Nem Magyarországon dolgozók is kaphatnak CSOK-ot?

Üdvözlöm!

Azt szeretném megkérdezni, hogy jól értelmezem-e a fent leírtakat, tehát fel szeretnénk venni a férjemmel a csokot 2 gyerekre. Az elsővel gyesen vagyok itthon, a másodikkal most vagyok 28 hetes állapotos. 2 évig dolgoztam, ezt követően másfél éve gyesen vagyok, de a munkaviszonyom nem szűnt meg, azóta is fent áll, tehát ez alapján hiába vagyok gyesen, megkaphatom az OEP igazolást, hogy tudjuk igényelni a csokot?

Illetve a férjem külföldön dolgozik. Itt az van írva, hogy nem lehet neki igényelni az OEP igazolást, vagyis az, hogy nem kapná meg, de a csok 2017-es módosításában benne van, hogy a külföldi dolgozók is kaphatnak igazolást, ha kikérik az adott országból az ehhez szükséges igazolást és hivatalos magyar fordításban benyújtják, vagy ez nem igaz?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Hanna

Kedves Hanna!

Egy korábbi, OEP-es tájékoztatás során azt az információk kaptuk, hogy akinek munkaviszonya a gyed, gyes ideje alatt sem szűnik meg, hanem ezen időszakban is folyamatosan fennáll (legalább 180 napja, legfeljebb 30 nap megszakítással), annak kiadható a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Feltétlenül javasoljuk azonban, hogy ebben a kérdésben keresse fel a területileg illetékes OEP hivatalt, ahol személyre szabott felvilágosítást tud adni Önnek a hivatal illetékes ügyintézője.

A CSOK rendelet TB jogviszonyra vonatkozó előírása: “az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a szerint biztosított, és legalább 180 napja – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan
ca) a Tbj. 5. §-a szerint biztosítottként szerepel,
cb) a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy
cc) kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja”

Fenti előírás azt jelenti, hogy a jogosultsághoz a CSOK kérelem benyújtásakor Tbj. 5.§ szerinti TB jogviszony szükséges, továbbá a 180 napból fennmaradó időszak EGT állambeli TB jogviszonnyal is lefedhető. A külföldi munkaviszony sajnos NEM Tbj. 5.§ szerinti jogviszony. A CSOK kérelem benyújtásakor tehát mindenképpen magyarországi munkaviszonynak kell lenni ÉS a 180 napból fennmaradó időszakot lehet külföldi társadalombiztosítási jogviszony igazolással lefedni, ha az igénylő a benyújtást megelőző időszakban EGT állambeli TB rendszerhez tartozott. Ebben a témában további információt ITT talál.


Utolsó módosítás: 2017. szeptember 08. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések