Nem teljesült gyermekvállalás esetén nem jár újra megelőlegező CSOK?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Kissé bonyolult esettel állok elő, de szerintem többeknek is tanulságul szolgálhat a megoldása.

Előző feleségemmel megelőlegező otthonteremtési támogatást igényeltünk és kaptunk új lakás építésére 2005-ben (2 gyermeket vállaltunk, 2.4M Ft-ot kaptunk). Gyermek nem született, viszont 2010-ben elváltunk, ezért közöltük a bankkal, hogy a vállalás nem fog teljesülni. Ekkor a támogatás hitellé alakult, aminek az induló tőketartozása 2.4M Ft + kb. 750E Ft, (ez utóbbi az állam által a megelőlegezés időtartama alatt korábban megfizetett összeg kiegészítő kamattámogatással csökkenetett része, amit az állammal szemben fenálló tartozásként tartanak nyilván). Én ezt úgy értelmeztem, hogy a CSOK (akkoriban szocpolnak hívták/tuk) visszafizetésre került. (Ebben a hitelben én, mint adóstárs szerepeltem, de 2018-ban a bank kiengedett ebből a hitelből.)

Az idő telt, újra megházasodtam, 2012-ben megszületett első gyermekünk. 2018-ban kinéztünk egy használt lakást, aminek megvásárlásához CSOK-ot (1 meglévő + 2 vállalt gyermek után összesen 2.2M Ft értékben) és lakáshitelt igényeltünk egy másik banktól. A lakáshitel résszel minden rendben volt, de a CSOK igénylésünket elutasították, mivel úgymond nem felelek meg a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet 14§ (3) bekezdésének.

Az elutasító levél részletezi is a Rendeletet:
“14. § (3) A családi otthonteremtési kedvezmény akkor igényelhető, ha az igénylő a támogatási szerződésben, b) – és azt megelőzően a kérelemben is – büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett, vissza nem téritendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön visszafizetésére jogerősen nem kötelezték.”

A bank indoklása: ” A fentiek alapján Ön a Rendelet szerint adható támogatásokra nem jogosult, tekintettel arra, hogy Ön már korábban Megelőlegezett Családi Otthonteremtési kedvezményt igényelt, azonban a gyerekvállalás nem teljesült”.

Egyáltalán nem vagyok jártas jogi téren, de az egyszerű paraszti eszemmel két problémás pontot is érzékelek:
1. Az elmúlt 5 évben senki sem kötelezett engem a kölcsön visszafizetésére, így miért is vonatkozna rám a 14§ (3) bekezdése?
2. Nem látom a logikai kapcsolatot a bank indoklása és a hivatkozott 14§ (3) bekezdés szövege között.

Hálás lennék bármiféle, az elmémet felvilágosító magyarázatért!
Köszönettel:
László

Kedves László!

A leírtak alapján úgy véljük, hogy a banki elutasító levélben olvasható magyarázat valóban nem állja meg a helyét. Hiszen nem kötelezték Önöket a támogatás visszafizetésére, az önkéntesen történt.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében azonban:
3.§ (4) Ha a fiatal házaspár megelőlegezett formában nyújtott lakáscélú állami támogatást – ide értve a megelőlegező kölcsönt is – vett igénybe, e rendelet szerinti megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményre akkor köthető támogatási szerződés, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

A megelőlegező kedvezmény tehát azért nem vehető igénybe a két vállalt gyermek után, mert Ön korábbi házasságban már vett igénybe megelőlegező támogatást, ami nem teljesült. 3 gyermek után akkor lehettek volna jogosultak CSOK-ra, ha meglévő 3 gyermekről van szó. 1 meglévő gyermek után azonban véleményünk szerint igénybe vehető lett volna a támogatás adott esetben is, 600.000 Ft összegben.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések