Nevemre íratott résztulajdon esetén igényelhető CSOK, ha a haszonélvező nem lakik a lakásban?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Nagypapám házában van 1/8 rész tulajdonom, édesanyám lakásában pedig 1/4 rész tulajdonom. Egyikben sem lakom. Tartózkodási címemen élek 2007 óta. Úgy szereztem ezeket a tulajdoni hányadokat, hogy édesapám része volt, és bátyám és köztem megosztotta, és a nevünkre íratta, ajándékozta több mint 2 éve. Ő mindkettőben haszonélvező, de egyikben sem lakik. Hisz egyikben édesanyám, a volt felesége él, másikban pedig édesapja (nagypapám) a párjával. Tehát az mindenképpen kizárható, hogy ő mindkettőben lakjon. Ahol 1/8 részem van, ott még a nagypapám is haszonélvező azon a részen, akik viszont bent lakik. Nagykanizsán az ERSTE Bankban azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ez nem akadálya a CSOK felvételének.

Kérdésem, hogy ez valóban így van? Megkaphatom? Minden más feltételnek megfelelünk párommal.
Ha ez akadály, akkor mit lehet tenni, hogy mégis megkapjam? Ajándékozzam egyenesági rokonomnak? Azt ugye nem lehet, hogy édesapám, aki mindkettőnek haszonélvezője, mindkettőben lakjon papíron.

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:
Nikoletta

Kedves Nikoletta!

A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy mely lakástulajdonok nem zárják kis a CSOK-ra való jogosultságot. Ez alapján az ajándékozással szerzett lakástulajdon vagy tulajdonrész abban az esetben nem jelent kizáró okot, ha:
– az ajándékozás több mint két éve, haszonélvezettel terhelten történt és a haszonélvező a lakásban lakik.

Véleményünk szerint a nagypapája házában szerzett 1/8 lakástulajdon ennek a feltételnek megfelel, hiszen a házat több mint két éve nagypapája haszonélvezetével terhelten kapta, s ő benne lakik a házban. Ezzel ez az ingatlan mentesül a lakástulajdon alól. Az nem jelent problémát, hogy a szintén haszonélvező édesapja nem lakik ebben a lakásban. A haszonélvező nagypapa bent lakik, s ezzel a feltétel teljesül.

Az ajándékozással szerzett 1/4 tulajdonrész azonban kizáró okot jelent, mivel a haszonélvező nem lakik a lakásban. Véleményünk szerint megoldás ebben az esetben az 1/4 résztulajdon elajándékozása lehet. Ezzel jogosulttá válhat a CSOK-ra, amennyiben az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek, melyekről honlapunkon részletes leírást talál.


Utolsó módosítás: 2015. november 05. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések