Nem mindegy, melyik banknál igényeljük a babaváró hitelt! - Hitelnet.hu

Nem mindegy, melyik banknál igényeljük a babaváró hitelt!

Babaváró hitel igényléslére július elsejétől van lehetőség. A hitelintézetek többségénél ettől az időponttól kezdve benyújtható a babaváró hitelkérelem. A hitelbírálatot azonban a bankok saját belső szabályzatuk alapján végzik, ezért az elbírálásban lehetnek eltérések az egyes pénzintézetek között. Előfordulhat, hogy míg egyik banknál elutasításra kerülne hitelkérelmünk, addig a másik banknál pozitív bírálati eredményt kapunk. Mutatjuk, milyen különbségek lehetnek!
[the_ad id=”43308″]

Babaváró hitel jogosultsági feltételei

A babaváró hitel jogosultsági feltételeiben nem lehet eltérés a hitelintézetek között, hiszen azt kormányrendelet írja elő. Babaváró hitelkérelmet tehát csak azok a házaspárok nyújthatnak be, akik ezeknek a jogosultsági feltételeknek megfelelnek. Erről részletes leírás IDE kattintva olvasható.

Hiteligénylési feltételek

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít.
A jogosultsági feltételeken túli személyes és jövedelemre vonatkozó követelményeket az egyes bankok határozzák meg. Ilyen előírások például az alábbiak:

  • Férj életkorára vonatkozó előírások
  • Aktuális munkahelyen eltöltött időtartam
  • Elfogadható jövedelemtípusok

A fent meghatározott feltételek közül, aminek valóban meghatározó szerepe lehet során az a jelenlegi munkahelyen fennálló munkaviszony időtartama és figyelembe vehető jövedelemtípus.

Aktuális munkahelyen eltöltött időtartam

A magyarországi alkalmazotti jövedelmet minden bank, ellenben a külföldi jövedelmet nem minden pénzintézet fogadja el babaváró hitel igénylésénél. A bankok többsége legalább 3 hónapos munkaviszony meglétét várja el. Ettől eltérően néhány banknál legalább 6 hónapos munkaviszonyt szükséges igazolni ahhoz, hogy hitelbírálat során számoljanak adott jövedelemmel.

Elvárt minimális jövedelem

A legtöbb pénzintézetnél legalább a mindenkori összegét – jelenleg 99.085 Ft – kell igazolniuk az igénylőknek fejenként. Amennyiben egy keresettel rendelkező személy szerepel az ügyletben, úgy általában nem elegendő a .

Elfogadható jövedelemtípusok

Babaváró hitelt nyújtó pénzintézetek között találunk olyat, amely csak alkalmazotti munkaviszonyt és vállalkozói jogviszonyból származó jövedelmet vesz figyelembe hitelbírálat során. Emellett több bank is számol egyéb jövedelemmel a jövedelemvizsgálat során – például: napi díj, bónusz, osztalék, őstermelői tevékenységből származó jövedelem, megbízási díj, tiszteletdíj, nyugdíj, stb.

Kismama jövedelmek

A családtámogatási juttatások – GYED, CSED, GYES, családi pótlék jellemzően kiegészítő jövedelemként vehetők figyelembe. Ez azt jelenti, hogy legalább az egyik igénylőknek kell rendelkeznie önállóan elfogadható (alkalmazotti vagy vállalkozói jogviszonyból származó) jövedelemmel. Ez esetben a családtámogatási juttatás teljes összege hozzáadható a főadós jövedelméhez.
Van azonban olyan pénzintézet is, amely fenti jövedelmeket egyáltalán nem veszi figyelembe, illetve csak a főadós jövedelmének 33%-áig fogadja el.

Jövedelemvizsgálat

A babaváró hitel jövedelemvizsgálatát a bankok az MNB jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló rendelete alapján végzik.

A legtöbb bank a JTM 50/60%-os szabályt követi. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az igénylők nettó jövedelme 500.000 Ft alatti, úgy az összes (meglévő és felvenni kívánt) hitel törlesztő részletének az igazolt jövedelem 50%-ába bele kell férni. Ha az igénylők nettó jövedelme eléri az 500.000 Ft-ot, úgy az összes (meglévő és felvenni kívánt) hitel törlesztő részletének az igazolt jövedelem 60%-ába kell beleférni (hitelkeret, folyószámla hitel is ide tatozik).

A babaváró hitel törlesztő részlete – a időszaka alatt – 45.834 Ft/hó.
Ha azonban nem születik legalább egy gyermek a futamidő első 5 évében, akkor az igénylők elveszítik a kamattámogatásra való jogosultságukat. Ebben az esetben a kamattámogatás nélküli havi törlesztő részlet összege – jelen kamatok mellett: kb. 74.000 Ft/hó.

A jövedelemvizsgálat során a bankok közötti jelentős különbség abból adódik, hogy a JTM számítása során egyes pénzintézetek a kamattámogatás időszaka alatt érvényes törlesztő részlettel, míg a hitelintézetek többsége a kamattámogatás nélküli havi törlesztéssel számol.

Példa 1.

Ennek akkor van nagy jelentősége, ha például az egyik házasfél igazolható nettó jövedelme 130.000 Ft, ugyanakkor a másik fél nem rendelkezik a bank számára elfogadható jövedelemmel. Meglévő hitelük nincs.

Ekkor annál a pénzintézetnél, amely a kamattámogatás nélküli törlesztő részletet (74.000 Ft) veszi figyelembe, nem minősül hitelképesnek az igénylő pár, mivel ez a törlesztő részlet nem fér bele igazolt nettó jövedelmük 50%-ába, ami adott esetben 65.000 Ft. Ugyanakkor megkaphatják a babaváró hitel 10 milliós összegét annál a banknál, amely a támogatott törlesztő részlettel (45.834 Ft) számol.

Példa 2.

Ugyancsak meghatározó a fenti számítás abban az esetben, ha mindkét házasfél rendelkezik ugyan nettó 140.000 Ft-os jövedelemmel, de van már egyik lakáshitelük (50.000 Ft/hó) és egy fedezetlen hitelük (25.000 Ft/hó), aminek együttes törlesztő részlete 75.000 Ft. Ebben az esetben a további hiteltörlesztésre fordítható jövedelmük – JTM 50% alapján (140.000 Ft – 75.000 Ft) – 65.000 Ft.

Annál a pénzintézetnél, amely a kamattámogatás nélküli törlesztő részletet (74.000 Ft) veszi figyelembe, 10M Ft tekintetében nem minősül hitelképesnek az igénylő pár, mivel jövedelmük csak további 65.000 Ft-os további hiteltörlesztést tenne lehetővé. Megkaphatják azonban a babaváró hitel 10 milliós összegét annál a banknál, amely a támogatott törlesztő részlettel (45.834 Ft) számol.

Babaváró hitel igénylése

Ha Ön is babaváró hitel igénylése előtt áll, szeretné megtudni, hogy mely hitelintézetek jövedelemvizsgálati feltételének felel meg, és szeretne további, személyre szabott tájékoztatást kapni, kérjük kattintson IDE! Irodáinkban DÍJMENTESEN vállaljuk a BABAVÁRÓ HITEL teljes körű lebonyolítását is!

Utolsó módosítás: 2019. július 08. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsolt szerint:

2019-07-13 - 15:05

Üdv,
Én most leszek passzív bárlistás, mert adóstárs vagyok és most tudom kifizetni a rám eső részt (hogy ne legyek aktív KHR-es).
Erste Banknál vezetjük a feleségemmel a számlánkat. A feleségemnek van 5 milliós hitele, amit havonta fizet rendesen 140.000.-/hó és mellette 280.000.- átlag jövedelme van. Nekem 220.000.- a jövedelmem van, passzív bár lista. Albérletben vagyunk, ami 90.000.-/hó.
Összesen van 500.000.- Ft bevétel és 230.000.- Ft kiadásunk. Marad 270.000.-Ft. A bank hogyan számolja ki, hogy kaphatunk-e és mennyit?
Mennyi babaváró hitelt tudnánk így fel venni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-15 - 09:13

Kedves Zsolt!
Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést.

Erzsébet szerint:

2019-07-12 - 16:50

Férjem és nekem Providentnél BAR listások vagyunk.
Mi a lehetőségünk? 4. gyermekről nem vettünk fel szocpolt. Márciusban házasodtunk. 3 gyeretkről vettem fel szocpolt.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 23:08

Kedves Erzsébet!
A babaváró hitel aktív KHR esetén nem vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések