Önálló épületszerkezetű CSOK-os lakásnak hány m2 hasznos alapterületőnek kell lenni?

Tisztelt válaszadó,

Csok és hitelkérelmemet új építésű társasházi lakásvásárlásra, ami a terepről különálló bejárattal rendelkezik és valójában csak a garázsrész rendelkezik közös épületszerkezeti elemekkel, viszont rendelkezik társasházi alapító okirattal elutasították.

Kérdésem, hogy ezek a feltételek nem elegendőek a csok előírásainak, létezik külön csok társasházi lakásokra vonatkozó előírás vagy csak a bank döntött úgy, hogy ez megfelel egy önálló lakóépületnek, de nincs meg csak 72 m* hasznos terület, tehát csok és hitel elutasítva.

Köszönettel: Levente

Kedves Levente!

A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy minimum hány m2 hasznos alapterületűnek kell lenni a CSOK igénybevételével vásárolni kívánt lakóingatlannak lakás, illetve egylakásos lakóépület esetén. Amennyiben 3 gyermek után szeretnék igénybe venni a kedvezményt, úgy előbbi esetben legalább 60, utóbbi esetben legalább 90 m2-t kell elérnie a hasznos alapterületnek.

Az NGM még a tavalyi év során értelmező rendelkezést adott ki az egylakásos lakóépület fogalmának pontosítására, amely egyértelművé teszi a hasznos alapterületre vonatkozó elvárásokat:

Egylakásos lakóépület:

„a tulajdoni formájától függetlenül, olyan
a) szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magában foglaló lakóépület, amely
b) ikerház vagy sorház, amelynél minden lakás
önálló tető- és épületszerkezettel, valamint a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.”

A leírtak szerint épített lakóingatlanok, ikerházi vagy sorházi lakások minden esetben egylakásos lakóépületnek minősülnek CSOK szempontjából és így a magasabb hasznos alapterületre vonatkozó előírásoknak kell megfelelniük akkor is, ha társasház alapítás miatt a tulajdoni lapon „lakás”-ként szerepelnek. Nem az számít tehát, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vannak-e nyilvántartva vagy sem.

Mint ahogy Ön is írja, a szóban forgó ingatlan a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik, valamint a garázson kívül önálló épületszerkezettel rendelkezik, tehát – annak ellenére, hogy a társasház alapítás miatt “lakás” megnevezésű lesz – legalább 90 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie az emelt összegű CSOK jogosultsághoz.

A fentiek alapján véleményünk szerint sajnos jogosan utasította el a hitelintézet a CSOK kérelmüket a 72 m2 hasznos alapterületre hivatkozással.

Minderről részletes leírást ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések