Nem vihető tovább a szocpol, ha 30 napon túl kérjük a felfüggesztést? - Hitelnet.hu

Nem vihető tovább a szocpol, ha 30 napon túl kérjük a felfüggesztést?

Tisztelt szakértő!

Három gyerek után 3.800.000 Ft-ot felvettem (szocpol). 9 év múlva eladtam a házamat és az összeget visszautaltam a MÁK felé. Új lakást vettem. Közben a lakással kapcsolatos apró problémák miatt nem tudtam időben elintézni a hivatalos ügyeket, leveleztem a lakás támogatási osztállyal. Az alábbi levelet kaptam tőlük:

Tisztelt …….!

Sajnos nincsen lehetőség arra, hogy ez az összeg visszautalásra kerüljön az Önök részére, tekintettel arra, ahogyan azt a …….. számú határozatban leírtam, a 3.800.000,- Ft letétbe helyezett összeg átvezetésre került a Magyar Államkincstár bevételi számlájára.

Az oka az indokolásban olvasható:

a …… belterület ……… helyrajzi számú támogatott ingatlant eladták 2017. november 03. napján. A jogszabály előírja, hogy az ingatlan eladásáról szóló adásvételi szerződés megkötésétől számított 30 napon belül bejelentési kötelezettségük keletkezik, amiért azt eladták.

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31. ) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 21.§ (4)-(6) bekezdései alapján
„A támogatott személy
a) a lakás elidegenítését az erre vonatkozó szerződés megkötésétől,
b) a bontást és a lakáscéltól eltérő hasznosítást az arra vonatkozó engedély kiadásától,
c) a lakóhely megváltoztatását és annak tényét, hogy a lakás nem saját maga és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál a személyi adat- és lakcímnyilvántartó hatóságnál történt lakcímbejelentéstől, vagy
d) a lakás használatának átengedését az arra vonatkozó szerződés megkötésétől vagy annak hiányában annak megkezdésétől
számított 30 napon belül köteles a járási hivatalnak bejelenteni az ezekre vonatkozó iratok egyidejű csatolásával. Ha a szerződés létrejöttéhez harmadik személy beleegyezése szükséges, a bejelentési határidő 45 nap. Ha a szerződés érvényességéhez hatósági jóváhagyás vagy hatósági nyilvántartásba történő bejegyzés szükséges, a bejelentési határidő ennek megtörténtét követő 30 nap.

(5) A járási hivatal – a (11) és (12) bekezdésben foglaltak kivételével – a (4) bekezdés szerinti bejelentést követően, ha a támogatott személy a 21/A. § (1) bekezdése szerinti felfüggesztést nem kérte, kötelezi a támogatott személyt a támogatás visszafizetésére.

A rendelkezésemre álló iratokból megállapítottam, hogy a visszafizetési kötelezettség felfüggesztése iránti kérelmük elkésett, mivel a lakás elidegenítésére vonatkozó bejelentési kötelezettségüknek határidőn túl – 2018. január 22. napján, 80 nap elteltével – tettek eleget. A támogatott ingatlan eladásáról szóló adásvételi szerződést 2017. november 03. napján kötötték meg. Az elidegenítéshez fűződő bejelentési kötelezettségüket határidőn túl, 2018. január 22-én teljesítették, s késedelmüket hitelt érdemlően nem igazolták.

Tehát a támogatási összeg (3.800.000,- Ft) kamatostul (felszámított …….,- Ft) visszafizetésre került, a Magyar Államkincstár bevételi számlájára. Az összeg visszautalására nincsen módunk.

Kérem fentiek szíves tudomásulvételét.”

Azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg nincs egy kiskapu, hogy a fent megemlített összeget visszakaphassam? Vagy esetleg ha CSOK-ot szeretnék fölvenni, akkor teljes összeget fogok kapni (10 millió, mert a 3.8 milliót visszafizettem) vagy 6.2 milliót (3.8 milliót levonva)?

Előre is köszönöm a válaszukat!

Kedves Kérdező!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében fenti esetben a járási hivatal valóban az előírások szerint járt el. Sajnos nem tudunk olyan lehetőséget, amivel megoldható lenne, hogy a szocpol összegét tovább tudják vinni az újonnan vásárolandó lakásra.

CSOK-ra jogosultak lehetnek. Azonban – szintén a hatályos jogszabályok alapján – a 10 milliós CSOK összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott szocpol összegével akkor is, ha az időközöben visszafizetésre került. Így 6,2 millió forint CSOK különbözetre lehetnek jogosultak, ha az új lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekrők IDE kattintva tájékozódhat!

Amennyiben a lakásvásárláshoz kölcsönt is szeretnének felvenni, Szakértőnk készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról! Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. március 08. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések