Nincs továbbforgatási kötelezettség, ha előbb veszek, mint eladnék?

Tisztelt Szakértő,

Kérdezném, hogy a következő történet CSOK képes-e?

Eddig, 5 éven belül ingatlant nem adtunk el, a mostani házat ahol lakunk 5 éven túl vettük. Most eladásra fog kerülni.
Vétel: 2018. 09. 09.-én adásvételi szerződést írnánk alá 21 M Ft értékben, 90 napos fizetési határidővel a kiszemelt másik házra.
Eladás: A jelenlegi házunkban megállapodtunk a vevőnkkel, foglalózza a házat 2018. 09. első hetében valamikor, adásvételi szerződést vállal 21,5 M Ft értékkel 30 napon belül, abban 90 napos fizetési határidővel.

Tehát egy valószínű verzió: adásvételi a megvenni kívánt házra: 2018. 09. 09.-én, eladása a mostani házunknak: 2018. 09. 19.
Foglalózások: megvenni kívánt: 2018. augusztus 31. eladni kívánt: 2018. szeptember 6.
Azaz a két adásvételi és foglaló dátumilag először veszünk, aztán eladunk.
Egyre figyelünk: a CSOK benyújtás (minden papírral, adásvételi szerződés birtokában) megelőzze a mostani házunk eladásának adásvételi szerződésének dátumát.
Viszont: nyilvánvaló, hogy az eladott ház árából finanszírozzuk a vételt. Bizonyos, hogy először megkapjuk a pénzt és utaljuk tovább.

Kérdésem:
Jól gondolom-e, hogy itt nincs beforgatási kötelezettség, és működik a csok? Ha nem, vagy bizonytalan, mit lehet tenni, hogy működön?
A fizetésnél (vevőnk utal, mi utaljuk tovább a vételárat) hol lép be a csok?

Természetesen a bank mossa kezeit, nyilatkozik az ügyfél, hogy 5 éven belül eladott ingatlana nincs, innentől hogy mit jelent az eladás fogalma (lekerül a tulajdoni lapról, vagy már az is eladás&eladott ingatlannak számít, ha széljegyen van valaki). A bank értetlenkedik, hárít. A törvény nem logikus és nem egyértelmű.

Balázs

Kedves Balázs!

Az 5 éven belül eladott lakástulajdon árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség szempontjából a CSOK kérelem benyújtásának időpontja a meghatározó. Ha tehát a CSOK kérelem benyújtásakor még nem rendelkeznek a meglévő lakásra kötött adásvételi szerződéssel, akkor a CSOK kérelemben tett nyilatkozatuk alapján nem volt 5 éven belül eladott lakástulajdonuk, s így továbbforgatási kötelezettség sem merül fel.

Ebben a témában további bejegyzést ITT olvashat.

A CSOK-ot a hitelintézetek a vételár utolsó részekét – az önerő maradéktalan megfizetését követően – folyósítják, tehát az adásvételi szerződésben a forrásösszetételt ennek megfelelően szükséges rögzíteni.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések