Özvegyi joggal terhelt lakástulajdon kizáró ok CSOK igénylésnél?

Üdvözlöm!

A férjemmel lakásvásárlás előtt állunk és az érdekelne, hogy igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot a mi esetünkben, ami a következő:

A férjem édesapja közel 17 éve hunyt el. A lakásuk valószínűleg kizárólag az Ő nevén volt, mivel az ő halála után a tulajdonjogot 1/1 arányban a férjem örökölte meg. A lakáson a férjem nagymamájának volt egy holtig tartó haszonélvezeti joga, ami már nem aktuális, mivel 12 éve Ő is meghalt. Jelenleg a férjem édesanyja él a lakásban, akiknek özvegyi joga van csak bejegyezve, tulajdonjoga nincs.

A problémánk abban áll, hogy szerettük volna erre a lakásra is ráterheltetni a lakáshitelünket, mivel sajnos nincs elegendő önerőnk, amit ezzel az özvegyi joggal az anyósom sikeresen megakadályozott, mivel kell a beleegyezése, amit nem teszt meg…v Viszont így, hogy a férjemnek 1/1 tulajdoni hányada van, azt az információt kaptuk, hogy CSOK-ot sem igényelhetünk, ami önerőként működhetne.

Ebben az esetben sem kaphatjuk meg a CSOK-ot, hogy az anyósom gyakorlatilag özvegyi joggal élete végéig haszonélvezője a férjem lakásának és benne is fog lakni a haláláig?

Előre is köszönöm a választ!
Zsanett

Kedves Zsanett!

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10) Kormányrendelet szabályozza a CSOK jogosultság kérdését. E rendelet 14.§ e) bekezdése rendelkezik arról, hogy az igénylő mely lakástulajdona nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot:

“az igénylő – lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor

Nem jelent tehát kizáró okot CSOK igénylésnél, ha az igénylőnek 50%-ot meghaladó tulajdonjoga van olyan lakásban, melyre jogszabály alapján (öröklés) haszonélvezeti (özvegyi) jog került bejegyzésre. Erről bővebben ITT olvashat.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy férje 1/1 arányú, özvegyi joggal terhelt lakása ellenére jogosultak lehetnek a CSOK-ra, ha minden egyéb feltétel is teljesül.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések