Nem kulcsrakész lakás vásárlásakor mikor folyósítja a bank a CSOK-ot?

Tisztelt Szakértő!

Újépítésű lakásra szerződtünk (Cordia 200 lakásos projektje), emeltszintű szerkezetkész állapotban, amire hitelt és csokot igényeltünk. A bank ezeket jóváhagyta, érvényes szerződésünk van. A lakásra érvényes használatbavételi engedély van és albetétesítve is van.

A bank által kiküldött értékbecslő azonban azt állapította meg, hogy a lakás lakhatásra alkalmatlan (pedig megkapta a használatbavételi engedélyt, mivel van fűtés, nyílászárók bent, bejárati ajtó bent, működő wc és vízvételi lehetőség is van).

Két kérdésem van:
1) Kitől tudok szakértői véleményt kérni, hogy az ingatlan lakhatásra alkalmas?
2) Nem-e hibázott a bank akkor, amikor vásárlásra vonatkozó csokra kötött szerződést, nem pedig építésre? Hiszen szerződés alapján nekünk kell befejezni a lakást, bár ez csak a festést, burkolást, szanitereket, konyhát fogja takarni.

Köszönöm!
Roland

Kedves Roland!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében új lakás vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményre támogatási szerződés akkor köthető, ha az új lakás a műszaki állapotára tekintettel – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmas. Ha a helyszíni szemle során a hitelintézet megállapítja, hogy az új lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére szakvéleménnyel igazolhatja az új lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el kérelmet. A szakvélemény kiállításával kapcsolatban a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek segíteni.

Adott esteben egy ilyen szakvéleménnyel azonban nem orvosolható a probléma. Itt a gond az, hogy meg kell lenni a festésnek, a burkolatoknak, a szanitereknek. A megoldás tehát mindenképpen az lenne, hogy ezeket a munkálatokat el kell végezni Önöknek, s ezek megléte esetén folyósítható a CSOK és lakáshitel.

Véleményünk szerint adott esetben nem hibázott a bank. Nem kulcsrakészre kért lakás vásárlásra esetén is vásárlásra és nem építésre vonatkozó támogatási szerződés és kölcsönszerződés köthető többlakásos társasházak esetében. Majd a válllat befejezés után – ami önerőből történik – értékbecsléssel alátámasztva folyósítható a kölcsön.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Roland szerint:

2019-01-29 - 09:10

Tisztelt szakértő!
Az értékbecslő nem indokolta meg, hogy miért nem alkalmas a lakás a lakhatásra, a bank azt mondja, ezt próbáljam én kideríteni, miközben az ő szakértőjük és nem is fogadnak el külső szakértőt.
Amit nem értek: a csok értelmében új lakás olyan lakás, ami az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan épített, a lakhatás jogszabályi követelményeinek megfelel. De az én esetemben már az elejétől tudták, hogy emeltszintű szerkezetkész állapotban veszem át, így is szerződtünk, tehát tudatában voltak, hogy nem fog megfelelni a lakhatás követelményeinek. Tehát véleményem szerint hibázott a bank, mert a megvásárolt lakás nem minősül új lakásnak.
Viszont félkész lakásra lehetett volna (vagy lehetne még mindig?) igényelni, hiszen az adás-vételi megkötésekor nem volt még használatbavételi engedély és mi fogjuk befejezni a lakást.
Nem jól látom?
Köszönöm a válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 10:34

Kedves Roland!
Építkezésre vonatkozó CSOK igényléshez a teleknek (telekhányadnak) és az építési engedélynek is a támogatott személy nevénre kell szólni. Ha adott esetben egy többlakásos társasházi lakásról van szó, akkor információink szerint ez fenti módon nem működhet sajnos.

Roland szerint:

2019-01-23 - 21:52

Tisztelt szakértő!
Jelen esetben mi emeltszintű szerkezetkész lakásra szerződtünk, az értékbecslő 79%-os készültséget igazolt. A probléma az, hogy a beruházó semmilyen munkát nem enged elvégezni ezen felül, amíg nincs kifizetve a teljes vételár (hiszen mi erre szerződtünk), így ez a 22-es csapdája.
Ebben az esetben milyen megoldást javasolnának Önök, hogy mégis igénybe tudjuk venni a csokot? Utólag igénybe tudnánk venni az elkészült munkákra (burkolás, festés, szaniterek, konyha kialakítás, stb.)? Ha igen, ez esetben új igénylést kell beadni még a munkálatok megkezdése előtt? A használatbavételi engedély megléte egyébként nem írja felül az értékbecslő véleményét?
Köszönettel,
Roland

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 10:45

Kedves Roland!
A használatbavételi engedély megléte nem írja felül az értékbecslés eredményét. Ha a teljes vételár kiegyenlítésre kerül, akkor utólag már sajnos nem lesz lehetőség CSOK igénybevételére.
Véleményünk szerint megoldás csak az lenne, ha Önök el tudnák végezni a hátralévő munkálatokat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések