerint:

2017-03-15 - 17:50

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kijelentéssel kapcsolatban szeretném megkérdezni a véleményét.
“Mivel a már meglévő lakóháznak is Önök a tulajdonosai, ezért adott esetben használati megállapodás nem fogadható el. Ebben az esetben a társasház alapítás lehet megoldás.”
Hasonló helyzetben vagyunk, mint a bejegyzés kérdezője. Azzal a különbséggel, hogy 1/1 tulajdonom a telek és a meglévő ház. A helyi szabályzat nálunk is egy épületben két önálló rendeltetési egységet ír elő. Így szükséges a falkapcsolat az új lakás felépítésekor. Ha maradnék 1/1 tulajdonosa a meglévő lakásnak és az új, CSOK-ból építendő lakás lenne 50-50%-ban megosztva a feleségemmel, akkor is szükséges a társasház alapítás, vagy elegendő a használati megosztási szerződés?
Köszönettel.
András

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-17 - 11:42

Kedves András!
A használati megállapodás információink szerint sajnos nem fogadható el ez esetben sem, szükséges a társasház alapítás.

Attila szerint:

2017-03-14 - 11:46

Tisztelt Szakértő!
Meglévő házunk bővítéséhez tervezzük a CSOK-ot igénybe venni. Az egyébként építési engedéllyel rendelkező bővítési terv szerint tulajdonképpen egy teljesen új épület készülne a meglévő mellé. Rendelkezik konyhával, fürdőszobával lakószobákkal.
Van-e lehetőség ehhez a munkához az új építésre szánt CSOK-ot igénybe venni? Különböző helyekről sajnos különböző információkat kaptam ezzel kapcsolatban. Van aki azt állítja, hogy van rá lehetőség az ingatlan két külön lakássá bontásával (új albetét létrehozásával), van aki szerint ez a csak már eleve kétlakásos épület bővítésekor lehetséges. Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Attila

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-14 - 12:23

Kedves Attila!
Amennyiben valóban külön lakás jön létre, akkor információink szerint lehetőség nyílhat az emelt összegű támogatás igénybevételére. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
A jogosultságot illetően pontos tájékoztatás tervdokumentáció alapján adható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések